Det er ikke mange år siden, at elbiler i bedste fald kunne hurtiglades med 50 kW. Lidt senere kom Tesla med 120 kW, og nu er dagens standard 300-400 kW, som dækker behovet hos næsten samtlige nuværende elbilister.
Men nu skrues der endnu mere op af hensyn til næste generation af elbiler. Det bliver muligt at finde 600 kW-ladere, og dermed er der altså sket en 12-dobling i ladeeffekt på under ti år.
Det paneuropæiske ladeselskab Ionity skifter til helt nye ladere, som kan levere op til 600 kW. Særligt kinesiske modeller kan få glæde af det, da nogle af de nyeste modeller, som er på vej til Danmark, kan lades med over 400 kW. Nye modeller fra Xpeng kan sågar tage imod helt op til 525 kW.
- Der er meget få ladepunkter, som kan levere over 500 kW, men i takt med at elbilerne udvikler sig, vil ladeinfrastrukturen følge med, siger forbrugerøkonomi FDM, Ilyas Dogru.
- FDM vurderer, at ladehastigheder på 250–350 kW fortsat er rigeligt for de fleste bilister med almindeligt forbrug, tilføjer han.

12 minutters ladning - eller mindre
Når effekten kommer helt derop, kan et stort batteri lades fra 10 til 80 pct. på ned omkring 12 minutter, hvis ellers forholdene (særligt batteritemperatur) er til det, og bilen formår at holde den høje effekt en stor del af tiden.
Ionity går i andet halvår af 2025 i gang med at opsætte en ny lader kaldet Alpitronic HYC1000. Som navnet antyder, er den designet til 1.000 kW, men indtil videre ’nøjes’ Ionity med 600 kW.
Opsætningen vil ske over hele Europa, og Ionity forventer at kunne mere end fordoble sit ladenetværk fra nu 5.000 ladepunkter til 13.000 i 2023. Det sker, efter at virksomheden netop har sikret sig et lån på 3,4 mia. kr. I 2023 vil Ionity have 1.300 ladeparker.
Selv om de færreste biler for tiden kan udnytte de ekstreme strømstyrker, vil Ionity fremtidssikre sit netværk til nye generationer af elbiler.
Også producenten Kempower har nu en lader, som kan give 560 kW, og en anden stor leverandør på det danske marked, Tritium, tilbyder en ny generation kaldet Tri-Flex, som går op til 640 kW.

Giver mere strøm når to biler deler
Og allerede fra begyndelsen kan det gavne biler, som i dag kan lade meget hurtigt, f.eks. over 250 kW. En ladestolpe vil typisk dele effekten mellem to biler, så hvis en Porsche og en Xpeng holder ved samme lader, må de dele de 300-400 kW. Med 600 kW bliver der 300 til hver.
Ydermere kan de nye 600 kW-ladere og deres transformere dele effekten fleksibelt mellem et større antal ladere.
Det er en generel udvikling blandt lader-producenter, at ladeparkerne får ’distribuerede’ systemer. I stedet for at al den tunge og dyre elektronik sidder i hver ladestolpe, samles den i store kabinetter lidt væk. Tritium har f.eks.nu et anlæg, der kan drive op til 32 ladestolper og 64 ladeudtag.
Det er billigere, når det gælder større ladeanlæg, og for bilisten har det den fordel, at man ikke risikerer at blive begrænset af at skulle dele med nabobilen.

BYD vil op på 1.000 kW
Selv om de 600 kW er et kæmpe skridt, der vil være rigeligt for mange i mange år, meddeler BYD’s europæiske topchef nu, at selskabet vil udrulle sine megawatt-ladere i Europa. Det er ladere, som kan afgive 1.000 kW, og som nu er ved at blive sat op i stort tal i Kina.
Hvornår megawatt-laderne kommer til Europa, siger BYD ikke noget om, men de skal sikre, at der i fremtiden er ladekraft nok til BYD’s nyeste biler bygget på den nye Super e-platform. Disse biler kan lades med op til netop 1.000 kW.
Der kan senere muligvis også blive brug for denne supereffekt til de biler, der får det mest avancerede batteri fra verdens største batteriproducent, CATL. Her kan batteriet tage imod 1.200 kW.

- Det er mere sandsynligt, at ladenetværket bliver klar til de ca. 500 kW, end de over 1.000 kW, vi tidligere i år har set præsenteret fra CATL og BYD. Og de 500 kW-ladere kan komme inden for relativt kort tid, siger forbrugerøkonom Ilyas Dogru.
Nysgerrig efter nyheder om biler?
Motor følger løbende udviklingen inden for biler og ny teknologi