Skal du privatlease eller købe?

Kan det bedst betale sig for dig at købe eller privatlease din næste bil? Få styr på fordele og ulemper, så du træffer det rigtige valg.

Mand og kvinde overvejer, om de skal købe bil eller privatlease.
Viden

Der er flere ting, som er afgørende for, om du skal købe en ny eller brugt bil, eller om du skal lease i stedet. Det handler om:  

  • Din økonomi
  • Hvor langt du planlægger at køre i bilen
  • Hvilke krav du stiller til bilen

Med FDMs bilbudgetberegner kan du få hjælp til at se, hvad det samlet vil koste dig over en årrække, hvis du køber en ny bil eller leaser en i stedet.

Læs mere: Prøv bilbudgetberegneren

Illustration af underoverskrift Hvornår skal du vælge at købe bil?

Du kan måske forhandle en stor rabat på en bil, du ønsker at købe, og der er næsten ingen begrænsninger i tilvalget af ekstraudstyr, udover din pengepung. Du bestemmer også selv, hvor længe du vil beholde bilen og antallet af kilometer, du kører i den. Hvis du gerne vil beholde bilen i over fire år, bør du overveje at købe bilen.

Finansieringen af bilen har en betydning for, hvordan det endelige regnestykke ser ud. Der kan være mange tusind kroner at spare ved at vælge den rigtige finansiering.

Læs mere: Vælg den bedste finansiering af din bil

Når du køber en bil, står du selv for service og vedligeholdelse af den. Hvis det er en fabriksny bil, der er købt i Danmark, er der to års reklamationsret og en nyvognsgaranti. Nyvognsgarantien er forskellig fra bilmærke til bilmærke, men mange biler på det danske marked har kun to års garanti. Du kan dog ofte tilkøbe en service- og reparationsaftale, som kan dække nogle uforudsete reparationer. Der er store pris- og kvalitetsforskelle i disse aftaler, så få en af FDMs jurister til at læse aftalen igennem, før du skriver under.

Læs mere: Kontakt FDM rådgivning


Når bilen skal sælges, kan det være svært at vurdere, hvad handelsværdien er. Det forventede værditab er et vigtigt parameter i valget mellem køb eller leasing, men desværre også det mest usikre.

Illustration af underoverskrift Hvornår skal du vælge at privatlease bil?

Hvis du privatleaser med en FDM leasingkontrakt, står leasingselskabet for garanti og service på bilen i hele leasingperioden - også selv om bilen som udgangspunkt kun har to års garanti.

Det vil altså sige, at hvis du privatleaser bilen i tre år, er du også dækket af garantien i alle tre år, selv om nyvognsgarantien kun er to år. Der er ofte en lavere udbetaling (engangsydelse) på en leasingbil end på en bil, du køber. Engangsydelsen får du ikke igen og er altså en del af din samlede leasingydelse.

Med privatleasing kender du som udgangspunkt dine udgifter i hele leasingperioden. Får bilen udefrakommende skader, skal du dog som udgangspunkt betale for disse efter endt leasing. Du kan dog overveje at tegne en afleveringsforsikring, hvis det er muligt.

Læs mere: Top 5 skader på leasingbiler

Hvis du gerne vil skifte bil ofte eller gerne vil afprøve f.eks. nye drivmidler som en elbil, kan privatleasing være en fordel. Du binder dig for et antal år og kan efter endt leasingperiode tage nye valg af drivmidler og bilmodeller. Det er ikke alle bilmodeller, der kan privatleases, så drømmer du om en helt særlig bil, kan det være, at du må købe i stedet.  

Du skal vælge leasingkontrakt efter et bestemt antal kilometer, som du forventer at køre hvert år i bilen. Kører du flere kilometer end aftalt, afregnes de ekstra kilometer som overkørte kilometer. Det kan være til en højere pris, end det ville have kostet dig at tegne kontrakten på det korrekte antal kilometer fra begyndelsen.

På dette punkt konkurrerer leasingselskaberne, så det er vigtigt, at du undersøger prisen for ”overkørte” kilometer nøje og beregner ud fra det. Kører du færre kilometer, får du nogle gange tilbagebetalt et beløb for de ubrugte kilometer, men det gælder ikke altid, og taksten vil ofte også være så lav, at det ikke kan betale sig at køre mindre.

Også her konkurrerer leasingselskaberne, så undersøg om du får penge tilbage, og hvad taksten eventuelt er, hvis du har en forventning om, at du kører færre kilometer, end kilometerstanden i kontrakten er estimeret til.

Du skal være opmærksom på, at der kan være forskellige minimumskrav til alder for at kunne lease en bil. Det samme kan gælde, hvis der er unge mennesker i familien, som skal køre bilen. Eventuelle alderskrav skal fremgå af kontrakten. Vær også opmærksom på, at selvrisikoen på forsikringen kan være højere for unge chauffører.

Læs mere: Få styr på privatleasing

Illustration af underoverskrift Hvordan fungerer en leasingkontrakt?

Bruger du FDM leasingkontrakt, er du sikret rettigheder som forbruger. FDM anbefaler derfor, at du privatleaser med FDM leasingkontrakt. 

Der er mange forhold, du kan tage med i dine betragtninger, når du skal forhandle en privatleasingkontrakt. Hvis du ikke passer på, kan du ende med at få en dyrere og mere uhensigtsmæssig ordning, end hvis du havde købt bilen. 

Den største ulempe ved at privatlease frem for at købe er, at der ikke nødvendigvis gælder den samme forbrugerbeskyttelse.

Læs mere: Gør brug af FDM leasingkontrakt

Du skal også være opmærksom på, at privatleasing og finansielleasing (flexleasing) er to vidt forskellige ting. Vilkårene i privatleasing er på mange punkter anderledes end ved finansielleasing og ofte mindre risikofyldt.

Læs mere: Forstå alle leasingbegreberne

Illustration af underoverskrift Hvornår kan det betale sig at privatlease?

Er du næsten nyuddannet, er i dit første job eller lever i et nyt parforhold, hvor der endnu ikke er børn? Så kan du måske forvente, at de kommende år byder på forandringer, der har betydning for dit bil- og kørselsbehov.

Det kan også være, at dit ansættelsessted flytter, du får tilbudt firmabil, eller du får et uventet jobtilbud. Disse og andre forhold har normalt stor indflydelse på, hvilke behov du har. 

Har du derimod job, parforhold og bolig, hvor det ikke tyder på, at der er forandringer i udsigt, vil du normalt også kunne forudsige dit kørselsbehov meget mere præcis og dermed overveje leasing.

Som udgangspunkt er du kun bundet af en privatleasingkontrakt i 11 måneder, og herefter kan du komme ud af kontrakten med kun en måneds varsel. Det vil sige, at du kan komme ud af kontrakten efter 12 måneder. 

Læs også: Sådan kan du opsige en privatleasingkontrakt

Illustration af underoverskrift Hvornår skal du købe brugt bil?

Et alternativ til både leasing og køb af ny bil er at købe en brugt bil i stedet. Nye biler taber ofte meget i værdi de første par år, og du kan derfor være heldig at finde en velholdt lettere brugt bil, som passer til dit behov, og giver dig bil i mange år.

Især i perioder med lave brugtvognspriser vil det kunne betale sig at undersøge, om du måske kan gøre en god brugtbilhandel. Fordelen ved at købe en brugt bil kan være, at markedet har presset en lidt dyrere bil hurtigt ned i pris.

Hvis du overvejer at købe brugt bil, er det vigtigt at vurdere, om bilens stand og om sikkerheden på bilen lever op til dine krav, da sikkerheden på brugte biler ofte ikke er den samme som på en ny bil. Få også testet bilen hos FDM, før et endeligt køb.

Læs mere: Sådan får du tjekket brugt bil inden køb

Du har også mulighed for at privatlease en brugt bil. Her skal du være særlig opmærksom på flere faktorer, så du ikke havner i en faldgrube. Er du i tvivl, om brugtbilsleasing er noget for dig, kan du altid kontakte rådgivningen.

Læs mere: Privatleasing af brugt bil

Har du brug for hjælp til privatleasing? 

Husk, at du som medlem af FDM kan få hjælp af juridiske rådgivere, som bl.a. kan gennemgå leasingkontrakten med dig, inden du skriver under.

Få rådgivning