Et tysk miljømærke, et østrigsk motorvejsmærkat og et slovensk ditto. Alt efter hvor kør selv-ferien går hen, kommer klistermærkerne hurtigt til at fylde i bilens forrude, hvor de sjældent pynter. Der dog ingen vej uden om mærkerne, hvis ikke du vil risikere, at ferien skal blive dyrere end højst nødvendigt.
Læs også: Så høje er bøderne i Europa
Høje bøder
Eksempelvis er bøden på 120 Euro (900 kr.) i Østrig for ikke at have en gyldig motorvejsmærkat, mens den i Slovenien er på 300-800 Euro afhængig af bilens størrelse.
Også de miljømærker, som flere tyske og franske byer stiller krav om, kan være dyre at glemme. I Frankrig er bøden for manglende miljømærke til en almindelig personbil 68 Euro, mens den i Tyskland er 80 Euro.
Køb miljø- og motorvejsmærkater
Få overblik over krav til mærker
”I flere lande – måske også flere end mange er klar over – kræver det et mærkat af den ene eller anden slags, hvis man vil køre på motorvejene eller ind i de større byer. Det gælder også, selvom man kun skal køre på et kort stykke af motorvejen. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvilke regler der gælder i de forskellige lande og sørge for at have gyldige miljø- og motorvejsmærkater, inden man kører hjemmefra. Mærkerne er nu en gang langt billigere end den bøde, man nemt risikerer,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.
Læs også: Her skal du have motorvejsmærkater
Køb mærker i god tid
De fleste af mærkerne kan købes hjemmefra. Alternativt har de fleste større servicestationer omkring grænserne et sortiment af motorvejsmærkater. Enkelte mærker skal dog bestilles online og i god tid. Eksempelvis tager det op mod 30 dage, fra du bestiller det franske miljømærke, til du modtager det. Bestiller du et østrigsk e-motorvejsmærkat, er ekspeditionstiden 18 dage.
Læs også: I disse lande skal du have et miljømærke
Husk registreringsattesten
Det er dog ikke kun mærkerne i forruden, der skal være i orden. Er uheldet ude, er det også vigtigt, at du kan fremvise bilens registreringsattest. Den viser, at du er ejer af bilen. Du behøver dog kun at have registreringsattestens del 1 med. Kun hvis bilen sidst er indregistreret før december 2005, skal du medbringe hele registreringsattesten.
Læs også: Uheld på kør selv-ferien
App til hvis uheldet er ude
”Bilens registreringsattest er et af de dokumenter, der er vigtige at huske på kør selv-ferien. Både myndigheder og vejhjælpsassistancen kan forlange at se den, før de kan hjælpe én videre. Derudover anbefaler FDM, at man henter enten Tryg Vejhjælp Europa eller Rødt Kort som app til telefonen alt efter, hvor man er forsikret. Med dem har man nødnumre lige ved hånden, ligesom mobilens GPS kan opgive ens nøjagtige position. De kan være gode at have, hvis man får brug for hjælp,” siger Dennis Lange.