Test af 10 biler i Golf-klassen

Kampen om tronen i Golf-klassen er blevet hårdere, efter at danskerne er begyndt at købe disse biler med automatgear og masser af lækkert udstyr. VW Golf er klart bestselleren i klassen, men er den også bedst?

Gruppetest af Golf-klassen
Biltest

Det er de helt populære mellemklassebiler, vi har taget med i denne gruppetest. De 10 testbiler sidder samlet på 10 procent af det samlede antal solgte nye biler i Danmark i år. Tager man alle modeller i klassen med, kommer næsten hver femte solgte bil herfra.

Så selvom de moderne og høje SUV-biler i øjeblikket ofte stjæler billedet, er der stadig gang i salget af de mere traditionelle familiebiler. Mest populær er fortsat VW Golf, der næs­ten sælger lige så godt som nr. 2 og 3 lagt sammen.

Men også den rummelige Skoda Octavia har godt fat i danskerne, og Octavia sælges næsten tre gange så ofte som den ellers også populære Kia Ceed. Ceed er dog netop på vej i en helt ny generation – det er den version, vi har fået med her i testen.

Bliv medlem og få Motor

Opel Astra løb med titlen Car of the Year i 2016 og skal med mere udstyr forsøge at fastholde sin position i toppen. 

Renault Megane sælges ofte som slagtilbud, og det sender salget i vejret, så den på salgstallene kan måle sig med testens eneste hybridbil i form af Toyota Auris. Citroën C4 Cactus har før været ret populær, men den netop faceliftede udgave, som vi har med i denne test, har haft for kort tid på markedet til at komme med i salgsstatistikken. 

Vi har udvalgt de 10 testbiler ud fra de tre trends, der i øjeblikket præger markedet.

De tre øvrige biler er Seat Leon, Honda Civic og Mazda 3, og de er alle spændende biler, der dog af flere årsager har haft lidt svært ved at trænge igennem de mere populære bilers tiltrækningskraft.

Læs test af bilerne her:

******     VW Golf 1.5 TSI aut. Comfortline – 279.596 kr.
*****       Kia Ceed 1.4 T-GDI aut. Advance – 289.999 kr.
*****       Skoda Octavia 1.5 TSI aut. Style – 281.980 kr.
****         Opel Astra 1.4 T aut. Dynamic BL – 293.940 kr.
****         Toyota Auris 1.8 Hybrid H2 Selected – 261.970 kr.
****         Seat Leon 1.4 TSI aut. Xcellence – 264.190 kr.
****         Citroën C4 Cactus 1.2 T aut. Skyline – 249.990 kr.
****         Mazda 3 2.0 aut. Optimum – 273.433 kr.
***           Honda Civic 1.5 T aut. Prestige Navi – 328.880 kr.
***           Renault Megane 1.2 T aut. Bose – 289.880 kr. 

Video: Her er gruppetestens vinder

Benzinmotorer, automatgear og masser af udstyr

Vi har udvalgt de 10 testbiler ud fra de tre trends, der i øjeblikket præger markedet. For det første ser vi en tendens til, at danske bilkøbere er på vej væk fra dieselmotorerne til fordel for benzin- og hybridbilerne. Den anden trend er, at bilkøbere i stigende grad vælger automatgear frem for manuelt gear. Den tredje trend peger i retning af, at folk vil have mere udstyr. 

Det sidste er en direkte konsekvens af den lavere afgift på nye biler: Nu kan man endelig få det udstyr, man har gået og drømt om. Vi har derfor udstyret alle bilerne med benzinmotor, automatgear og masser af udstyr, så de kan fungere som hverdagens luksusbiler.

Kia Ceed undvigemanøvre
Alle testbilerne blev kørt hårdt på FDM Jyllandsringen og fik testet den automatiske nødbremse. Den nye Kia Ceed klarede også disse discipliner fornemt og blev nr. 2 i gruppetesten.

Mange bilkøbere er endnu ikke helt dus med automatgear, og vi har derfor lavet en gennemgang af de forskellige geartyper. Generelt er vores oplevelse enslydende for alle 10 biler: Automatgearet er en fornøjelse, der samlet set er med til at hæve køreglæden ved bilen. Vælg det, hvis du vil have en bil, der er let og behagelig at køre – ikke mindst på de ofte overtrafikerede danske veje med lange køer.

Og når du er i gang, så tilkøb endelig den adaptive fartpilot. Netop med automatgear kan den løbende justere hastigheden mellem det tilladte og den ofte noget mere langsommelige virkelighed.

Andre biler i Golf-klassen

I denne gruppetest har vi valgt at fokusere på de 10 vigtigste biler i Golf-klassen, der kan fås med automatgear og benzinmotor. Der findes også andre biler i klassen. Det er f.eks.:

Alfa Romeo Giulietta - læs omtale her

Audi A3 - læs test her

BMW 1-serie - læs omtale her

Fiat Tipo - læs test her

Hyundai i30 - læs test her

Mercedes-Benz A-klasse - læs omtale her

Nissan Pulsar - læs omtale her

Peugeot 308 - læs test her

Volvo V40 - læs test her