Gør bilens batteri klar til kør selv-ferien

Kør selv-ferie kan stille ekstra krav til bilens batteri. Find ud af om din bils batteri er klar til ferieturen, og hvad du gør, hvis batteriet står af undervejs.

Kør selv-ferie kan stille ekstra krav til bilens batteri. Sørg for at du kommer hele vejen ved at følge disse gode råd.
Fotograf:

Foto

FDM
Viden

En kør selv-ferie byder tit på lange strækninger, og hvis du er uheldig også tomgang i kø på motorvejen. Alt efter årstid er der også ofte gang i bilens aircondition, sædevarme og andre installationer, der gør turen mere komfortabel. Alt sammen kræver lidt ekstra af bilens batteri, så det er en god idé at kontrollere, om det er klar til feriens strabadser.

FDM anbefaler før din bilferie:

  • Tjek batterikapacitet med en batterilader før bilferien
  • Skift batteriet før ferien, hvis kapaciteten er under det niveau som producenten anbefaler. Er du i tvivl kan du spørge FDMs tekniske rådgivning eller dit værksted.

Sådan tjekker du bilbatteriet?

Du kan godt selv tjekke bilens batteri. Det kræver blot, at du har en batteritester eller en batterilader. Følg vejledningen alt efter hvilken tester du bruger. Som udgangspunkt skal batteriet ikke kobles fra, når du tester. Du kobler blot din tester til batteriets poler og aflæser testeren.

Når du tester bilbatteriet, er det fordel, hvis bilen har stået stille nogle timer. Så kan du aflæse om batteriet eventuelt står og aflader.

FDM Netbutik: Batterilader til bilen

Undersøg også om du eventuelt har batteritjek som en del af din vejhjælp.

Læs også: FDM Vejhjælp med batteritjek

Skal du på vinterferie, skal du være ekstra opmærksom på bilens batteri. Vinteren er nemlig generelt hård ved bilbatteriet.

Særligt om vinteren

Skal du på vinterferie, skal du være ekstra opmærksom på bilens batteri. Vinteren er nemlig generelt hård ved bilbatteriet. Kulden tærer på batteriets kapacitet, som ved hård frost kan mister halvdelen af sin kapacitet. har batteriet allerede en lav kapacitet, kan du risikere, at det står helt af, når du kommer til din vinterdestination.

Hvis batteriet står af på kør selv-ferien

De fleste har starthjælp eller bugsering som en del af deres vejhjælp eller via SOS International, hvis de har tegnet kaskoforsikring. Står bilbatteriet af undervejs på ferien, er der derfor hjælp at hente.

Husk at medbringe nummeret til SOS International eller til din vejhjælp.

Starthjælp til bilen

Hvis batteriet er helt dødt, kan du få starthjælp fra en anden bil. Det sker med såkaldte startkabler, der forbindes mellem din og en andens bil. Det er dog ikke alle biler, du selv kan give starthjælp. Det er derfor meget vigtigt, at kontrollere bilens instruktionsbog og følge producentens vejledning for starthjælp til lige netop din bil.

Læs også: Sådan giver du bilen starthjælp

Kan du selv skifte bilbatteri?

Det er muligt selv at skifte bilens batteri. FDM anbefaler dog, at du gør dit hjemmearbejde, inden du skifter batteriet. På moderne biler kan det nemlig være kompliceret at skifte batteriet, da du efterfølgende skal kode batteriet i bilens såkaldte batterimanagement system. Bilens radio, elruder samt andre kodebare elementer risikerer ellers at kan miste kodningen.

Det er også vigtigt, at du bruger både den rigtige størrelse og type batteri. Har bilen eksempelvis stop/start, kan det kræve, at batteriet har nogle særlige egenskaber. Hvis du er i tvivl, så kontakt FDMs tekniske rådgivning eller et værksted.

Mange vælger at få bilbatteriet skiftet på et værksted. Hvis du skal have værkstedet til det, så husk at få et par tilbud til sammenligning.

Skifter du selv bilbatteri, skal du være opmærksom på, at bilbatteriet indeholder syre, så det er en god idé at bruge handsker. Husk også at tilslutte kablerne rigtigt efterfølgende.

Mange vælger at få bilbatteriet skiftet på et værksted. Hvis du skal have værkstedet til det, så husk at få et par tilbud til sammenligning.

Se her: FDMs rabat til medlemmer