Snyd ikke dig selv for tusindvis af kroner

I dag åbner Skat op for, at danskerne kan se deres årsopgørelser i TastSelv. Der kan være mange penge at hente, for oplysningerne om kørselsfradrag hentes ikke automatisk

Mand bladrer i papirer i ringbind, og ovenpå er placeret en blå legetøjsbil.
Nyhed

For nogle vil det være dagen, hvor der bliver købt lidt ekstra lækkert ind til aftensmaden – for andre vil tilbudsaviserne nok blive gransket mere omhyggeligt end ellers. Skat åbner i dag op for, at danskerne kan se deres årsopgørelser i TastSelv. Her vil du kunne få vished for, om du skal have penge tilbage i skat eller måske snarere kommer til at få et regulært skattesmæk.

Frem til 1. maj kan du rette i opgørelsen og f.eks. indberette et evt. kørselsfradrag.

Kørselsfradraget gives til alle, der tager bil, bus, tog, knallert eller cykel til arbejde, og hvor afstanden overstiger 24 km tur-retur. Har du eksempelvis 14 km til dit arbejde, får du fradrag for de 4 km – 2 x 14 km og fratrukket de 24 km.

Alle transportmidler, fx bil, tog, bus eller cykel, giver fradrag.

Tjener du mindre end 353.000 kr. i 2023 (344.300 kr. i 2022), kan du få ekstra kørselsfradrag.

Befordrings- eller skattefradrag?

Befordringsfradrag og kørselsfradrag er to betegnelser for selvsamme skattetekniske fænomen, som tidligere var noget, man dårligt behøvede at spekulere over. Frem til 2019 blev kørselsfradraget nemlig automatisk opgivet af Skat, men de seneste år har man selv skullet indberette via TastSelv på skat.dk.

Så går du og tror, at den slags klares automatisk, snyder du potentielt dig selv for tusindvis af kroner. Du skal selv gå ind at angive dit fradrag.

Særligt fradrag for brokørsel

Kørselsfradraget steg pr. 1. april 2022 med tilbagevirkende kraft for hele indkomståret 2022. Fradraget er på 2,19 kr. pr. km. Har du kørt 10.000 fradragsberettigede km til og fra arbejde i løbet af året, kan du altså trække ca. 21.900 kr. fra i skat. Husk, at du alene kan få fradrag for det antal km, der overstiger 24 km dagligt.

Har du krydset Storebælts- eller Øresundsbroen sidste år, kan du opgive det sammen med de øvrige oplysninger om din kørsel for skatteåret 2022.

Gem altid dokumentation for betaling af broudgiften.

Helt generelt gælder, at du kun kan få fradrag for de km, du rent faktisk har kørt til og fra arbejde. Dage, hvor du arbejder hjemme eller holder fri/ferie, udløser altså ikke ret til fradrag.

Har du fri bil eller har fået kørselsgodtgørelse fra din arbejdsgiver, kan du ikke også få kørselsfradrag fra Skat.

Rød legetøjsbil placeret oven på en bunke mønter

Har du brug for hjælp til bilkøb?

Står du over for at skulle have mange penge tilbage i skat og tænker, at nu er det tid til at udskifte bilen? Som medlem af FDM kan du få gode råd undervejs i forbindelse med bilkøb. Er du medlem af FDM, er det en del af dit medlemskab. Er du ikke medlem endnu, kan du blive det i forbindelse med dit bilkøb.

Få hjælp til bilkøb