Volvo genopliver klassisk model med særlig motortype

XC70 var en unik SUV-stationcar, som udgik for knap ti år siden. Nu er Volvo på vej med en moderne XC70, der dog skifter karakter og bliver udstyret med en usædvanlig el-teknik. Men det bliver indtil videre kun kinesere, der får fornøjelse af den.

SUV i profil i halvmørke.
Nyt om biler

Volvo havde en kæmpe stand på Shanghai Auto Show, der sluttede først i maj. Svenskerne havde dog ingen nyheder at vise på den vigtige biludstilling, hvor den to år gamle, kinesiske EM90 havde ærespladsen.

Men nu har Volvo en nyhed. Tilmed til kinesere.

Frigivne, halvmørke billeder viser en stor SUV med navnet XC70. Dermed genopliver Volvo den særlige SUV-stationcar, der var i produktion i to generationer fra 2000 til 2016.

Originalen var baseret på stationcaren V70, men var løftet, havde altid firehjulstræk og var pyntet med praktiske skærmforøgere. Biler af lignende type har der ikke været mange af, men særligt Audi og Mercedes-Benz har også tilbudt disse semi-terrængående stationcars.

SUV set lige forfra i dunkel belysning.
XC70 har Volvos 'klassiske' elbildesign med lukket front. Bilen har også mærkets karakteristiske Thors hammer-lygter.

SUV lidt større end XC60

Den nye XC70 er noget tættere på en traditionel SUV og bliver lidt større end dagens XC60. Men vi får noget bemærkelsesværdigt at vide: XC70 bliver ikke en ren elbil, som Volvos plan ellers har været for alle kommende modeller. Men det er tæt på.

Den nye Volvo er af en ny type, som på kort tid er blevet meget udbredt i Kina: en elbil med rækkeviddeforlænger eller EREV, som typen kaldes. VW viste på Shanghai-udstillingen en nyhed med samme teknologi.

Det er første gang nogensinde, at Volvo lancerer en bil med den teknologi, som oprindelig kom til verden i Opel Ampera i 2011. Og siden forsvandt.

SUV set lige bagfra i dunkel belysning.
Den nye XC70 er højere end den oprindelige, der var en løftet stationcar. Til venstre anes et lille AWD-skilt, så bilen må kunne fås med to elmotorer.

Elbil med rækkeviddeforlænger

Det er en elektrisk bil kaldet seriehybrid eller elbil med rækkeviddeforlænger, og som altid drives af en elmotor (eller i Volvos tilfælde elmotorer), der får sin strøm fra et mellemstort batteri. Hvis batteriet bliver tømt, træder en benzinmotor til og fungerer som generator, der leverer strøm til elmotor/batteri.

Nissan har en lignende teknik, ePower, men med den forskel, at her kan batteriet ikke lades udefra, men kun med benzinmotoren.

I Volvo’ens tilfælde kan bilen køre omkring 160 km på batteristrøm, før den skal lades op fra elnettet eller fra benzinmotoren.

Den nye Volvo, som kan bestilles senere i år, er bygget på en platform, Scalable Modular Architecture, som Volvo aldrig har omtalt før. I skrivende stund er der heller ikke et eneste relevant hit på Google for det navn. SMA-platformen kunne være lånt hos eller modificeret fra Volvos majoritetsejer, Geely.

Ladestik på bagskærm.
XC70 kan lyn- eller hurtiglades fra en almindelig lynlader. Batteriet er temmelig stort, men Volvo angiver ikke størrelsen. Strømmen rækker dog langt - til ca. 160 km efter den europæiske WLTP-norm.

Skabt til Kina - men måske andre lande

XC70 er skabt med kinesiske kunder for øje, og der er ikke aktuelle planer om at sælge den i andre regioner i verden. Volvo undersøger dog, om bilen senere kan blive relevant på markeder uden for Kina.

VW har allerede sagt, at mærkets nye plugin-hybrid, ID. Era, kan komme til Europa.

Offentliggørelsen af seriehybriden XC70 sker to dage efter, at Volvo Cars udsendte et noget skuffende april-resultatet. Det globale salg var faldet 11 pct. i april, men de rene elbiler var gået 32 pct. tilbage. Mærkets plugin-hybrider havde en beskeden stigning på to pct. Tendensen er den samme for årets første fire måneder.

 

Nysgerrig efter nyheder om biler?

Motor følger løbende udviklingen inden for biler og ny teknologi

Se flere nyheder her