Hvilken farve skal bilen have?

Læs her om bilfarver og hvilke overvejelser, du bør gøre dig, før du køber.

Bil på vejen
Viden

Rød, gul, blå eller sort? Valg af farve til din er langt hen ad vejen en smagssag, og nogle bilkøbere går en del mere op i det, end andre. Men vidste du, at bilens farve i nogle tilfælde kan have indflydelse på bilens gensalgsværdi? Og vidste du, at nogle farver kræver mere vedligeholdelse? Hvis du går og bakser med spørgsmålet: "Hvilken farve skal bilen have?", så læs med her, og se hvad der er værd at vide om biler og farvevalg.

Illustration af underoverskriftHar bilens pris betydning?

Generelt kan man sige, at jo billigere bilerne er, jo større er købernes tolerance overfor anderledes farver. Står du og skal til at købe en bil til under 200.000 kroner, kan du altså udmærket vælge en farve, du helt personligt synes er pæn, uden at du skal frygte, at det påvirker gensalgsværdien mærkbart.

Men vil du investere i en dyrere bil, skal du tænke sig om i forhold til farvevalget. Har du tænkt dig at beholde din bil i mange år, har farven ikke den store betydning, og du kan være mere dristig med valget. Men hører du til dem, der ofte udskifter sin bil, kan det være en fordel at vælge en populær farve. Her er farverne sølv, sort, grå og mørkeblå blandt de mest almindelige i Danmark.

Illustration af underoverskriftHar farvevalg indflydelse på vedligeholdelse og komfort?

Nogle farver kræver mere vedligeholdelse end andre. Hvide og sorte biler er ofte meget følsomme over for snavs og støv, mens grå og lidt mørkere nuancer i mange tilfælde kan blive ganske beskidte, uden at det tydeligt kan ses.

Når bilen holder i solen, har mørke farver en tendens til at blive varmere, end de lyse biler har. Af måske samme grund er mange nye biler solgt i Sydeuropa hvide. De hvide biler udgør 30% af alle nye biler solgt i Europa. I Danmark er mørke biler mest populære.

Læs mere: Gode råd til bilvask

Illustration af underoverskriftSkal du lease dig til en "sjov" farve?

Når du leaser, er udgiften ofte uafhængig af farven på bilen. Går du med en drøm om en helt særlig farve, kan du her lade dig friste af lige den farve, du synes bedst om. Særligt da du ikke behøver bekymre sig om gensalgsværdien. Ofte koster en metallak dog lidt ekstra.

Læs mere: Skal jeg lease eller købe?

Illustration af underoverskriftEr metallak bedre end almindelig lak?

Du bør have prisforskellen for øje, hvis du skal vælge mellem almindelig lak og metallak. Tidligere var et argument for at vælge metallak, at det er en tolagslak, som beskyttede mod stenslag og lignende skader, men i dag er alle lakeringer tolagslakeringer.

Metallakken koster typisk ekstra, når du vælger bilfarve, og så er den sværere at reparere hos autolakererne, og det kan medføre en meromkostning. På billige biler koster en metallak typisk omkring 5.000 kroner, mens den på dyrere biler typisk koster mellem 15.000 og 25.000 kroner. Nogle synes, at metallakker er særligt pæne, og valget af metallak er altså i bund og grund et spørgsmål om smag.

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp til dit bilkøb, kan du altid tage en rådgiver fra FDM med på råd undervejs. Er du medlem af FDM, er det en del af dit medlemskab. Er du ikke medlem endnu, kan du blive det i forbindelse med dit bilkøb.

Få hjælp til bilkøb