Tesla taber pusten i elbil-paradis

Tesla blev det mest solgte mærke i Norge i 2019, men lykken ser ud til at være vendt i landet, som betragtes som det førende elbilmarked i Europa. I hvert fald er salget i år styrtdykket, og Tesla må 'nøjes' med en tiendeplads.

Teslas salg i elbil-paradiset Norge ser ud til at have toppet.
Nyt om biler

Mens Tesla går frem i Danmark – plus 75 pct. fra 2019 til 2020 - er salget af de amerikanske elbiler gået voldsomt tilbage i pionerlandet Norge.

Mærket indregistrerede knap 19.000 biler i Norge i fjor, efter at salget boomede med Model 3s lancering i februar sidste år. Den blev med næsten 16.000 styks landets mest solgte bil i 2019, og Tesla kunne dele førstepladsen som mest solgte mærke med VW.

Kraftig tilbagegang

Men nu er der blevet stille hos forhandlerne.

Se mere: Tesla dropper luksusbutik

Nedgangen begyndte i slutningen af 2019, men i år har kurven peget stejlt nedad. Blot 1.500 Tesla’er blev indregistreret i de første fire måneder af 2020, hvor det norske bilsalg som helhed nøjedes med et fald på 20 pct.

Det svarer til et fald på 78 pct. på månedsbasis sammenlignet med hele 2019. Selv hvis det ekstraordinære tal for marts sidste år – næsten 6.000 biler indregistreret – trækkes ud, er nedgangen på voldsomme 70 pct.

Tesla kom stormende ind i Europa i februar/marts 2019, da den billigere Model 3 blev lanceret.
Tesla kom stormende ind i Europa i februar/marts 2019, da den billigere Model 3 blev lanceret. Men kurven er knækket i pionerlandet Norge.

Se mere: Omsider: Tesla 3 klar til danskere

Plads fem blandt elbiler

Også blandt elbiler har Model 3 tabt kraftigt momentum. Fire måneder inde i 2020 ligger den nr. fem. Audi E-tron er indtil videre en klar nr. ét med salg næsten fire gange større end Models 3’s.

Med mindre Teslas kraftige dyk i popularitet skyldes leveringsproblemer – og det tyder det ikke på – indikerer det en ’ny normal’ for elbilmærket. Indtil videre i år ligger Tesla nr. ti blandt bilmærkerne, lidt efter Mercedes-Benz.

Se mere: Tre elbiler snupper hele kagen

I Danmark er Tesla for tiden nr. 18, én plads op fra sidste år.

Til gengæld har Tesla Inc. gode økonomiske tider. For første gang nogensinde kan firmaet notere globalt overskud tre kvartaler i træk. Første kvartal 2020 var dog ikke prangende med et plus på godt 100 mio. kr.

Se mere: Her er Danmarks største bilmærker – og Europas