Mazda 3 – fuldt fokus på føreren

Motors vurdering
Mazda 3
- Design
- Udstyr
- Sjov at køre
- Udsyn
- Bagsædeplads
- Ikke friskluft til bagsædet
Fabriksdata
-
Motor2.0 liter – 4 cyl.
-
CO2 udledning142 g/km
-
Effekt122 hk
-
Moment213 Nm
-
Topfart197 km/t.
-
Acc. (0-100)10,4 sek.
-
Køreklar vægt1.274 kg
-
Maks. påhængsvægt1.300 kg
-
Bagagerum351 liter
-
Akselafstand273 cm
-
Garanti (bil/lak/rust)3 / 3 / 12Bil og lak maks. 100.000 km
-
MålL:446 cm B:180 cm H:144 cm
Motors tal
- Beregnet økonomi 3,75 kr./km
Det er ikke altid, at nye biler er optimeret til hele familiens behov. Det gælder i særlig grad for denne nye Mazda 3, hvor man som fører af bilen har fornøjelsen af at sidde på bilens bedste plads. Herfra har man en dejlig køreoplevelse, og bilen kan en masse, der dog kun kan opleves herfra.
På de andre pladser er der til gengæld skruet gevaldigt ned for komforten, og på bagsædet er det ligefrem ikke rart at være.
Læs også: Motors gruppetest af 10 biler i Golf-klassen
„Egoistbil“ er derfor det mest dækkende ord, man kan beskrive den nye Mazda 3 med.

En helt ny platform
Den nye Mazda 3 er ændret fra ende til anden, og udover at selve dimensionerne og formerne dermed er ændret, er der også kommet ny teknik under skallen.
Der er valg mellem to motorer: En benziner med 122 hk og en dieseludgave med 116 hk. Vi bringer her testen med fokus på benzinudgaven, som nok bliver den mest efterspurgte, da den er 12.000 kr. billigere og faktisk kører pænt langt på literen. Det er opnået ved at benytte en lille elmotor som hjælpemotor, så benzinmotoren til tider kan koble to cylindre fra til fordel for et mindre forbrug.
Læs også: Motors test af Hyundai i30 - bedre og bedre
Det fungerer udmærket, og man skal være ret meget på dupperne for at bemærke, at bilen kun kører på to cylindre. Dieseludgaven har vi også prøvet, men den er lidt mere rå i sin lyd, og vi savner lidt mere kraft i motoren.
I begge tilfælde kan man bestille bilen med automatgear. Merprisen er 22.000 kr., og selvom der er tale om en sekstrins gearkasse med traditionel gearstang og uden skiftegreb ved rattet, passer løsningen godt til bilen.

Masser af udstyr
Den nye Mazda 3 kommer i tre udgaver, Sense, Sky og Cosmo. Man må tage dem, som de er, idet man ikke kan tilkøbe ekstraudstyr i løs vægt. Det er der egentlig heller ikke behov for, for de er alle pænt udstyret.
Det er dog mest oplagt at købe topmodellen Cosmo, der koster 37.000 kr. mere end grundmodellen. Den har et så flot udstyrsniveau, at det alene kan gøre bilen interessant. Alle udgaver af Mazda 3 har som standard et meget højt niveau af sikkerhedsudstyr og f.eks. et flot headup-display, der ses i forruden.
Derudover har Cosmo-udgaven udstyr, der hjælper med at advare eller ligefrem at bremse, hvis man bakker, og der er forhindringer på vejen, ligesom den er udstyret med eljusterbare sæder med læder, et godt Bose-musikanlæg og meget mere.
Læs også: Alt om den nye Toyota Corolla
Denne testede udgave med Cosmo-udstyr og automatgear til 309.000 kr. får derfor vores anbefaling.

Meget ringe udsyn
Vores test af Mazda 3 bragte mange gode oplevelser af sig. Særligt lod vi os begejstre af en meget harmonisk undervogn, der både tillader sportslig kørsel, men som også opfanger ujævnhederne godt.
På motorvej oplevede vi en dejlig komfort og nød bilens retningsstabilitet. På små snoede veje kunne vi godt ønske os lidt mere feedback i rattet, men det er ude på decimalerne, at vi måler denne utilfredshed.
Læs også: Motors test af Honda Civic - japansk designerbil
I bykørsel fandt vi bilens mørke sider. Det er nærmest umuligt at orientere dig bagud fra førerpladsen, og det er derfor spejle og lykke og fromme, der er i brug, når man skal dreje ind over en cykelsti ved et højresving.
Fra bagsædet kom der ikke mange roser: Der er trangt, mørkt og næsten intet udsyn. Fravær af friskluftdyser øger denne mistrivsel, og Mazda 3 bliver derfor aldrig hele familiens ven. Men bag rattet er oplevelsen fin – bare der ikke er for meget bykørsel.
