Regler for vinterdæk i Tyskland

Det er lovpligtigt, at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når der er vintervejr i Tyskland. 1. januar 2018 indførte Tyskland nye regler for vinterdæk. Læs her om overgangsordningen for eksisterende vinterdæk og alle reglerne, du skal overholde for vinterdæk i Tyskland.

Nye regler for vinterdæk i Tyskland
Bilist

Fra 2018 er der kommet der nye regler for vinterdæk, når du skal have bilen med til Tyskland. Vinterdæk produceret fra 1. januar 2018 skal som noget nyt være mærket med et bjerg- og snefnugsymbol for at blive anerkendt som vinterdæk i Tyskland.

Hidtil har det været nok, at dækket har M+S mærket (Mud and Snow) eller et bjerg- og snefnugsymbol. Et sommerdæk kan dog godt have M+S mærket uden dog at have vinterdæk-egenskaberne.

Sådan ser bjerg- og snefnugsymbol ud på vinterdæk
Sådan ser et bjerg- og snefnugsymbol ud

 

De fleste vinterdæk, der sælges i Danmark har allerede et bjerg- og snefnugsymbol, men kører du til Tyskland, kan det være en god ide at se efter bjerg- og snefnugsymbolet næste gang, du køber nye vinterdæk. Det er stadig lovligt at køre med helårsdæk, så længe de har bjerg- og snefnugsymbolet. 

Læs mere: Det betyder informationerne på dækket

Overgangsordning for eksisterende dæk

Vinterdæk produceret fra 1. januar 2018 skal som noget nyt være mærket med et bjerg- og snefnugsymbol for at blive anerkendt som vinterdæk i Tyskland

Der kommer en overgangsordning, så dæk produceret senest 31. december 2017 kan nøjes med M+S-mærket frem til udgangen af september 2024. Har du lige investeret i nye vinter- eller helårsdæk uden bjerg- og snefnugsymbol, kan du altså fortsat køre lovligt til Tyskland efter nytår.

Få FDM til at skifte din hjul:

Book hjulskift

Hvor gammelt er dit dæk?

Du kan tjekke dækkets alder ved at se på det såkaldte DOT-mærke. Det viser, hvornår dækket er produceret. DOT-mærket er et firecifret tal, hvor de første to tal viser ugenummeret, og de sidste tal er årstallet, dækket er produceret i.

DOT-mærke eksempel: 2517 = produceret i uge 25, år 2017.

Nuværende regler i Tyskland

Det er lovpligtigt, at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når der er vintervejr i Tyskland. Vinterdæk skal frem til 1. januar 2018 være mærket med M+S eller et bjerg- og snefnugssymbol eller begge dele. Der er ikke særskilt krav om vinterdæk på anhængere, men det anbefales.

Regler i andre lande

I landene omkring Danmark er der forskellige regler for brug af vinterdæk. Vær også opmærksom på, at der kan være andre krav til dækmønster.

Se mere: Vinterdæk i andre lande