To hvide dioder lyser op på hver side af ratkransen. Tiden er kommet. Bilen melder klar til at overtage, og så er det blot at trykke på knappen. Dioderne skifter til turkis, og det fortæller, at nu kører bilen selv. Helt selv.
Det var også på tide. Bil- og teknologi-virksomheder har i 30 år arbejdet på at gøre biler selvkørende, og for 10 år siden troede mange, at det snart ville være en realitet – fordi adskillige bilproducenter og teknologioptimister havde sagt, at nu var den så godt som hjemme.
Det var den ikke. Langt fra. Så det er et gennembrud, faktisk en revolution, FDM nu oplever på en motorvej i Sydtyskland. Få dage forinden havde Mercedes-Benz frigivet den nyeste udgave af sit autonome system, Drive Pilot, til S-klassen og dens elektriske version, EQS.

Bilen overtager kørslen – og ansvaret
Med Drive Pilot er det ikke blot muligt at tage hænderne fra rattet, men mere banebrydende kan føreren fjerne sin opmærksomhed fra trafikken. Der er en gigantisk forskel, for dermed er kørslen gået fra level 2 til level 3, hvor det er bilen, der overtager ansvaret.
Både Mercedes-Benz og BMW har siden 2024 tilbudt et Level 3-system, ’hands-off’, hvor bilen kunne overtage kørslen, men kun op til 60 km i timen og var dermed en slags avanceret køkørsels-system.
Men nu har Mercedes-Benz opgraderet systemet til at fungere op til 95 km/t, og selvom det ikke lyder af meget, er anvendeligheden vokset betydeligt. Nu kan automatikken klare kørslen under almindelige trafikforhold på alle motorveje i Tyskland, selvom man skal holde sig inde blandt lastbilerne.
– Du kommer ikke så hurtigt frem, som hvis du havde kørt 130 km/t, men til gengæld kan du bruge tiden på andre ting og samtidig ankomme mere afslappet, argumenterer eksperten fra Mercedes-Benz fra bagsædet.

Svært at slippe trafikken
Og netop det med at give bilisten mere tid er et kernepunkt for Mercedes-Benz i udviklingen af de autonome systemer.
Så må vi prøve at bruge tiden på andet end at køre bil. Læser nogle ting på telefonen, svarer på en besked og tager et spil Memory på midterskærmen med forsædepassageren. Skærmen kan også vise film, så længe bilen er i Level 3. Man kan også læse avis, men man må ikke tage en blunder. Bilen holder øje med, om du har åbne øjne.
Turen på tre timer er ikke nok til at lære at slappe fuldstændig af. Det er fristende, nærmest uimodståeligt at kaste et blik på vejen en gang i mellem – lige som at følge med i kørsel, når man er på tur med en dårlig fører af bilen.
EQS er bestemt ikke en dårlig fører. Den kører perfekt, ligger midt i vognbanen, accelererer ikke unaturligt langsomt eller sænker farten for tidligt. Den er også god til at tilpasse hastigheden, når en bil vil flette ind fra en tilkørsel.
Video: Vores første tur i den selvkørende bil
Rigtig mange begrænsninger
Der er indtil videre en meget lang række begrænsninger på, hvad bilen kan eller må. Nogle skyldes lovgivning, nogle Mercedes-Benz’ forsigtighed. EU-reglerne giver mulighed for at køre op til 130 km/t, men den hastighed forventer bilmærket først at indføre sidst i årtiet – nok med et trin op inden.
Drive Pilot fungerer kun i inderbanen, ikke ved vejarbejder, ikke i tunneler, kun i dagslys og ikke ved sne eller regn. Og kommer der et udrykningskøretøj, bliver føreren også bedt om at tage over.
Mercedes-Benz garanterer, at man vil få et varsel på mindst 10 sekunder, inden man skal overtage kørslen. Sådan et varsel kommer nu. Men i bedre tid. Dioderne på rattet skifter til gult, og i displayet skriver bilen, at automatikken slår fra om halvanden km, fordi der kommer en tunnel.

Der skal være bil foran
En mere hyppig årsag til, at bilen ikke vil køre selv, er, at bilen foran er drejet fra motorvejen. Det er nemlig et yderligere krav: Der skal være et andet køretøj foran. Så det kan være godt at finde en lastbil, der puster afsted med 93 km/t ifølge speedometeret.
Lastbilen behøver ikke være tæt på. Mercedes’ens langsynede øjne, en langtrækkende radar og to lidar, accepterer adskillige hundrede meters mellemrum, men på et tidspunkt kan det blive for meget.
På vores tur går der ikke meget mere end 10 minutter imellem, at mennesket må tage tøjlerne. Vejarbejde, tunneler, ingen biler foran er årsagerne.
Men hvad nu, hvis føreren ikke reagerer? Først kommer der en række advarsler, som det kendes fra dagens assistentsystemer. Sikkerhedsselen giver et kraftigt ryk. Hvis der stadig ikke er nogen reaktion (vi turde ikke teste det på motorvejen), vil bilen langsomt sænke farten og trække ind i nødsporet, stoppe helt op og tænde havariblinket. Til sidst vil den kalde 112 og fortælle, hvor den er.

Håndholdt telefon kan forvirre
Vi passerer en politibil i rabatten og får straks dårlig samvittighed over at sidde med telefonen. Kan man blive stoppet for det, vil vi vide? Ja, i princippet. Det er sket en enkelt gang for en Mercedes-kunde. Men en udskrift fra bilens computer kan dokumentere, at bilen havde kommandoen, og bødeforlægget blev frafaldet.
Det er ikke holdbart, og Mercedes-Benz arbejder derfor på at få indført en særlig kørelyslygte for og bag. Den lyser turkis, når bilen er i auto-mode, og dermed kan politiet og alle medtrafikanter se, at det er ok, at man virker ukoncentreret under kørslen.
Bilfirmaet har netop fået tilladelse til at afprøve de turkis lygter i Tyskland (og i USA), og målet er at få det indført som standard i Tyskland og hele EU.

Hvem har ansvaret?
Og hvad nu, hvis man kører galt, når bilen har kommandoen?
Så er det som udgangspunkt bilproducenten, der har ansvaret. Men hvert tilfælde, der måtte være, vil blive undersøgt. Hvis teknikken har svigtet, har Mercedes ansvaret. Men er systemet brugt på måder, det ikke er beregnet til, eller har føreren ignoreret advarsler, kan det falde tilbage på føreren.
Det er indtil videre kun i Tyskland (samt Californien og dele af Nevada), at systemet virker, og bilerne med Drive Pilot kan kun købes de steder. Men det vil ændre sig. Yderligere et europæisk land kommer formentlig med i en overskuelig fremtid.
Desuden vil Mercedes løbende udvide det vindue, hvor bilen er selvkørende. Det kan være, at man også kan køre i anden bane (og dermed få fuldautomatisk vognbaneskift), at der ikke behøver være en anden bil foran, at almindelig regn ikke er en hindring, eller at systemet virker i tunneler.
Det virker på Mercedes-eksperten til, at der ikke kommer til at gå meget lang tid, før der sker visse fremskridt.

På vej i andre Mercedes-modeller – men dyrt
Andre og knap så dyre Mercedes-modeller vil også få muligheden. Den nye CLA er forberedt til Level 3, og i Kina vil den formentlig få en semi-selvkørende funktion i byer. Også den nye GLC, der lanceres senere i år, er forberedt til Level 3, antyder en Mercedes-kilde.
Teknikken er kommet først i S-klassen/EQS, da den er forholdsvis dyr. I Tyskland koster Drive Pilot direkte omregnet 45.000 kr. Ud over voldsomme udviklingsomkostninger betaler man også for ekstra komponenter i bilen.
Der er bl.a. to lidar-sensorer, som er ret dyre, ekstra radar, diverse ekstra sensorer, fire separate satellit-modtagere på taget og et mere detaljeret kort. Af sikkerhedsgrunde er der to af de kritiske systemer, bl.a. et ekstra 12-volt-batteri og separate kabler, så styretøj og bremser virker, selvom den ene kreds falder ud.
Mercedes-Benz har en meget forsigtig tilgang til teknikken. Man skal lære at kravle, før man kan gå. Og så et skridt ad gangen.
Næste skridt Level 4 – bilen klarer alt
Et stort skridt mere er på vej. Sideløbende med at forbedre Level 3 arbejder Mercedes-Benz på Level 4, som giver nye udfordringer og endnu større muligheder. Det er realistisk, at det bliver dagligdag (i en dyr Mercedes) sidst i dette årti, siger vor ekspert.
Med Level 4 skal bilen i princippet selv kunne klare alle kørselsopgaver i bestemte områder, og føreren behøver ikke være klar til at tage over. I princippet må hun eller han tage en lur. Og strengt taget behøver der slet ikke være rat og pedaler.
Dermed ser 1990’ernes drøm og 2010’ernes optimisme ud til at blive en realitet. Bilisterne kan slippe for rutinekørslen og få tiden tilbage.
Nysgerrig efter nyheder om biler?
Motor følger løbende udviklingen inden for biler og ny teknologi