Omregistrering af bil: Se, hvordan du gør

Både som privat køber og sælger kan du selv stå for omregistrering af bilen. Det kan gøres hos FDM eller online. FDM anbefaler, at køber og sælger omregistrerer bilen sammen ved privat handel.

Mand sidder ved bærbar computer indenfor og kigger på papirer.
Viden

Når du sælger eller køber en bil, skal den omregistreres til den nye ejer. Du har mulighed for at omregistrere bilen hos FDM ved et af vores synssteder, og du skal medbringe følgende:

  • Bilens originale registreringsattest (begge sider)
  • Dokumentation for, at ny ejer har en ansvarsforsikring. Det kan for de fleste forsikringsselskaber ske digitalt i forbindelse med omregistreringen. Enkelte kræver et forsikringsbevis (læs mere nedenfor)
  • Penge til gebyr for omregistrering af bil
  • Billedlegitimation
  • Fuldmagt (hvis sælger omregistrerer på vegne af køber)

Du kan omregistrere en bil uden syn, hvis den er under fire år, eller hvis der er gået mindre end to år siden seneste periodiske syn.

Du behøver ikke være medlem af FDM for at omregistrere bilen. Du kan køre direkte til et FDM testcenter eller booke tid på forhånd, hvis du ikke ønsker ventetid.


Læs mere: Bestil omregistrering hos FDM

Du har også mulighed for omregistrere en bil hos Motorregistret eller via Motorstyrelsens Ejerskifte-app.

Læs mere: Omregistrering hos Motorregistret (eksternt link)

Læs mere: Omregistrering med Ejerskifte-app – iPhone (eksternt link)

Læs mere: Omregistrering med Ejerskifte-app – Android (eksternt link)

Illustration af underoverskriftHvordan omregistrerer du bil privat?

Som ny ejer af bilen, skal du omregistrere bilen inden for fire hverdage. FDM anbefaler, at køber og sælger sammen omregistrerer til den nye ejer. Hvis du er sælger (ejer) af bilen, er det sikreste for dig, at du og køber sammen omregistrerer bilen.

Hvis du køber eller sælger bil privat, kan I sammen omregistrere bilen hos FDM, online hos Motorregistret eller bruge appen Ejerskifte.

I skal bruge den originale registreringsattest. I løbet af ca. en uge, vil den nye ejer få tilsendt den nye registreringsattest. Omregistrerer I ikke sammen, skal du som bilkøber sikrer dig, at du får den originale registreringsattest med ved handlen.

Før køber kører med bilen, skal du som sælger sikre dig købesummen. Det kan ske i form af kontanter eller ved, at køber overfører betaling til din bankkonto. I så fald skal pengene være registreret på din konto, før du udleverer bilen.


Læs også: Bilsalg til privatperson

Bemærk, at du ikke kan omregistrere en bil, der ikke i forvejen er indregistreret. Er en bil afmeldt, vil det først kræve, at den indregistreres igen, før den kan evt. omregistreres.  

Har bilen være afmeldt i mere end et år, kan den ikke indregistreres uden syn.

Hvornår skal du omregistrere efter dødsfald?

Hvis den registrerede ejer af et køretøj afgår ved døden, er det boet efter den afdøde, der har pligt til at afmelde køretøjet senest seks måneder efter dødsfaldet. Dette gælder dog ikke, hvis der forinden anmeldes en ny ejer af køretøjet i stedet for den afdøde, eller køretøjet er registreret med flere ejere.

Illustration af underoverskriftHvordan dækker bilforsikringen ved omregistrering?

I op til fire hverdage efter salget af en bil, er bilen dækket af sælgers forsikring, hvis bilen ikke forinden er omregistreret til den nye ejer. Ved omregistreringen får dit forsikringsselskab automatisk besked fra Motorstyrelsen om, at forsikringen skal ophøre på grund af ejerskifte. Den forudbetalte vægt- eller ejerafgift refunderes til dig.

Vælger du at lade køber køre af sted i bilen før en omregistrering - efter at du har modtaget betalingen - er det vigtigt, at du straks underretter dit forsikringsselskab om salget.

De noterer, at forsikringen skal ophøre fire hverdage efter ejerskiftet, og giver Motorstyrelsen besked. Du skal gemme slutsedlen som dokumentation for, at du har solgt bilen, og hvem den er solgt til. Sker der en skade i denne periode, belastes din forsikring ikke.

Køber skal dokumentere, at bilen kan ansvarsforsikres. Det kan ske via et forsikringsbevis eller digitalt i forbindelse med omregistreringen. Det er ikke alle forsikringsselskaber, der kan levere oplysningen digitalt. Som køber må du eventuelt på forhånd kontakte dit forsikringsselskab for at sikre, om du skal medbringe et forsikringsbevis, eller om det kan klares digitalt.

Har køber ikke fået omregistreret bilen inden for de fire hverdage, kan du bede Motorstyrelsen afmelde bilen. 

Læs også: Tjekliste når du køber bilforsikring

Skal din bil reparationsforsikres?

Er din bils nyvognsgaranti udløbet, kan FDM Reparationsforsikring blive dit sikkerhedsnet, hvis bilen pludselig går i stykker og skal repareres. Der er frit værkstedsvalg og ingen selvrisiko.

Se forsikring