Kraftig bremse på elefantvæddeløb

Omfanget af forbud mod lastbil-overhalinger bliver nu mere end fordoblet. 270 km firesporet motorvej får overhalingsforbud i myldretiderne. Det skal gøre det lettere for personbiler at komme frem på motorveje.

Flere steder kommer der nu forbud mod det her.
Trafik

Det kan tage rigtig lang tid, når en lastbil overhaler en anden – eller flere andre – på landets motorveje. Og imens opstår der ofte meget, meget lange haler af person- og varebiler.

Den slags flaskehalse som følge af ’elefantvæddeløb’ kommer der færre af.

Den slags flaskehalse som følge af ’elefantvæddeløb’ kommer der færre af.

Om kort tid begynder Vejdirektoratet at opsætte skilte, der betragteligt vil begrænse de steder, hvor lastbiler må overhale.

Udvides til 500 km

I dag gælder forbuddet på 230 km motorvej, i den kommende tid bliver det mere end fordoblet til i alt 500 km.

Se mere: Stop for elefantvæddeløb i myldretiden

Oversigt over, hvor der er og kommer overhalingsforbud.
Oversigt over, hvor der er og kommer overhalingsforbud for lastbiler. Situationen på Fyn er endnu ikke afklaret. Kort: Vejdirektoratet

Det udvidede forbud glæder FDM:

- Langsomme lastbiloverhalinger sætter en prop i trafikken, hvilket nedsætter fremkommeligheden for alle andre – især i myldretiden. Derfor er FDM glad for, at man udvider med overhalingsforbud på flere strækninger, siger juridisk konsulent Dennis Lange.

Han tilføjer:

- Det er dog afgørende, at politiet har de nødvendige ressourcer til at kontrollere forbuddet, hvilket hidtil har haltet,

FDM mener: i kø bag elefanterne

Forbuddet vil typisk gælde i myldretiderne, dvs. mellem kl. 6-9 og 15-18 på hverdage.

Gælder ikke seks- og ottesporede veje

Kriteriet for overhalingsforbuddet har været, at vejen kun har to spor i hver retning, og at der kører flere end 20.000 biler i døgnet.

- En udvidelse af det eksisterende overhalingsforbud (…) kan være med til at skabe mere ro i trafikken; særligt i de travle morgen- og eftermiddagstimer, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Vejdirektoratets målinger viser, at det nuværende overhalingsforbud stort set respekteres. Andelen af lastbiler i venstre spor er faldet fra cirka to-tre procent til cirka en halv-en procent på de strækninger, hvor der er forbud.

Se mere: Stor tilfredshed med overhalingsforbud