Mercedes-Benz GLC set forfra, mens den kører på en grusvej
Biltest

Mercedes-Benz GLC – Magtfuld diesel-SUV

Mercedes tilbyder fortsat biler med alle typer af motorer. Og særligt denne dieseldrevne SUV imponerer, mens prisen skræmmer.
Mercedes-Benz GLC set bagfra, mens den kører på grusvej

Motors vurdering

Mercedes-Benz GLC

15,6 km/l
Diesel
1.168.900 kr.
  • Præstationer
  • Sæder
  • Plads
  • Miljøprofil
  • Førerplads
  • Garanti
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    3.0-liters dieselmotor – firehjulstræk
  • CO2 udledning
    169 g/km
  • Effekt
    367 hk
  • Moment
    750 Nm
  • Topfart
    250 km/t.
  • Acc. (0-100)
    6,4 sek.
  • Køreklar vægt
    2.140 kg
  • Maks. påhængsvægt
    2.500 kg
  • Bagagerum
    620 liter
  • Akselafstand
    289 cm
  • Garanti (bil/lak/rust)
    2 / 2 / 2
  • Mål
    L:472 cm B:208 cm H:164 cm

Motors tal

  • Beregnet økonomi 11,65 kr./km

Sikkerhed

2022
Luk

Mercedes har ikke opgivet de traditionelle motorteknologier og tilbyder således GLC-programmet med intet mindre end to benzinudgaver, to dieseludgaver, tre plugin-hybrider med benzindrift foruden en enkelt dieseldrevet plugin-hybrid.

Vi har her testet den ret så kraftfulde 450 d, der har en sekscylindret dieselmotor på tre liter uden nogen form for elektrificering. Den yder mægtige 367 hk og leverer et drejningsmoment på hele 750 Nm. Der er fuld afgift på sådanne biler i Danmark, og det betyder, at denne version koster tæt på 1,2 mio. kr., og med alt det udstyr, der var i denne testbil, nærmede prisen sig 1,5 mio. kr.

Her er det særligt en AMG-pakke til hele 185.000 kr., der løfter prisen. Den indeholder udstyr, man måske troede ville være standard i en Mercedes, men sådan forholder det sig ikke. Det er bl.a. headup-display, soltag, matrix-forlygter, eljusterbare forsæder samt det store Burmester-lydanlæg.

Mercedes-Benz GLC kører på vej med græs i rabatten
GLC-modellen fra Mercedes fås enten som her i en SUV-udgave eller som en coupé med en mere skrånende bagende. I denne testede udgave er bagagerummet stort, og bilen må desuden trække op til 2,5 tons på krogen.

Hvordan kører Mercedes GLC?

Køreoplevelsen er positiv, og man nyder de gode sæder og motorens stille, men lækre lyd. Motoren trækker på alle fire hjul gennem et ni-trins automatgear, og der er mekanisk kraftoverførsel til både for- og baghjul. Motoren er i sig selv en teknisk lækkerbisken, og bygger på al den erfaring Mercedes har opsamlet gennem flere menneskealdre, når det handler om dieselmotorer.

Så er man ikke til de moderne elbiler, får man her den ægte vare med en trækkraft og en motorgang, man næsten ikke kan finde magen til. Kun når motoren slukker helt ned, når man f.eks. holder for rødt lys, mærker man trods alt stilheden for alvor, og man mærker også motoren, når den skal i gang igen, selvom det trods alt foregår ret smidigt.

Fabrikken stiller et forbrug der tillader 15,6 km pr. liter i udsigt, og det kan man sagtens opnå i praksis, men man kan også få bilen til at bruge en del mere. Så netop i denne bil er det højre fod, der afgør forbruget, der i praksis nok kommer til at lægge på omkring de 12 km pr. liter.

Mercedes-Benz GLS set forfra, mens den kører på vej
Fortil har GLC-modellen fået et lettere facelift med en ny front med den store Mercedes stjerne placeret lige i midten. I denne version er der tilkøbt en AMG-pakke til intet mindre end 185.000 kr. Den indbefatter bl.a. Pax Digital Light inkl. lysprojektering, som er Mercedes’ nyeste generation af matrix-forlygter.

Dansk skiltning driller teknikken

En stor oplevelse får man, når man aktiverer bilens mange assistentsystemer. De virker meget overbevisende og er med til at gøre det til en fornøjelse at køre langt. Vognbaneassistenten er god til at fastholde bilen midt i vognbanen, og fartpiloten kan sættes til at følge de gældende fartgrænser, og ofte fore går det fint.

Men som det ofte er tilfældet, oplever vi også her, at bilen til tider ikke kender den lokale fartgrænse, og så kan man pludselig opleve, at farten sættes unødvendigt ned på motorvejen, eller at den pludseligt sættes unødigt op på landevejen. Her havde det været rart, hvis de danske regler tillod, at der blev skiltet med hastighedsgrænserne på en mere hensigtsmæssig måde, end tilfældet er i dag.

Det ville være rart for dem, der kører i de moderne biler, men det ville også være et plus for den generelle sikkerhed, og dermed et bidrag til at sikre, at man også i Danmark kan få fuld effekt af bilernes nye sikkerhedssystemer.

Mercedes-Benz GLC set direkte bagfra, mens den kører på grusvej
Denne udgave – GLC 450d 4Matic – er topudgaven inden for fabrikkens dieselprogram. Det er en treliters sekscylindret dieselmotor med hele 367 hestekræfter, der står for fremdriften med træk på alle fire hjul.

Er Mercedes GLC et godt køb?

Det er helt naturligt, at en så dyr bil aldrig kan blive et godt køb økonomisk set. Hertil bliver afskrivningen simpelthen for voldsom – også selvom Mercedes er en mærkevare af de bedste. Men har man økonomien og viljen, så venter der en sjælden god samlet oplevelse med bilen.

Og for dem, der har behov for at trække en stor påhængsvogn, er det værd at bemærke, at bilen må trække op til 2.500 kg – hvis man vel at mærke er i besiddelse af et kørekort, der tillader så stort et vogntog.

På minussiden står bilens meget ringe fabriksgaranti på blot to år på alt på bilen. Det er nok markedets ringeste garanti, og et forhold, der bør give anledning til, at man skal overveje at privatlease bilen i stedet for at købe den. Herved undgår man ansvaret for eventuelle fabrikationsfejl efter garantiens udløb, ligesom alle serviceeftersyn er inkluderet i leasingydelsen.

Som altid har vi beregnet, hvad det koster at eje bilen i en periode på fem år og 100.000 km. Her lander den samlede km-pris på 11,65 kr., når alt er indregnet. Kører man 20.000 km om året, kræver det et årligt bilbudget på 233.000 kr.

Det er mange penge, og på den baggrund må man blot konkludere, at bilen var sjov at prøve, men desværre urealistisk for de fleste, og noget af et kraftigt ikke-grønt statement i en hverdag, hvor elbiler ellers er blevet vejen frem.

Vild med biler? Hold dig up to date med FDM

Få gode tilbud fra FDM og de seneste bilnyheder direkte i din mailboks

Få FDMs nyhedsbreve