Trafikulykker daler i en trafikløs tid

Der bliver ikke kørt nær så mange km, som normalt under Covid-19-lukningen af Danmark. Og det ses nu også på trafikulykkerne. Meget få mistede livet i marts, og antal tilskadekomne er det laveste i 35 år.

Trafikken er faldet kraftigt - ca. 40 pct. på motorvejene - og ulykkestallene er gået med ned.
Trafik

Den delvise lukning af Danmark har fået trafikken voldsomt ned i gear. Og det ses nu også på ulykkerne. Blot ni personer mistede livet i trafikken i marts ifølge de foreløbige tal.

Det er lavt, men ikke helt usædvanligt, konstaterer Vejdirektoratet. Der var f.eks. syv trafikdræbte i februar 2018 samt otte i marts 2014 og april 2017.

Få tilskadekomne

Når det gælder tilskadekomne, gav marts det laveste antal for måneden i de 35 år, Vejdirektoratet har opgjort månedstal.

Udviklingen i tilskadekomne og omkomne fra marts 2019 til marts 2020. Kilde: Vejdirektoratet
Udviklingen i tilskadekomne og omkomne fra marts 2019 til marts 2020. Kilde: Vejdirektoratet

Både for dræbte og tilskadekomne er faldet fra i fjor på ca. 35 procent. Det er næsten samme nedgang som i trafikmængden. I det meste af marts faldt trafikken på de store veje med ca. 40 pct.

Se mere: Trafikken går i stå - nogen sætter farten op

- Det kan være interessant at se på, om ulykkestallene falder mere eller mindre end trafikken, men vi vil gerne have de endelige tal, før vi konkluderer noget, siger afdelingsleder i Vejdirektoratet, Marianne Foldberg Steffensen.

Mange biler kan være sikkerhedsgevinst

Hun peger på, at mange biler og tæt trafik generelt kan være en fordel for sikkerheden, når det gælder de mere alvorlige ulykker, og afdelingslederen har også bemærket udsagn fra politiet om, at der er blevet kørt hurtigt under Coronakrisen.

Sådan er det gået med tilskadekomne og omkomne i den danske trafik i første kvartal de seneste seks år. Kilde: Vejdirektoratet
Sådan er det gået med tilskadekomne og omkomne i den danske trafik i første kvartal de seneste seks år. Kilde: Vejdirektoratet

Antallet af bøder var i hvert fald ganske højt, da politiet havde en landsdækkende kampagne med fartkontrol i den sidste uge af april. 11.800 bilister fik en fartbøde på syv dage.

Ved en tilsvarende kontrol primo oktober blev der uddelt 10.200 fartbøder.

Se mere: Undgå coronasmitte i bilen