Beijing Motor Show: Kina viser styrke på mægtig messe

Alt er stort i Kina. Også biludstillinger. Den enorme Auto China-udstilling i Beijing viser blot en lille del af landets 370 bilmærker. Der er masser af fine elbiler, men de ligner hinanden. Nogle er på vej til Danmark. En klar tendens er tæt samarbejde mellem kinesiske bilproducenter og landets tech-giganter, bl.a. Huawei. Tyskerne gør også et helhjertet forsøg på bilmessen.

Hvid bil på scene omgivet af kinesiske tilskuere.
Nyt om biler

Bilshows er gået af mode. Men ikke i Kina.

I landet med verdens største bilsalg, 1,4 milliarder indbyggere og klodens klart dominerende produktion af elbiler og batterier er biludstillinger et tilløbsstykke. Også i en sådan grad at man nok skal være vokset op i Folkerepublikkens menneskemylder for at synes, at det er behageligt at være på de overfyldte bilmesser.

For selv om de fleste middelklassekinesere for længst har købt deres første og anden nye bil, er interessen for biler enorm – også for at se dem i virkeligheden.

Video: Kom med rundt på Beijing Motor Show

Over 80 bilmærker med elbiler

Og der er sandelig noget at se på årets Auto China, verdens største biludstilling, der åbnede i Beijing 25. april for pressen (og alle mulige andre!). Altså når det ellers er muligt at se bilerne og komme ind i dem i kampen mod TikTok-tøser, karavaner af bilchefer, alverdens videofotografer og horderne i det hele taget.

Flere end 80 bilmærker er med og viser ifølge udstillerne 117 nyheder. På standene i de otte tæt pakkede haller kan publikum se 278 elbiler og plugin-hybrider foruden almindelige benzinbiler. De opladelige biler har netop passeret 50 procent af bilsalget i Kina, hvor der nu i et år har hersket heftig priskrig.

Selv om den kinesiske nyhedsstrøm er overvældende, er der ikke mange af nyhederne, som danske bilkøbere behøver at glæde sig voldsomt til, eller som vil gøre den store forskel for bilmarkedet i Danmark.

Menneskemylder foran biler.
Auto China-udstillingen i Beijing er på alle måder stor. Og besøgstallet er enormt, og her er det endda kun dagen for presse og branchefolk. 

Mange ens modeller

Alle de mellemstore og store el-SUV’er ligner hinanden i en grad, så det er vanskeligt at se forskel, hvis man hiver logoet af.

Men der er undtagelser. F.eks. en billig og nydelig el-minibil fra Dongfeng, en firepersoners elektrisk cabriolet fra First Automotive Works og nogle SUV-modeller fra Chery med lidt mere karisma end gennemsnittet. Og så vil Smarts snart tre modeller være et frisk designpust, hvis, eller når, mærket kommer til Danmark.

Kinesiske bilproducenter, som der ifølge nogle kilder findes 370 af, er voldsomt i overtal, og nogle bilmærker har vestlige iagttagere ikke engang hørt om før. Og for de fleste vil navne som Avatr, Horizons, Arcfox, Neta og Aito lyde helt ubekendte.

Konceptbil skråt forfra.
Smart viser en forløber for sin tredje model, en temmelig stor SUV, der skal hedde #5. Smart er endnu ikke klar til Danmark, men fastholder at mærket kommer. Smart er et samarbejde mellem Geely og Mercedes-Benz.

Ingen franske eller Tesla

Men tallet 370 skal voldsomt ned, påpeger brancheeksperter, og den udvikling er i gang. Nogle af de små, nye bilmærker kan lukke hen over natten, og f.eks. Aiways er i krise og deltager ikke på messen. Fraværende er også Tesla, som ellers nu får voldsom konkurrence fra de kinesiske mærker, Renault og Europas næststørste bilkoncern, Stellantis.

De franske mærker, Citroën, Peugeot og DS, har ellers haft prominente placeringer på tidligere bilshows i Kina og pæne salgstal. Men de franske mærker er nu så meget på hælene i Kina, at mærkerne åbenbart ikke en gang vil bruge ressourcer på at deltage på biludstillingen.

Hverken Nio eller Xpeng følte trang til at afsløre sine annoncerede nye billigmærker, og MGs store, ventede modeloffensiv var absolut ikke at se.

Blå bil oppefra
Xiaomi har fået stor opmærksomhed med sin første bil, Xiaomi SU7, som minder meget om Porsche Taycan i design og er teknisk ret avanceret - og noget billigere end Tesla Model 3.

Teknologi-mærker er hot

Til gengæld får nogle af de nye mærker opmærksomhed som Tesla i sine yngre år eller Nio og Xpeng lidt senere. Det er mærker, hvor et nystartet bilfirma er gået sammen med nogle af Kinas techgiganter.

F.eks. er der på kort tid opstået nærmest hysteri omkring Xiaomi, en IT-virksomhed der netop har lanceret sin første bil, SU7. Den udmærker sig ved at være en Tesla Model 3-konkurrent med højt teknologisk indhold, bl.a. avanceret underholdningssystem, adaptive støddæmpere og mange batteristørrelser. Ved lanceringen tilbydes 74 og 101 kWh, mens 132 og 150 skulle være på vej.

Andre nye mærker er Stelato, et premiummærke skabt af BAIC og Huawei, samt Jiyue, der er et samarbejde mellem Geely og Baidu. I alt syv statsejede bilmærker har indgået aftale med den enorme techvirksomhed Huawei, som vi mest kender for mobiltelefoner. Huawei skal især levere selvkørende teknologi til mærkerne.

Mand på scene med publikum foran.
Verdens største bilproducent, CATL, præsenterede en ny generation LFP-batteri. Tallene på skærmen betyder, at batteriet kan give 1.000 km rækkevidde og oplades til 600 km på ti minutter. Begge tal er efter den kinesiske norm, som er mere optimistisk end den europæiske. 

Ingen batteri-revolution - og dog

Den formodede batterirevolution vifter ikke ligefrem med fanerne på udstillingen. Der er tilsyneladende ingen ’1.000 km-biler’ på standene, men det skal nok komme.

Batteri-kæmpen CATL viser således et helt nyt jernfosfatbatteri (LFP) kaldet Shenxing Plus. Det kan give en rækkevidde på over 800 km ifølge den europæiske norm og kan lynlades særdeles hurtigt – 500 kilometers kørsel på 10 minutter. Hvor stort batteriet vil være, siger CATL ikke noget om, men det kan afhænge af den konkrete bil.

Cherys premiummærke, Exlantix, bliver blandt de første til at få batteriet. Exlantix er planlagt til at komme til  Danmark i 2025-2026.

MPV set skråt forfra.
Maxus fra SAIC-koncernen viser den store MPV Mifa 7, som er knap så voldsom som Mifa 9, der findes i Danmark. Største batteri er på 90 kWh.

LFP-batterier har generelt mindre energi pr. kg end de mere gængse NMC-batterier, men kan bedre tåle at være fuldt opladet, bruger færre problematiske råstoffer og er mere brandsikre.

Meget småt med små elbiler

Udstillingen giver heller ikke det helt store håb for de europæere, der venter på en lille, billig elbil. Der var yderst få på udstillingen.

BYD viste den allerede kendte, hjemmemarkedsudgave af Seagull, mens Dongfeng fik udenlandsk opmærksomhed med den interessante minibil, Nammi 01, som er tiltænkt eksport.

Også JAC, som er repræsenteret i Danmark, viste en ny elbil i firemeterklassen, e30X. Den ventes at få at rækkevidde på over 400 km og kan måske være i Danmark i løbet af 2024.

JAC e30X i lilla farve skråt forfra.
JAC e30X er en af få elektriske, kinesiske minibiler. Den ventes til Danmark. Om Volvo synes, den må hedde e30X i Europa, må tiden vise.

Kinesere kører ikke i små biler

Fraværet af mikro- og minibiler skyldes dels, at små (el-)biler er svære at gøre rentable, dels - og i højere grad – at kineserne ikke selv kører i så små biler.

Et blik ud i trafikken – i hvert fald i hovedstaden Beijing og alle andre kæmpebyer  afslører, at der næsten ingen små biler er. Blandt undtagelserne er Cherys chikke Smart Fortwo-kopi, eQ1.

Sedaner i Toyota Corolla-størrelse og SUV’er i mellem, stor og ekstrastor størrelse er hverdagen i Kina.

Stor facade med udstillingens navn på.
Den internationale biludstilling i Beijing er verdens største og nok den vigtigste nu om dage. Den skifter hvert andet år med en lige så stor udstilling i Shanghai.  

Tyske mærker med store armbevægelser

Ikke-kinesiske mærker, som nu kæmper hårdt for at holde stand mod hjemmemærkerne, vil også have del i opmærksomheden på Auto China, også kaldet Beijing Motor Show.

Volkswagen-gruppen, der i årtier var Kinas bedst sælgende bilfirma, er til stede med alle mærker minus Skoda og Seat/Cupra, og også BMW Group og Mercedes-Benz er solidt til stede. Vigtigheden vises ved, at alle tre bilkoncerner har taget deres øverste chef med på udstillingen. Der er fuldelektriske nyheder som VW ID.Code (konceptbil), Mercedes-Benz G-klasse og Mini Aceman.

Ford, General Motors, Toyota, Honda, Hyundai, Kia og Mazda viser sig også frem. Mazda springer ud som elbilmærke med to store elbiler – dog med kinesisk teknik og ukendt skæbne i Europa.

Se mere: Biludstillingen i Shanghai 2023

Lysegrøn bil med skydedøre skråt forfra.
Geely-mærket Zeekr præsenterer denne Mix, som er bygget på en særlig platform beregnet til førerløse taxitjenester. MPV-modellen her er dog tiltænkt almindeligt privat brug.

Mange danske bilimportører holder øje

Danske bilimportører flokkes til i håbet om at kunne få en importaftale med et relevant kinesisk bilmærke. Motor er bekendt med at mindst fire privatejede danske importselskaber er til stede på biludstillingen for at sondere markedet, besøge bilproducenter og eventuelt få en ny eller en ekstra aftale på plads.

Der er stadig ’uafhentede’ større bilmærker med en vis historik, som er dem, de danske bilimportører helst vil arbejde sammen med. F.eks. Chery, Great Wall Motors og Changan.

Omvendt holder Chery et gigantisk arrangement efter udstillingen, hvor potentielle importører og forhandlere er inviteret til fabrikken og møde ledelsen forud for koncernens fuldtonede indtog i Europa senere i år.

Tilnærmelserne sker, selv om EU rumler med trusler om at hæve tolden på kinesisk fremstillede biler.

Flere kinesiske bilfirmaer har planer om at flytte produktion til Den Europæiske Union.

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve