Volvo V60 CC – raffineret trækhest

Motors vurdering
Volvo V60 Cross Country
- Motor
- Førerplads
- Indretning
- Adaptiv fartpilot ej standard
- Ikke tre års garanti
Fabriksdata
-
Motor2.0 liter – 4 cyl.
-
CO2 udledning155 g/km
-
Effekt190 hk
-
Moment400 Nm
-
Topfart210 km/t.
-
Acc. (0-100)8,2 sek.
-
Køreklar vægt1.865 kg
-
Maks. påhængsvægt2.000 kg
-
Bagagerum529 liter
-
Akselafstand288 cm
-
Garanti (bil/lak/rust)2 / 2 / 12
-
MålL:478 cm B:185 cm H:150 cm
Motors tal
- Beregnet økonomi 4,70 kr./km
Selvom masser af bilkøbere i øjeblikket går efter de store SUV-biler, er der stadig brug for en traditionel stationcar til dem, der sætter pris på at sidde tættere på vejen og at have de lidt bedre køreegenskaber, en lavere bil som regel har.
Sådan en bil er Volvo V60, der med en enorm akselafstand og masser af plads både kan løfte arven fra den gamle V60 og den ligeledes udgåede V70.
Læs også: Motors test af Volvo V60 - tilbage til herregården
Den nye V60 fås i fire udstyrsniveauer, hvoraf et af dem er denne Cross Country, der med et lidt grovere ydre og en højere frihøjde skal løfte arven fra den nu klassiske Volvo XC70, der nærmest var med til at grundlægge denne bilklasse, da den første udgave kom frem for over 20 år siden.

Firehjulstræk er standard
Den nye Volvo V60 Cross Country kan endnu kun fås i enkelt udgave i form af en dieselversion med automatgear og firehjulstræk. Det giver da også rigtig god mening.
I denne udgave arbejder dieselmotoren både trygt og tyst, og sammen med det avancerede permanente firehjulstræk har man hele tiden tilstrækkelig træk på hjulene til at komme rundt i selv vanskeligt terræn. Er der behov for at trække en stor påhængsvogn, er der også her gode muligheder for at komme godt frem, og bilen må derfor trække op til to tons.
Læs også Motors test af familie-SUV'en Skoda Karoq
Firehjulstrækket indstiller sig selv efter behov og kan lynhurtigt flytte kræfterne mellem for- og baghjul efter behovet.

Flot indretning
Cross Country-udgaven af V60 er indrettet på helt samme måde som den almindelige V60’er. Det betyder, at man også her finder en vellykket førerplads med et godt førersæde, der gør det muligt at køre i mange timer uden at blive træt.
Sædet er ikke elektrisk betjent, men vil man have det, kan man tilkøbe en pakke med læder, eljustering og indbygget massage for 46.500 kr.
I midten af instrumentbordet finder man en stor skærm, der styrer en hel del af bilens funktioner, og der er så mange muligheder, at man lige skal vænne sig til funktionerne. Men når de sidder i fingrene, kan man derfra f.eks. folde bagsædets hovedstøtter frem ved tryk på skærmen, styre den indbyggede Spotify-app eller aflæse dagens vejrudsigt fra den ligeledes indbyggede vejr-app.
Læs også: Motors test af Volvo XC40 - årets designerbil
Man skal dog tilkøbe Apple CarPlay, hvis man vil benytte sig af muligheden for at styre sin iPhone direkte fra skærmen, og det er lige skrapt nok i så dyr en bil. Til gengæld får man i alle versioner et godt lydanlæg.
Vil man have mere lyd, kan man enten opgradere til Harman Kardons lydanlæg med 600 Watt og 14 højttalere (+20.000 kr.) eller det enorme Bowers & Wilkins lydanlæg med 1.100 Watt og 15 højttalere til 80.000 kr. ekstra.

Mudder på bukserne
Dørene i V60 åbner på en måde, så de efterlader et lidt tilsmudset dørtrin, der kan medføre snavs på bukserne, når man stiger ind og ud af bilen. Det er en lidt dårligere løsning end den, man finder i de store SUV’ere, og gør, at man lige skal tage bestik af situationen, hver gang man stiger ind- og ud af bilen.
I bagagerummet er der god plads, og det rummer 529 liter. Bagsædet er delt i to dele, og der er en fin gennemlæsningsåbning til f.eks. ski.
Læs også: Motors test af Honda CR-V - stor hybridbil
Selve det vandrette gardin henover bagagen er dog af en kvalitet, der er noget ringere end resten af bilen. Her bør Volvo nok få sine ellers dygtige udviklingsfolk til at finde på en løsning, der er lige så god som den, man ser hos flere af konkurrenterne.

Kører godt
Motoren i Cross Country-udgaven er en toliters dieselmotor med turbo, der yder 190 hk. Den har et enormt drejningsmoment på 400 Nm, og det gør det muligt at køre i bilen uden store omdrejningstal.
Alt i alt får man derfor en lækker og rolig kørsel, der understreges af bløde skift mellem automatgearets otte trin. Selve gearkassens gearvælger er af den gammeldags type, der kræver, at man selv sætter den i ’P’, når man er færdig med at køre og slukker motoren.
Læs også: Motors test af Audi Q3 - høj af køreglæde
Sammen med fraværet af skiftegreb bag rattet mærker man lige her, at denne udgave endnu ikke er helt på højde med de bedste biler fra f.eks. Mercedes-Benz og BMW. Den samlede køreoplevelse efterlader dog en med det helt brede smil på læben.
Sikkerhed skal tilkøbes
Volvo har i alle år slået sig op på sikkerhed, og utallige test har vist, at det ikke er tom snak. Volvo V60 har således opnået topkarakter i sikkerhedstesten fra Euro NCAP i fjor.
Men fabrikken skal passe på, at forspringet til konkurrenterne ikke mistes, hvis de fortsat vil fastholde den position. Bl.a. har flere og flere biler fået adaptiv fartpilot og advarsel for biler i den blinde vinkel som en del af standardudstyret. Det gælder dog ikke i Volvo V60, hvor man skal tilkøbe en sikkerhedspakke til 20.000 kr. for at få dette sikkerhedsudstyr.
Her burde Volvo snarest ændre politik, så man igen kan være sikker på at få en af verdens sikreste biler, når man vælger en Volvo –også når den skal kunne klare en tur i skoven.
