Dacia Duster – Billig-bilen er alt for dyr

Motors vurdering
Dacia Duster
- Automatgear
- Tagræling/-bøjler
- Skærmløsning
- Ikke adaptiv fartpilot
- Kvalitetsoplevelse
- Ikke fem års garanti
Fabriksdata
-
Motor1.6 liter – 4 cyl. – Hybridmotor
-
CO2 udledning113 g/km
-
Effekt140 hk
-
Moment148 Nm
-
Topfart160 km/t.
-
Acc. (0-100)10,1 sek.
-
Køreklar vægt1.455 kg
-
Maks. påhængsvægt750 kg
-
Bagagerum496 liter
-
Akselafstand266 cm
-
Garanti (bil/lak/rust)3 / 2 / 6Bilgaranti: maks. 100.000 km
-
MålL:434 cm B:181 cm H:166 cm
Motors tal
- Beregnet økonomi 4,40 kr./km
Dacia er kendt for at gå egne veje, så hvor andre bilmærker kæmper om at introducere mest muligt udstyr i de nye modeller, så tilbyder Dacia i stedet biler med kun det mest nødvendige udstyr til en lav pris. Den strategi giver pote i Europa, hvor Dacias mindste model er blandt de bedst sælgende bilmodeller.
Helt så godt går det imidlertid ikke i Danmark, hvor kombinationen af høje afgifter på benzinbiler og næsten ingen afgift på elbiler vender tingene på hovedet. Dacia kan dermed ikke høste prisfordelene herhjemme, og det fjerner et af de vigtigste argumenter for at vælge en Dacia frem for et andet bilmærke.
Den problemstilling ses tydeligt ved denne store Duster, der er en SUV i mellemstørrelsen. Den er netop kommet i en ny udgave, og selvom den sælges med en hybridmotor, der tillader omkring 20 km pr. liter, så bliver den alligevel stjernedyr.
Startprisen er på 310.000 kr., og vores testudgave begynder ved 320.000 kr., men har fabriksmonteret ekstraudstyr for ca. 27.000 kr., hvorved den samlede pris lander på 347.000 kr. Det er en så høj pris, at selv den mest inkarnerede Dacia-entusiast formentlig må kaste håndklædet i ringen.

Hvordan kører Dacia Duster?
For den nette sum får man en rummelig bil med en ret høj siddeposition og et hæderligt udstyrsniveau. Vi savner dog en adaptiv fartpilot og en tilhørende vognbaneassistent, som man finder hos de fleste af konkurrenterne. Til gengæld glæder vi os over en velfungerende skærmløsning med trådløs Apple CarPlay og Android Auto.
Køreoplevelsen er på den ene side meget komfortabel, godt hjulpet på vej af at elmotoren ofte arbejder alene via det avancerede automatgear. Det giver en ubesværet, glidende og støjsvag kørsel.
På den anden side ophører den rolige oplevelse, når benzinmotoren til tider giver sig til at oplade batteriet med ret høje omdrejninger, eller når den bare skal tage fat på motorvejen. Så er der motorstøj for alle pengene.
Heldigvis foregår en stor del af kørslen udelukkende på el, og så nyder man både stilheden og det lave forbrug. Vi havde slet ikke problemer med at opnå fabrikstallets 20 km pr. liter under vores test, og det er et stort plus.

Er Dacia Duster et godt køb?
Bag rattet sidder man ikke specielt godt i de manuelt justerbare forsæder, og man er omgivet af stenhård plast overalt. Det får den til at virke billig, så hvis det har været målet fra fabrikkens side, så er det indfriet. Luksusfornemmelse er der i hvert fald ikke.
Sikkerhedsmæssigt opnåede Dacia tre ud af fem stjerner i sikkerhedstesten fra Euro NCAP. Ikke imponerende, men bilen har dog en indbygget nødbremse, hvad forgængeren savnede. Den testede vi på FDM Sjællandsringen op til 50 km/t, og den virker meget overbevisende. Så den del, skal Duster absolut have ros for.
Fabriksgarantien er på tre år eller 100.000 km, og den lever dermed ikke op til FDMs mindstekrav, der er på fem år eller 150.000 km. Mere opsigtsvækkende er det, at fabrikken kun yder seks års gennemtæringsgaranti – det er ikke meget og nok en påmindelse om, at eventuelle købere gør klogest i at køre bilen direkte fra forhandleren til et rustbeskyttelsescenter, så den del forbedres med det samme.
Dacia Duster er et rullende eksempel på, at det i Danmark i øjeblikket er en dårlig idé at købe en benzinbil frem for en elbil, og vi lander derfor kun lige akkurat på tre stjerner.

Vild med biler? Hold dig up to date med FDM
Få gode tilbud fra FDM og de seneste bilnyheder direkte i din mailboks
