Nissan Leaf – mere fart og flere km

Med et større batteri og en kraftigere elmotor vil Nissan forsøge at fastholde Leaf som en af verdens mest populære elbiler. Den kører godt, men det kniber med leveringen.

Nissan Leaf har fået større batteri og motor
Forpremiere

Motor mener

Der er tale om en meget vigtig forbedring Leaf, og bilen er nu på højde med de mange nye elbiler, der ellers har fremstået som et langt bedre køb.

OSLO: Med et batteri på 62 kWh i stedet for oprindeligt 40 kWh kan den nye Nissan Leaf e+ nu køre op til 385 km på en opladning. Det er en vigtig forbedring, der igen bringer Leaf ind i kampen om kunderne til de nye elbiler.

Rækkevidder på mellem 300 og 400 km er nemlig efterhånden blevet standard, og her stod den gamle udgave med sine kun 270 km ret dårligt.

Læs også: Oversigt over alle Motors test af elbiler

Den nye version af Leaf kendes på det lille efternavn „e+“, og den er blevet 41.000 kr. dyrere, så den nu koster 344.300 kr. i billigste udgave, mens topudgaven, Tekna, koster 361.400 kr. Den gamle version med det lille batteri sælges dog stadig til priser fra 260.000 kr.

Nissan Leaf set bagfra
Nissan Leaf er en let forhøjet hatchback og har plads til fem personer.

Kraftigere motor

Nissan Leaf har aldrig været nogen fartbombe, og den gamle udgave kunne f.eks. kun køre 144 km/t. Det kan i de fleste tilfælde række, men Nissan har alligevel vurderet, at kunderne vil have mere kraft, og den nye udgave har således fået en væsentlig kraftigere motor på 214 hk mod tidligere bare 147 hk.

Det har øget den mulige tophastighed til 157 km/t., men endnu vigtigere er accelerationen nu betydeligt kraftigere, og 100 km/t. nås efter bare 7,3 sekunder. En særlig ECO-knap holder dog almindeligvis tempoet lidt nede til gavn for en længere rækkevidde, men man kan slå den fra.

Læs også: Motors stortest af Nissan Leaf

Køreindtrykket er positivt. Leaf e+ er en hurtig bil med en rimelig affjedringskomfort, og den er utrolig let at køre. En smart detalje er den særlige „e-pedal“, der kan aktiveres, hvorved man kan køre bilen med bare én fod. Så snart man slipper speederen, bremser motoren bilen ned, og der genereres strøm til batteriet. Når man har kørt med den i kort tid, bliver man helt pjattet med den løsning.

Ladestik i Nissan Leaf
Lademulighederne er forbedret en smule. Nu kan man i Tekna-versionen lade med op til 100 kW via Chademo-stikket. Hjemme vil man almindeligvis kun kunne lade med 3,7 kW – så tager det 17 timer at lade bilen helt op.

Ladetiden er en udfordring

Selvom Nissan Leaf bygges i England, er den designet i Japan, og det ses bl.a. på ladestikket. Man kan enten hurtiglade bilen via det runde Chademo-stik, der er placeret bag en klap i fronten, eller via et Type-2 ladestik.

Det runde Chademo-stik er ikke almindeligt i europæiske biler, og man skal derfor hen til en særlig hurtiglader, hvis man vil udnytte den mulighed. Den gamle kunne lade med op til 50 kW, men Tekna-udgaven af den nye Leaf kan nu klare op til 100 kW, men ikke under hele ladeprocessen. Det gør det dog muligt at lade batteriet op til 80 procent på en halv times tid.

Læs også: Motors test af Hyundai Kona

De billigere udgaver af den nye Leaf lader fortsat kun med op til 50 kW, og så tager det selvsagt dobbelt så lang tid at få strøm på bilen. Batteriet er ikke væskekølet, og man kan derfor ikke regne med at kunne lade op flere gange i træk med maksimal effekt.

Har man sin egen ladestander hjemme, kan Leaf her almindeligvis kun oplades med én fase og i alt 3,7 kW, og så tager det mindst 17 timer at lade bilen helt op. Ladefirmaet Clever tilbyder dog en lidt kraftigere ladeboks, hvor to faser populært sagt bliver slået sammen til en. Gør man det, kan ladehastigheden nedsættes til under 10 timer. Men det er ikke rigtig godt, og slet ikke på niveau med det, vi ser fra de nye europæiske bilproducenter.

Pænt bagagerum i Nissan Leaf
Bagagerummet er på 420 liter, hvilket er lidt mindre end i f.eks. Nissan Qashqai. Det skal dog også bruges som opbevaringsplads for diverse elledninger, hvilket mindsker den effektive plads betydeligt.

Lang leveringstid

Den nye Nissan Leaf med det store batteri er allerede i produktion, men de få biler, der kommer til Danmark i år, er allerede solgt.

Vil man købe en Leaf e+, hedder det således først levering i begyndelsen af 2020. Den gamle udgave med det lille batteri kan dog leveres her og nu, og lige på det område er Nissan Leaf en af de få bilproducenter, der rent faktisk kan levere en elbil i år.

Læs også: Motors test af Kia Optima PHEV

Men så er det som nævnt den lille udgave med 40 kWh batteri, en rækkevidde på 270 km og en pris lige under 300.000 kr. i topudgaven Tekna.

Nissan Leaf bagfra

Nissan Leaf

El
361.400 kr.
 • Let at køre
 • e-pedal
 • Rækkevidde
 • Ladehastighed
 • Forsæder
 • Trækkrog ikke mulig
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

 • Motor
  1 elmotor - forhjulstræk
 • CO2 udledning
  0 g/km
 • Effekt
  214 hk
 • Moment
  340 Nm
 • Topfart
  157 km/t.
 • Acc. (0-100)
  7,3 sek.
 • Køreklar vægt
  1.650 kg
 • Maks. påhængsvægt
  0 kg
 • Bagagerum
  420 liter
 • Akselafstand
  270 cm
 • Officiel rækkevidde
  385 km
 • Garanti (bil/lak/rust)
  3 / 3 / 12
  Maks. 100.000 km på bilgaranti
 • Mål
  L:449 cm B:179 cm H:155 cm

Sikkerhed

2018
Luk