Små SUVer er det store hit

Bilmærkerne og kunderne strømmer til den lille SUV-klasse. Fem helt nye lanceres inden for få måneder, og næste år vil alle bilmærker på nær to have sådan en lille crossover.

Nyt om biler

Små SUVer er inde i en stime. På blot en uge er tre helt nye af slagsen, som også kaldes crossovers, kommet til verden. Ingen af dem har haft en forgænger.

De tre nye, som alle kommer til salg i Danmark i løbet af efteråret, er Citroën C3 Aircross, Hyundai Kona og Kia Stonic.

SE OGSÅ: Kia klar i den kompakte SUV-klasse

Volkswagen-koncernen kommer nu

Tidligere i år har Opel lanceret sin Crossland X, og sidst i juni melder Seat sig ind i klubben med Arona. I løbet af 2018 følger Skoda og VW efter.

Mazda og Honda har deres CX-3 og HR-V, som i størrelse og pris ligger i den høje ende af klassen. Det samme kan siges om Opel Mokka X.

Suzuki har tre

Suzuki har to tilbud i hhv. den lave og den høje ende af segmentet: Ignis og S-Cross. Ja, Vitara er tæt på også at høre til her.

SE OGSÅ: Citroën puster frisk luft i crossoverklassen

Renault og Peugeot har nydt godt af at have været på banen i fire år med Captur og 2008, der begge er nået til et facelift.

Toyota og Ford misser festen

Fra 2018 vil kun to volumenmærker stå uden for. Det er Ford, som har ramt klassen skævt med Ecosport, og Toyota, hvis europæiske afdeling tilsyneladende ikke har fået ressourcer til at udvikle en lillebror til C-HR.

Der er god grund til at lancere en lille crossover. I Europa sælges der nu 1,1 mio. biler årligt i det såkaldte B-SUV-segment, svarende til syv procent af bilsalget. Prognoserne siger, det tal vil stige til over to mio. eller godt ti procent i 2020.

SE OGSÅ: Opel med fransk accent

Små SUVer overhaler de større

B-SUV-segmentet forventes dermed at overhale den større C-SUV-klasse.

De mange nye kunder kommer – på europæisk plan – fra alle mulige biltyper. 21 pct. opgraderer fra en mikro- eller minibil, 15 pct. downsizer fra en mellemklasse-hatchback, og også ejere af kompakte MPVer tiltrækkes af den nye biltype.

SE OGSÅ: Hyundai Kona - høj bil til lav pris

MPVer og stationcars lader livet

De små crossovers har samtidig taget livet af andre små modeller, typisk stationcars og MPVer. På tabslisten er bl.a. Peugeot 208 SW, Seat Ibiza ST, Renault Modus, Citroën C3 Picasso og Opel Meriva samt formentlig Hyundai iX20 og Kia Venga.

I år er Peugeot 2008 den mest solgte i klassen i Danmark, og Renault Captur ligger nr. to. Det kan sagtens se anderledes ud i løbet af næste år.

SE OGSÅ: Renault Captur - kapitel 2