Selvom det kribler i hænder og fødder for at komme ud at køre i din nye bil, når du får den udleveret, bør du få forhandleren til at gennemgå den så lang tid som muligt. Det viser tal i FDMs AutoIndex, der måler bilejernes tilfredshed med deres biler.
I dag er det ikke nok blot at sætte sig ud i bilen og køre fra forhandleren, for så vil man gå glip af de mange nye ting, som bilerne efterhånden kan
Her er der en klar sammenhæng mellem, hvor lang tid du får gennemgået din nye bil, og hvor tilfreds du er med den efterfølgende.
"Det går jo begge veje, for kunderne vil gerne have mest muligt ud af deres bil og være glad for den, og forhandlerne vil gerne have glade kunder. Så begge parter har en interesse i, at så meget som muligt af bilens funktioner, teknik og interiør bliver gennemgået, når bilen bliver udleveret", siger researchchef Lars Jepsen fra Loyalty Group, der har bearbejdet tallene i AutoIndex.
Læs mere: Ny bil hos forhandler
24 minutters gennemgang i gennemsnit
Af tallene fremgår det også, at der i gennemsnit bliver brugt 24 minutter på at gennemgå en ny bil. Hos Volvo bruges der længst tid med 32 minutter, mens Mitsubishi-købere gennemsnitligt får den korteste introduktion på 18 minutter.
"Vi kan se, at de bilejere, der slet ikke har fået en introduktion af deres bil, er syv procent mindre tilfredse med deres biler end gennemsnittet af bilejerne. Har du derimod fået en introduktion på en time eller længere tid, så er du fem procent mere tilfreds med din bil end andre", forklarer Lars Jepsen.
Lang gennemgang gør bilkøberen glad
Længde på forhandlerens gennemgang | Tilfredshed med bilen ift. gennemsnittet i procent |
---|---|
Ingen | -7 |
Op til 20 minutter | -2 |
20-40 minutter | 1 |
40-60 minutter | 3 |
Mere end en time | 5 |
Skemaet viser bilejernes tilfredshed i procent med deres bil ift. gennemsnittet. Kilde: Loyalty Group
Læs mere FDMs råd og vejledninger til bilkøb
Mange nye funktioner
Det er også vigtigt med en lang gennemgang for at få fyldt udbytte af bilen, påpeger Motors biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen:
"I dag er det ikke nok blot at sætte sig ud i bilen og køre fra forhandleren, for så vil man gå glip af de mange nye ting, som bilerne efterhånden kan. Der kommer stadig mere teknik i bilerne, så det er nærmest påkrævet, at du modtager en gennemgang for at finde ud af, hvordan ting som f.eks. adaptiv fartpilot, p-sensorer, linjevogter, klimaanlæg og meget andet virker".
FDM har samlet 13 ting, du bør være opmærksom på, når du får udleveret bilnøglerne hos forhandleren.
Få alle bilens papirer
Få udleveret alle papirer til bilen, bl.a. slutseddel, servicebog og midlertidig registreringsattest. Husk også en brochure om bilen, så du kan dokumentere, hvad modellen skal kunne. Find stelnummeret på slutsedlen og på bilen og vær sikker på, at de to tal stemmer overens, så du får udleveret den bestilte model og årgang med den korrekte motorstørrelse og udstyr.
Få styr på lyset
Find ud af, hvordan bilens lys virker, så du kan indstille det efter forholdene. Find f.eks. ud af, hvordan du aktiverer baglygterne, hvis de ikke tænder automatisk ved kørelys, og få vist, hvordan du tænder tågelygterne.
Sæt mobilen til
Få forhandleren til at vise, hvordan du kobler telefonen til bilen via Bluetooth. På den måde kan du høre podcast og musik via bilens anlæg og ikke mindst tale håndfrit i telefon, når du kører.
Læs mere: Mobiltelefon i bilen
Sid godt
Det tager tid at indstille sædet og rattet, så det passer til din køreposition. Få vist, hvordan indstillingerne virker, hvor sædevarmen sidder og husk også at justere hovedstøtten. Få også styr på sidespejle og bakspejl.
Tryk på alle knapperne
Vær en pilfinger og drej, skub og tryk på knapperne. Find ud af, hvad de kan, for det er både svært og risikabelt, når du f.eks. vil se brændstofforbruget eller måske pludselig får behov for at aktivere havariblinket, mens du kører. Få også en gennemgang af piktogrammer og funktioner i displayet.
Læs mere: Sådan føler du dig hjemme i en ny bil
Kig godt på skærmen
De fleste nye biler har både en stor trykskærm og forskellige menuer i instrumenthuset. Du kan efterhånden få informationer og skræddersy så meget, at der medfølger en selvstændig manual til infotainmentsystemet. Lad forhandleren introducere dig for de mange muligheder.
Vær beredt ved uheld
Har din nye bil reservehjul eller lappekit? Følger der nødopkald, mobilitetsservice og en mobil-app med – og hvordan virker de? Det er rart at vide, hvis der mod forventning skulle ske noget med den nye bil.
Kend klimaanlægget
Tag temperaturen på klimanlægget og bliv klogere på, hvordan det virker, og hvad det kan. For selvom det ofte kører på automatikken, er det rart at kende finesserne, når du selv vil påvirke indeklimaet.
Læs mere: Vedligeholdelse af bilens A/C- eller klimaanlæg
Lær om sikkerhedsudstyret
Få styr på, hvordan linjevogteren advarer dig med blink, alarm eller rystelser i rattet. Lær bakkameraet at kende, så du udnytter potentialet. Få introduceret andet sikkerhedsudstyr, så du bliver fortrolig med det – og bruger det.
Læs mere: Lovpligtigt sikkerhedsudstyr i Danmark
Husk børnene
Få gennemgået, hvor autostolen kan sidde på isofixbeslagene, og hvor du slår airbaggen fra på forsædet, når det er nødvendigt. Lær om børnesikring af døre og vinduer og f.eks. mere lyd og luft på bagsæderne.
Læs mere: Guide til valg af autostol
Serviceaftale og ekstra garanti?
Tænkt over, om det er relevant for dig at købe en reparations- og serviceaftale. Har du købt en bil med ringe garanti på under tre år, kan du overveje at tilkøbe garantitillæg. Lad eventuelt FDM gennemse produkterne, før du køber dem. Sørg også for at få at vide, hvornår din bil skal til service første gang.
Læs mere: Service- og reparationsaftale
Læs instruktionsbogen
Du læser måske sjældent brugsanvisningen, når du har købt en billig køkkenmaskine, men med en dyr bil, bør du som minimum bladre instruktionsbogen igennem. Der kan være beskrevet funktioner, du ikke kendte, og som du kan få glæde af.
Læs mere: Få din instruktionsbog som app
Del din viden
Det er fint, at du selv har fået en introduktion. Men husk at give den videre til den del af familien, der også kommer til at køre i bilen. På den måde får de også mere ud af bilen og undgår f.eks. at køre uden baglygter i situationer, hvor det er påkrævet.