Motor mener
Sammenlignet med en brugt bil er det ikke svært at falde for Navor E5, der har seks års garanti i ryggen og en generelt set velfungerende teknik. Men sammenlignet med andre nye (og ofte dyrere) biler giver man afkald på meget.
KONGENS LYNGBY EU har fuldt fokus på at kæmpe mod de kinesiske elbilers dominans med forhøjede toldsatser. Men dem styrer plugin-hybriderne sjovt nok udenom, og det betyder, at man nu kan erhverve sig en kinesisk plugin-hybrid med plads til syv personer for den nette sum af 230.000 kr.
Det er nærmest rørende billigt sammenholdt med de europæiske konkurrenter, hvor man let kommer til at lægge flere hundrede tusind kroner på prisen. Alene af den grund var vi yderst spændte, da vi fik lejlighed til at sætte os bag rattet for en kort prøvetur.
Det er det kinesiske bilmærke Navor, der har bygget bilen med udpræget brug af komponenter fra de store spillere på banen i form af dels FinDreams, der er udviklingsselskabet bag kinesiske BYD, og som står for hybridsystemet, dels Gotion, der leverer batteriet, og som også leverer til bl.a. Volkswagen Group og eBusCo, der er en af de store producenter af elbusser.
Selve Navor er ejet af Dongfeng, som er en af de største koncerner som står bag produktionen af en lang række elbilmærker i Kina. Herhjemme sælges Navor med en stærk garanti på hele seks år eller 150.000 km.
Det er Wismo, der varetager importen, og det er samme selskab som bl.a. står bag importen af Citroën, Peugeot, Fiat, Jeep og Mitsubishi. I Danmark sælges Navor gennem et forhandlernet af 28 bilforhandlere, der er spredt over hele landet.

Navor E5 kører primært på el
Vores første tur i Navor E5 var generelt set en positiv oplevelse. Der er tale om en plugin-hybrid med en 1.5-liters benzinmotor, der arbejder sammen med en elmotor om at trække på forhjulene.
Konstruktionen er ikke helt almindelig, idet elmotoren er programmeret til at stå for al fremdriften op til ca. 65 km/t. Det kan lade sig gøre, fordi elmotoren yder hele 177 hk, og fordi batteriet er så stort som 17,5 kWh.
Vil man køre på el hele tiden, kan det også lade sig gøre ved at skifte på en knap, og så er der ifølge fabrikken strøm nok til 70 km blandet kørsel. Når den skal oplades igen, foregår det med 3,6 kW fra én fase, og så tager en opladning lidt over fem timer.

Hvordan kører Navor E5?
Fordi konstruktionen er, som den er, opleves Navor E5 det meste af tiden som en elbil, og man slipper blandt andet helt for de gearskift, som man mange gange møder i andre plugin-hybrider. Sammen med et meget lavt støjniveau, gør det kørslen komfortabel.
Læg hertil et styretøj, som nogle nok vil kalde følelsesløst, men som opleves utrolig letgående, samt en affjedring, som helt klart er til den bløde side. For dem, der søger en komfortabel bil til familien, vil Navor E5 derfor opleves som en god bil, mens dem, der søger en dynamisk og velkørende bil, nok vil blive skuffet.
Skuffet bliver alle helt sikkert over de kinesiske dæks vejgreb og støjniveau, så her skal man lægge budget efter, at man med det samme skal købe fire nye kvalitetsdæk. Det kunne for mange sikkert være fire gode helårsdæk, der så samtidig kan matche bilens rolige og komfortable kørsel.

Glem alt om påhængsvægt
Udstyrsmæssigt fremstår Navor E5 som et stærkt køb, når man blot læser udstyrslisten. Men mens nogle detaljer virkelig imponerer, er der andre dele, der skal tages med forbehold.
Vi nyder elruder i alle døre, letbetjente elspejle og et elbetjent glas-soltag. Derimod skuffer det, at fartpiloten ikke er af den adaptive type, der selv kan holde afstand til forankørende biler, og at varmeanlægget er af den ret manuelle type, hvor man ikke indstiller temperaturen, men blot vælger mellem varm eller kold og med luftfordeling på en gnidret engelsk-sproget menu.
Også det trådløse Apple CarPlay-system fungerer tvivlsomt, idet man ikke rigtig kan komme tilbage til det, hvis man undervejs har skiftet menu for at justere luftfordelingen. Varme i forsæderne er ekstraudstyr til 7.000 kr., og så kan man slet ikke tilkøbe et anhængertræk til bilen.

Ukendt sikkerhedsniveau
Til gengæld er den oplevede håndværksmæssige kvalitet af sæder og interiør på et ret højt niveau, og der er glimrende plads i bilen ved de forreste fem sæder. Man sidder ikke vildt komfortabelt fortil, men bagtil kan man justere positionen af bagsæderne, og det virker godt.
De to stole på tredje række er mest til børn og nok kun til nødbrug. Men de er lette at folde op fra gulvet, og når de er nede, får man i bytte et stort bagagerum.
Samlet set er Navor et tiltrængt bud på en ny bil til de børnefamilier, der har et stort pladsbehov, men som ikke har muligheden for at bruge 400-500.000 kr. på en ny bil med nok sæder.
På minussiden må vi tilføje, at vi endnu ikke har nogen idé om, hvordan Navor vil klare en sikkerhedstest hos Euro NCAP. Bilen har en del udstyr, men vi savner oplysninger om omfanget af den indbyggede nødbremse, ligesom bilen ikke har de nyeste systemer, der bimler og bamler, hvis man ikke er koncentreret om kørslen eller kører for stærkt.
Det sidste kan mange nok godt leve foruden, og er alternativet en godt brugt familiebil, så er usikkerheden om kollisionssikkerheden formentlig til at leve med. Men som altid gælder det også for en Navor E5, at man får, hvad man betaler for.
Vild med biler? Hold dig up to date med FDM
Få gode tilbud fra FDM og de seneste bilnyheder direkte i din mailboks