Se hvad der er billigst på langtur: Benzin-, diesel- eller elbilen?

Når ferieturen går sydpå, er mange interesseret i, hvilken biltype der er billigst at køre langt i. FDM har lavet en analyse af udgifterne til henholdsvis benzin, diesel eller strøm på en langtur fra Danmark til Gardasøen i Norditalien. 

Motorvej i Tyskland. Flere motorvejsspor i hver retning og diset baggrund.
Nyt om biler

Bilferien starter de kommende uger for mange danskere, og derfor undrer mange sig om, hvilken motortype der er billigst på langturen. FDM har beregnet energiudgifterne for en benzin-, diesel- og elbil til og fra en danskerfavorit i form af Gardasøen. 

Til det nordlige Italien er der 1.474 km i hver retning, næsten 3.000 km i alt på langtur. Så hvad er billigst? Svaret er, at dieselbilen stadig holder fast i titlen som billigste "brændstof". Men dieselbilerne pustes i nakken af elbilerne, især dem fra Tesla, der både er energieffektive og p.t. kan lades billigst på langtur. Benzinbilen er den dyreste i trioen.

– Det er overraskende, at dieselbilen stadig er billigst på langtur. Men i år er den godt hjulpet af, at brændstofpriserne er faldet igen. Elbilen kan vi derimod se har et potentiale til at blive billigere på langt sigt, og jagter man billig strøm via apps, er elbilen i dag allerede billigere at køre på ferie med, siger Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom i FDM.

Hvad koster turen til Gardasøen og retur?

Drivmiddel Energiudgifter i alt
Dieselbil (18 km/l) 1.936 kr. 
Elbil (Tesla ca. 5 km/kWh) 2.012 kr. 
Elbil (ikke Tesla ca. 5 km/kWh) 2.210 kr. 
Benzinbil (16 km/l) 2.473 kr. 

Priserne på opladning og køb af brændstof er indhentet i uge 23. Benzin- og dieseludgifterne er baseret på gennemsnitlige europæiske brændstofpriser. For så vidt angår elbilen er det billigst med en Tesla og opladning ved Tesla-ladestandere. Har man ikke en Tesla, kan det bedst betale sig med et månedligt Tesla-ladeabonnement, hvis man forvente at lade meget langs motorvejen

28 pct. dyrere at køre på benzin 

På næsten 3.000 km er det 28 pct. dyrere at køre på benzin end diesel. Det lyder af meget, men når man ser på den konkrete udgift, er forskellen kun godt 500 kr., så det er næppe den post, der vælter feriebudgettet. Men det er ikke ligegyldigt, hvor du tanker. 

– Hvor priserne på diesel er nogenlunde stabile i Europa, kan der være stor prisforskel på benzin. Eksempelvis er Østrig, Tjekkiet, Slovenien og Kroatien typisk billige, siger Ilyas Dogru.

Typisk er benzin- og dieselprisen højest på tankstationer langs motorvejene, mens de er lavere i og omkring byerne, hvor tankstationerne ofte ligger tæt, og der kan være en lokal konkurrence mellem dem. Det billigste brændstof finder du på de ubemandede tankstationer.

– Vil man spare på brændstofudgifterne, er et godt tip at køre 110 km/t. i stedet for 130 km/t. Her vil man typisk opleve en besparelse på 20 pct. Så for en benzinbil svarer det til cirka 500 kr. på turen til og hjem fra Gardasøen, siger Ilyas Dogru. 

Han opfordrer også elbilister til at se sig grundigt for, før de starter en opladning. Der kan være ekstremt store prisforskelle i de forskellige ladeapps, og så er et supertip at søge efter billig eller gratis ladning på turen. Det kan eksempelvis være ved supermarkeder eller på det hotel, man overnatter på. Ikke alle er begyndt at tage mod betaling for opladning. 

Tankstation i Tyskland.
Ser man alene på energiudgifterne, er diesel stadig den billigste måde at komme på ferie. Benzin er derimod den dyreste måde, mens elbilen afhængig af ladestation lægger sig mellem de to klassiske brændstoffer. 

Hverdagen trumfer ferien

Selvom dieselbilen er billigst på langturen til Gardasøen, er den ikke billigst at eje, når alle udgifter medregnes. Det skyldes, at dieselbilerne er blevet dyre i indkøb og dermed får et højt værditab.

Benzinbilerne er også ramt af høje priser, men tillige store udgifter til brændstof. Elbilen er derimod den billigste bil at eje samlet set. 

– Man kan sagtens diskutere, om diesel, benzin eller strøm er billigst på ferieturen, men når man skal vælge bil, er det vigtigt at have alle omkostninger med i regnestykket. Her har det i det seneste år vist sig, at elbilerne er det billigste valg, slutter Ilyas Dogru.

Han tilføjer, at hvis man overvejer en benzinbil til 300.000 kr., så kan man kraftigt overveje elbil til 400.000 kr. hvor totaløkonomien er den samme allerede efter fem år.

Han henviser også til FDMs bilbudget, hvis man vil lære lidt om de forskellige økonomiske poster, og FDMs beregnere, hvor du kan lave et bilbudget baseret på dit eget kørselsmønster og de biler, du er interesseret i. 

Prøv FDMs beregner her 

Har du brug for hjælp?

Som medlem af FDM har du adgang til mange fordele og rabatter  blandt andet på brændstof. Men du kan også få rådgivning af eksperter om hvilken bil, der passer bedst til netop dine behov.

Bliv medlem