FDM mener:
Det er imponerende, hvad amerikanerne kan præstere, når det ikke bare skal være mainstream. Lucid Air byder sig til med en oplevet kvalitet og en imponerende teknik, der slår alt, hvad vi hidtil har set fra de kanter, men til en høj pris.
MARBELLA Der er mange opsigtsvækkende egenskaber ved den amerikanske elbil Lucid Air. I luksusudgaven, Grand Turismo, er det f.eks. en rækkevidde på næsten 1.000 km og en ladetid, så man får tilført 400 km på 16 minutter, der imponerer.
I topudgaven, der hedder Sapphire til efternavn, er det bl.a. accelerationen til 100 km/t på bare to sekunder, elmotorernes samlede ydelse på 1.251 hk, samt topfarten på hele 330 km/t., der stjæler billedet.
Det er dermed tydeligt for alle, at Lucid Air er en elbil ud over det sædvanlige. Lucid er et amerikansk bilmærke, der blev grundlagt i 2016, og som på under 10 år har formået at udvikle to-tre eldrevne modeller og en egentlig serieproduktion, der nu har kørt i tre år.
Mærkets logo er en bjørn, der er hentet fra flaget i staten Californien, hvor Lucid har sin udviklingsafdeling, mens produktionen foregår dels i Arizona, dels i Saudi Arabien. Bilmærket er noteret på børsen i New York og har dermed en international ejerkreds.
Video: Se med, når vi kører Lucid Air
Fokus på luksus og køreegenskaber
Vores første møde med Lucid Air tydeliggør, at to områder har været i fokus ved udviklingen af bilen. Det ene er den oplevede kvalitet, hvor valget af materialer og samlekvaliteten placerer bilen helt i toppen af de bilmærker, vi sammenligner Lucid med.
Det andet område er køreegenskaberne, og her er man gået sine helt egne veje, idet undervognen er bygget, som var det en racerbil. Det mærker vi, når vi kører Lucid Air gennem sving og kurver, hvor bilen stort set ikke krænger, og hvor styre-opgaven går let som en leg, selv når hastigheden er høj.
Samtidig er elmotorernes kræfter enorme, og selv udgaven med bare en enkelt elmotor føles lynhurtig. Lucid har selv designet den elmotor, der går igen i alle modellerne enten som en enkelt motor ved baghjulene i den baghjulstrukne udgave, eller med en elmotor både for og bag i den firehjulstrukne udgave.
I topversionen, Sapphire, er der en elmotor til hvert af baghjulene samt en til forhjulene, og de leverer tilsammen op til 1.251 hk.

Lucid Air er lynhurtig
Vi har prøvet alle tre versioner, men netop topudgaven Sapphire tog vi med ud på en racerbane uden for Malaga, og her viste Air Sapphire køreegenskaber, som var det netop en racerbil.
Accelerationen hører til blandt de hurtigste serieproducerede biler, når man vel at mærke sætter bilen i Dragstrip-mode, som er en indstilling, der åbner for alle sluserne, men kun i kort tid. To sekunder tager det at nå 100 km/t fra stilstand. Og kulfiberbremserne leverer en deceleration, der er mindst lige så hård.
I de øvrige indstillinger er bilen heldigvis mere afdæmpede, og til hverdag har man „kun“ ca. 800 hk til rådighed, idet idéen er, at det er en bil, der både kan bruges til daglige køreopgaver og til de mere sjældne track-dage, hvis man har lyst til det. Selv udgaven med baghjulstræk og „beskedne“ 442 hk føles dog lynhurtig.
Lucid pointerer selv, at deres elmotor har et usædvanligt lavt elforbrug, og det er en af hemmelighederne bag de enorme rækkevidder, der gælder for modellen. En anden forklaring skal ses i størrelsen på batteriet, der svinger mellem 88 og 118 kWh alt afhængig af modelvarianten.
De kan alle oplades med op til 350 kW, og leverer 900 Volt til elmotoren. Det tager blot mellem 16 og 20 minutter at få tilført 400 km på batteriet.

Hvad koster Lucid Air?
I Europa er det endnu kun i Norge, Tyskland, Schweiz og Holland, at Lucid kan købes, men allerede senere i år lanceres Lucid også i Danmark og Belgien.
Det bliver i første omgang med denne Air-model, men kort efter introduceres endnu en model, Gravity, der er en noget billigere syvpersoners elbil, som skal bygges i Saudi-Arabien. Men indtil den dukker op, forventer Lucid kun at sælge Air i meget små styktal, idet det er en ret dyr bil.
Billigste udgave ventes at koste lige under en million kroner, mens topmodellen, Sapphire, nærmer sig de tre mio. kr. En endnu billigere mellemklasse-SUV er også ved at være færdigudviklet og bliver dermed tredje model fra det amerikanske bilmærke. Den ventes at komme til Danmark i 2027.

Vil være verdens bedste elbil
Da Lucid blev etableret helt fra grunden i 2016, var det med en målsætning om at skabe verdens bedste elbil. Ledelsen ved dog udmærket, at markedet for luksuriøse elbiler endnu er småt, så øjnene er stift rettet mod 2035, hvor elbiler ventes at stå for stort set hele salget i den del af verden, der har råd til sådanne biler.
Man har derfor valgt at bruge tiden indtil da på at gøre mærket kendt og på at få etableret en tilstrækkelig produktionskapacitet. I 2016 var der kun 120 ansatte i Lucid, men i dag er medarbejderstaben på ca. 5.000. Den udvikling venter Lucid at fortsætte i takt med at produktionskapaciteten og salget øges i de kommende år.
Hvem der skal stå for salget i Danmark, er endnu ikke på plads, men det er målet at etablere egentlige salgsbutikker med mulighed for at se og prøve bilerne. Salgsstarten bliver inden årets udgang.
Se komplet oversigt over FDMs tests af elbiler
Vi har siden 2011 testet stort set alle elbiler, der er kommet på markedet. Over 140 tests kan du læse. Få overblik, før du vælger elbil.