Cyklister kritiserer andre for en rå cykelkultur – men bryder selv reglerne

Der er kamp på cykelstierne i landets fem største byer, hvor mange overtræder reglerne eller er uopmærksomme. Mange cyklister overvurderer deres egen adfærd, men kritiserer de andres. Det sætter en ny kampagne fokus på.

Kvinde cykler, mens hun ser på mobiltelefon
Trafik

Alle vil gerne hurtigt frem på cykelstierne i landets fem største byer, men spørgsmålet er, om de også kommer sikkert frem. Meget tyder på, at det kniber med at overholde reglerne for god cykelkultur – men spørger man cyklisterne, er det de andre på stierne, der er problemet.

Det viser en undersøgelse blandt 18-40-årige cyklister i København, Frederiksberg, Odense, Aalborg og Aarhus, som Rådet for Sikker Trafik har fået lavet. Af de 1.251 adspurgte mente 84 procent, at andre ville opfatte dem som en cyklist, der altid eller oftest overholder færdselsreglerne. Men samtidig svarer hele 49 procent af cyklisterne, at de på en cykeltur i myldretiden bryder reglerne en eller flere gange.

– Nogle har tendens til at bryde reglerne, fordi de tænker, at det ikke betyder noget med et hurtigt kig på mobilen, at liste over for rødt lys eller cykle rundt efter mørkets frembrud, selvom man har glemt cykellygterne. Men det går ud over trafiksikkerheden og glæden ved at cykle, udtaler Jakob Bøving Arendt, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

For at cyklisterne får et mindre rosenrødt billede af deres egen ageren i trafikken, kører rådet i uge 39-41 kampagnen „Er du helt sikker?“. Kampagnen tager udgangspunkt i udsagn, hvor færdselsreglerne bliver bøjet i ens egen favør, og som bliver fulgt op med spørgsmålet: Er du helt sikker?

Cyklist kører over kryds, selvom der er skiftet til gult lys
Det er ikke kun bilister, der irriteres over cyklister, der kører for sent ud i lyskryds. Hver tredje cyklist generes også af det, viser undersøgelse.

Cyklister irriterede på andre cyklister

Der er brug for selvindsigt, og der er plads til forbedring hos cyklisterne. For ifølge Danmarks Statistik registrerer landets akutmodtagelser årligt omkring 4.000-5.000 alvorligt tilskadekomne cyklister. Otte ud af 10 er kommet til skade i eneulykker.

Der kan være mange grunde til, at det går så galt. En anden undersøgelse blandt 1.337 cyklister, som Rådet for Sikker Trafik fik lavet tidligere i år, viste, at der mange ting, der irriterer cyklisterne ved andre cyklisters adfærd. Således klagede de over, at andre:

  • Kører uden lys på – 58 %
  • Ikke giver tegn ved sving eller stop – 50 %
  • Ikke holder til højre, så man kan komme forbi – 45 %
  • Taler, læser eller skriver på håndholdt mobil – 44 %
  • Kører mod kørselsretningen – 38 %
  • Svinger ud foran en – 35 %
  • Ikke kan høre pga. hovedtelefoner/headset – 34 %
  • Kører over for rødt – 34 %
Plakat i busstoppested for bedre cykelkultur
Cyklisterne i København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense vil i den kommende tid blive mødt med vejkantplakater, der skal få dem til at overveje, om de færdes sikkert og lovligt i trafikken.

Det skal være trygt at cykle

Cyklisterne i København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense vil i den kommende tid blive mødt med vejkantplakater med budskaberne „Læg din mobil“, „Hold til højre“ og „Giv tegn“. Det skal minde dem om, at det er vigtigt at overholde trafikreglerne – også når man skal nå frem i myldretiden.

– Det er vigtigt for fremtidens mobilitet i byerne, at flere hopper på cyklen, når de skal frem. Hvis det skal lykkes og være trygt for alle, kræver det, at cyklisterne overholder færdselsloven og husker den gode stil på cykelstien, siger Jakob Bøving Arendt.

FDM bakker op om kampagnen, som kan komme alle trafikanter til gode.

– Uanset om man sidder med et cykelstyr eller et bilrat i hænderne, er det i alles interesse, at man overholder reglerne og har fokus på trafikken. Og selvom man sidder mere sikkert i en bil end på en cykel, vil det være frygteligt, hvis et øjebliks uopmærksomhed fra en cyklist skulle føre til en ulykke, siger chefkonsulent i FDM Dennis Lange.

En af de farlige tendenser blandt cyklisterne kendes også fra bilisterne. Nemlig at man bruger mobilen håndholdt til at tale, skrive eller tjekke sociale medier på. Her er andelen af cyklister, der kigger ned i stedet for frem, fordoblet i de seneste syv år.

Har du spørgsmål til reglerne?

Hvis du har spørgsmål til færdselsregler og bøder, kan du som medlem af FDM kontakte vores juridiske rådgivning.

Få rådgivning