Tjek på bilens batteri
Som medlem af FDM kan du få tjekket bilens batteri. Få også kontrolleret bilens dæk, bremser og lygter, som en del af dit medlemskab.
Uanset om du skal på sommerferie gennem Europa eller på skiferie til sneklædte pister, byder en kør selv-ferie på lange strækninger. Hvis du er uheldig, kan det også betyde tomgang i kø på motorvejen. Alt efter årstid er der også ofte gang i bilens aircondition, sædevarme og andre installationer, der gør turen mere komfortabel.
Det er alt sammen noget, der kræver lidt ekstra af bilens batteri. Derfor er det en god idé at kontrollere, om det er klar til feriens strabadser.
FDM anbefaler før din bilferie:
- Tjek batterikapacitet med en batterilader, inden du kører afsted
- Skift batteriet før ferien, hvis kapaciteten er under det niveau, som producenten anbefaler. Er du i tvivl, kan du spørge FDMs tekniske rådgivning eller dit værksted.
Sådan tjekker du bilbatteriet
Du kan godt selv tjekke bilens batteri. Det kræver blot, at du har en batteritester eller en batterilader. Følg vejledningen, alt efter hvilken tester du bruger. Som udgangspunkt skal batteriet ikke kobles fra, når du tester. Du kobler blot din tester til batteriets poler og aflæser testeren.
Når du tester bilbatteriet, er det en fordel, hvis bilen har stået stille nogle timer. Så kan du aflæse om batteriet eventuelt står og aflader.
Find batterilader til bilen:
Undersøg også, om du eventuelt har batteritjek som en del af din vejhjælp.
Skal du på vinterferie, skal du være ekstra opmærksom på bilens batteri. Vinteren er nemlig generelt hård ved bilbatteriet.
Særligt om vinteren
Skal du på vinterferie, skal du være ekstra opmærksom på bilens batteri.
Vinteren er nemlig generelt hård ved bilbatteriet. Kulden tærer på batteriets kapacitet, som ved hård frost kan miste halvdelen af sin kapacitet.
Har batteriet allerede en lav kapacitet, kan du risikere, at det står helt af, når du kommer til din vinterdestination. Husk også, at bilen som regel står stille på destinationen i hele ferien. Det kan udfordre batteriet, når du skal starte den til hjemturen.
Hvis batteriet står af på kør selv-ferien
De fleste har starthjælp eller bugsering som en del af deres vejhjælp eller via SOS International, hvis de har tegnet kaskoforsikring. Står bilbatteriet af undervejs på ferien, er der derfor hjælp at hente.
Husk at medbringe nummeret til SOS International eller til din vejhjælp.
Starthjælp til bilen
Hvis batteriet er helt dødt, kan du få starthjælp fra en anden bil. Det sker med såkaldte startkabler, der forbindes mellem din og en andens bil. Det er dog ikke alle biler, du selv kan give starthjælp. Det er derfor meget vigtigt, at du kontrollerer bilens instruktionsbog og følger producentens vejledning for starthjælp til lige netop din bil.
Læs også: Sådan giver du bilen starthjælp
Kan du selv skifte bilbatteri?
Det er muligt selv at skifte bilens batteri. FDM anbefaler dog, at du gør dit hjemmearbejde, inden du skifter batteriet. På nye biler kan det nemlig være kompliceret at skifte batteriet, da du efterfølgende skal kode batteriet i bilens såkaldte batterimanagement system. Bilens radio, elruder samt andre kodebare elementer risikerer at miste kodningen.
Det er også vigtigt, at du bruger både den rigtige størrelse og type batteri. Har bilen eksempelvis stop/start, kan det kræve, at batteriet har nogle særlige egenskaber. Hvis du er i tvivl, så kontakt FDMs tekniske rådgivning eller et værksted.
Mange vælger at få bilbatteriet skiftet på et værksted. Hvis du skal have værkstedet til det, så husk at få et par tilbud til sammenligning.
Skifter du selv bilbatteri, skal du være opmærksom på, at batteriet indeholder syre, så det er en god idé at bruge handsker. Husk også at tilslutte kablerne rigtigt efterfølgende.
Mange vælger at få bilbatteriet skiftet på et værksted. Hvis du skal have værkstedet til det, så husk at få et par tilbud til sammenligning.