Den flyvende bil er klar til at lette

Kinesiske Xpeng satser stort på flyvende biler og fremviste prototyper på flere varianter i forbindelse med biludstillingen i Beijing.

Blå bil med propeller set oppefra.
Nyt om biler

Forestil dig, at du sidder fast i bilkøen på motorvejen. Du kører ind på første rasteplads og standser bilen. Du trykker på knappen med symbolet for en flyver, og straks går bilen i gang med at forvandle sig fra at være en bil til at blive en drone med fire arme, der har hver sine rotorer.

Armene drejer ud fra det store teknikrum, der er placeret bag kabinen med de to sæder.

Når armene er helt ude, starter rotorerne, og bilen – eller dronen – begynder at lette, så den kan bringe føreren og passageren videre, og hen over køen.

Blå bil set oppefra.
På biludstillingen i Beijing viste Xpeng denne prototype. Det er en bil, der kan omdannes til en flyvende drone – eller en flyvende bil – idet der bag cockpittet er fire arme med rotorer. Når bilen kører på vejen, er armene pænt foldet ind i bilen, men når den skal flyve, foldes armene ud.

Kan bestilles senere i år

Sådan en verden vil kinesiske Xpeng skabe, og det er ikke kun en drøm. Motor fik lejlighed til at opleve det i praksis ved et nyligt besøg på fabrikkens udviklingsafdeling for flyvende biler i Guangzhou i Kina, Xpeng Aero HT.

Her arbejder lidt over 1.000 højt uddannede personer med at gøre drømmen til virkelighed, og allerede i år er de klar med første produktionsklare skridt på vejen.

Det bliver en sekshjulet eldrevet pickup, hvor der på ladet er placeret en drone, der kan fragte to personer videre, når pickuppen ikke kan komme længere frem på jorden.

Køretøj med tilhørende drone kan bestilles sidst på året, og her ventes kunderne at blive forskningsfirmaer, myndigheder og så rige turister. Til sidstnævnte kategori er der allerede indløbet en ordre på 35 styk til en stor hotelkæde i Dubai.

Bildrone oppefra.
Udviklingen af den flyvende bil med teknik fra en drone begyndte i 2019, hvor første flyvende model blev testfløjet af direktøren for selskabet bag de flyvende biler. Nu er selskabet opkøbt af Xpeng, og hedder nu Xpeng AeroHT

Larmer voldsomt

For at vise, at det hele ikke bare er drømme i hovedet på en vild iværksætter, blev Motor inviteret til en demo-tur, hvor vi kunne se en drone lette og lande ved hjælp af den teknik, der skal danne rygraden i de kommende flyvende biler.

Video: Se demonstration af flyvende bil

Flyvningen foregik lige uden for hovedindgangen til fabrikkens udviklingsafdeling, men da man endnu ikke har fået tilladelse til at flyve med mennesker, var der ingen personer ombord, og dronen blev derfor styret fra jorden.

Men den lettede i en ret voldsom larm fra rotorbladene, og den fløj op i luften, hvor den foretog en æresrunde, for derefter at lande igen på præcis samme sted, som den lettede.

Flyvende bil i luften.
Den seneste prototype, der kan flyve, er denne drone, der i princippet er bygget med den teknik, der skal bruges til den rigtige flyvende bil. Her har man blot monteret meder i stedet for hjul på konstruktionen.

Fuldautomatisk flyvning

Efterfølgende blev vi inviteret ombord, så vi kunne se cockpittet. Der er ingen direkte styregreb, for hele flyvningen foretages fuldautomatisk, og man skal i princippet blot fortælle computeren, hvor man vil hen, så sørger den for resten.

Hvornår præcis, almindelige mennesker kan få lov til at foretage en sådan tur, er dog ret uklart. Men at der arbejdes seriøst med projektet, er der ingen i tvivl om.

Bag den nuværende prototype gemmer der sig erfaringen fra tidligere versioner, hvor ideen om en flyvende bil langsomt har taget form siden den første prøveflyvning blev gennemført i 2019.

Sekshjulet pickup i profil med drone svævende ovenover.
Xpeng er langt fremme med denne treakslede terrængående pickup til helt særlige formål. På ladet er placeret en drone, der kan fragte to personer videre, når pickuppen ikke kan komme længere frem på jorden.

Fem generationer udviklet

Her var det direktøren for det oprindelige selskab, der nu er opkøbt af Xpeng, der i egen person sad på ryggen af en drone iført flyverjakke og styrthjelm.

Forsøget gik godt, og efterfølgende er fem versioner langsomt blevet bedre og mere avancerede, og på biludstillingen i Beijing i år demonstrerede Xpeng sin seneste version, der nu ligner en bil med fire hjul, men som altså kan laves til en drone ved tryk på en knap.

Ovenfor kan du se en video af  demo-flyvningen.

Alle udgaver er i øvrigt testet for at se, hvad der sker, hvis en motor sætter ud, eller hvis al strømmen forsvinder. I sidste tilfælde udløses flere faldskærme, der kan nå at bremse faldet fra så små højder som 50 meter uden at der kommer skader på enheden. Rart at vide, hvis man en dag bliver så heldig at få lov at prøve en flyvende bil i virkeligheden …

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve