Hvornår skal du vælge en benzinbil?

I dag fås mange bilmodeller i flere varianter – du kan ofte vælge mellem at køre på benzin, diesel eller helt eller delvist på el. Her kan du læse mere om, hvornår benzinbilen er et godt valg af bil.

Par ved bilforhandler overvejer bilkøb
Viden

Der har altid været mange ting at tage hensyn til, når du har skullet finde ud af, hvilken bil der er det rigtige valg: Hvor mange personer skal kunne være i den? Hvor god skal sikkerhed og komfort være? Hvor langt og hvordan skal bilen køre til daglig? Hvor meget skal den kunne trække osv.  

Med opkomsten af elbiler og biler med diverse former for hybridteknik er der føjet endnu et – meget væsentligt – spørgsmål til listen af spørgsmål, man skal stille sig selv, nemlig: Hvad skal bilen køre på? 

Hvis man skal være lidt firkantet, kan man sige, at den helt almindelige dansker – groft sagt – altid kan vælge en benzinbil.

I artiklen her kan du blive klog på, hvornår der er gode alternativer til benzinbilen – og i hvilke tilfælde benzinbilen stadig er det mest oplagte valg.     

Illustration af underoverskriftSkal du vælge en benzinbil?

Dit kørselsbehov er et af de afgørende parametre, du skal kigge på, når du skal finde den rette bil. Så start med at gør dig klart, hvor meget og hvordan du forventer at komme til at køre i din kommende bil – både på den korte bane, men også på den lidt længere bane. Det er jo svært at spå – især om fremtiden, som man siger – men en bil er for de fleste en stor investering, og derfor er det vigtigt, at du forsøger at tænke dit langsigtede kørselsbehov ind i ligningen. 

Som tommelfingerregel kan man sige, at en benzinbil er velegnet, hvis dit kørselsbehov i det daglige ligger på et sted mellem 0-30 kilometer, og du kører en del bykørsel eller køkørsel. Men benzinbilen begrænser dig ikke fra at bruge bilen på en anden måde: Du kan også sagtens køre langt på motorvej eller på ferie i din benzinbil. 

Hvad betyder mildhybrid?

En del benzinbiler kommer med mildhybrid-teknik. Mildhybrid-teknikken betyder, at du får en hurtigere start af motoren og en anelse hjælp til fremdrift. Din benzinbil med mildhybrid-teknik kan ikke køre udelukkende på strøm, som hybridbiler og plugin-hybrider kan – og er altså i praksis en benzinbil.

Læs mere: Hvad er en mildhybrid?

En benzinbil udmærker sig ved at være økonomisk attraktiv i de mindre bilklasser, så har du et økonomisk loft på omkring de 150.000-200.000 kroner – hvad mange bilkøbere jo har – så er det stadig blandt benzinbilerne, at mulighederne og det brede udvalg er.

Også i flere af de lidt større og dyrere bilklasser er det blandt benzinbilerne, at du har det største udvalg i bilmodeller. Ønsker du f.eks. en stationcar eller en sportsvogn, er udvalget stort, hvis du vil køre på benzin, mens især elbilerne stadig ikke har meget at byde på her.

Ved du allerede nu, at du ønsker at privatlease i stedet for at købe, så vil det også typisk være blandt benzinbilerne (og andre mere afgiftstunge biler), at du kan finde de mest økonomisk fordelagtige leasingmuligheder. 

Skal du vælge et alternativ til benzinbil?

Her kan du læse om alternativerne til benzinbilen og blive klogere på, om det i stedet er sådan en biltype, der vil matche dig og dit bilbehov.

Skillestreg

Illustration>> Elbil:

En elbil er en bil, der udelukkende kører på el. Ligesom benzinbilen er elbilen også meget velegnet til et kørselsmønster, der er præget af bykørsel, køkørsel og almindelig pendling. Men der findes efterhånden elbiler, der – ligesom benzinbilen – kan matche langt de fleste typer kørselsbehov.

En elbil kan derfor være et rigtig godt alternativ til benzinbilen for dig, der dels har adgang til en velfungerende ladeløsning, dels har råd til at lægge en lidt større sum hos bilforhandleren, end det de billigste benzinbiler koster. Der er de senere år kommet mange elbilmodeller på markedet, og der kommer stadigt flere – men der mangler endnu gode, små elbiler, der kan matche benzinbilerne på prisskiltet.

Vær dog opmærksom på, at der er økonomiske fordele ved køb af elbil, som i visse tilfælde vil udligne den lidt højere købspris. Læs mere om det senere i artiklen her.

Læs mere: Skal din næste bil være en elbil?

Skillestreg

Illustration>> Plugin-hybrid:

En plugin-hybrid skal ligesom elbilen lades op, og derfor kan den køre længere distancer (oftest 20-50 km) på el, når den opladet. Plugin-hybriden har dog også en brændstofmotor, som enten kan tage over for elmotoren, eller som kan supplere den.

Plugin-hybriden kan derfor også være et godt alternativ til benzinbilen, da den kan tankes og køres som en benzinbil – især for bilister, der vil kunne køre grønt på el, men som har behov for at kunne trække rigtig mange kilo på anhængertrækket.  

Kører du plugin-hybrid, er det vigtigt at huske at lade bilen ofte, så du kører mest muligt på el. Så får du mest glæde af dens behagelige elkørsel og ”grønne” egenskaber.

Læs mere: Se hvilken hybridbil, der passer til dig

Skillestreg

Illustration>> Hybridbil:

Hybridbilen er en brændstofbil – typisk en benzinbil, men det kan også være en dieselbil – hvor du får en større grad af elektrificering end med en mildhybrid. Det vil sige, at elmotoren kan drive bilen alene over kortere distancer. Det er typisk omkring 1-3 km, når batteriet er ladet helt op.

Hybridbilen har intet udvendigt stik til opladning, og derfor kan du ikke fylde strøm på bilen som på en elbil eller plugin-hybrid. Du skal udelukkende fylde benzin på den. Strømmen skaber hybridbilen selv, når der køres og f.eks. bremses.

Hybridbilen kan være et alternativ til benzinbilen, hvis du gerne vil køre lidt grønnere/benzinøkonomisk, men mangler mulighed for at oplade bilen.

Læs mere: Se hvilken hybridbil, der passer til dig

Skillestreg

Illustration>> Dieselbil:

Hvis du i din hverdag har udsigt til meget lange pendlerafstande og motorvejskørsel, er benzinbilen ikke nødvendigvis det bedste valg af brændstofbil for dig. Her kan dieselbilen være et godt alternativ.

For at dieselbilen et et godt alternativ til dig kræver det, at du har et kørselsmønster, der passer til din dieselmotor. I vores artikel om emnet har vi samlet fire tommelfingerregler  eller krav – til dit kørselsmønster, som du skal kunne nikke ja til, for at dieselbilen vil være et godt match for dig.  

Læs mere: Hvornår skal du vælge en dieselbil? 

Hør podcast

I denne episode af FDMs podcast Frigear er temaet: Hvornår skal du vælge en benzinbil? Hør hele podcasten eller lyt med fra 7:25, hvor dagens tema vendes. 

Hvilke økonomiske overvejelser er værd at gøre?

Afgiftsniveauet på biler er højt i Danmark. Det gælder både for de afgifter, vi betaler i registreringsafgift på biler, og for de løbende faste ejerafgifter, der skal betales for bilejerskabet.

Da elbiler og plugin-hybrider er pålagt lavere afgifter end brændstofbiler, vil der i mange tilfælde være god økonomi i at vælge en opladelig bil fremfor en benzindrevet. Du får – groft sagt – meget mere bil for pengene, og bilen vil i faste omkostninger være billigere for dig at eje år for år. 

Har du brug for hjælp til at gennemskue, hvor mange penge en bestemt bil vil koste dig om året at eje – og dermed finde ud af, om det kan svare sig for dig at købe en lidt dyrere opladelig bil i stedet for benzinbilen – så kan du med fordel taste dine oplysninger ind i vores bilbudget-beregner.

Prøv beregner: Hvor meget koster bilen dig om året?

Beregneren giver dig også mulighed for at se, om det vil være et fordelagtigt alternativ for dig i stedet at lease din nye bil – hvad oftere kan være tilfældet, hvis det er en brændstofbil, du er interesseret i.  

Vil du i det hele taget gerne vide mere om fordele og ulemper ved leasing frem for køb, kan du læse meget mere i vores baggrundsartikler om emnet.

Læs mere: Skal du købe eller lease?

Illustration af underoverskriftHvor langt kører benzinbilen på literen?

Mange nyere benzinbiler har gode brændstoføkonomiske egenskaber. Hvor mange kilometer den enkelte bil kan køre pr. liter benzin fremgår af bilens specifikationer. For et mere retvisende billede af bilens forbrug i hverdagen kan du med fordel læse FDMs biltest af bilen. Du kan også selv undersøge bilens forbrug af brændstof ved at nulstille forbrugsmåleren og køre en lang tur, hvor du tester ved kørsel i by og på lande- og motorvej.

Du har også mulighed for at køre din bil på en brændstoføkonomisk måde, og på den måde komme længst muligt på en tankfuld brændstof – til gavn for både pengepung og miljøet. 

Læs mere: Sådan kører du længere på literen

Hvad koster bilen dig?

Er du nysgerrig på, hvad den firehjulede kommer til at koste dig det kommende år? Eller påtænker du at købe ny bil? FDM har udviklet en beregner, som kan hjælpe dig med at få overblik over dit bilbudget.

Prøv beregner