Er du et af de tre typer vejsvin?

FDM har været en tur i vejkanten sammen med Claus Kiær, der samler affald på eget initiativ. Han oplever tre typer af bilister, der sviner i naturen. Er du en af dem?

Claus samler affald i vejkanten
Bilist

Man skulle tro, at vi havde lært det i børnehaven, men det der med ikke at smide affald i naturen kunne tilsyneladende også være en del af pensum i køreundervisningen.

I hvert fald har mange bilister ualmindelig svært ved at tage ispapir, fastfoodemballage, cigaretskodder og andet affald med hjem i stedet for at smide det ud af bilen.

Hvert år opsamler Vejdirektoratet nemlig omkring 700 tons affald langs de danske statsveje.

Derfor kan du nu se skilte med sloganet „Tak for ingenting i … vejkanten“ langs bl.a. motorveje og på rastepladser.

Læs mere om kampagnen: Smid nu bare dit affald i skraldespanden

Hvor kommer affaldet fra?

En af dem, der længe har været opmærksom på problemet med affald langs vejene, er Claus Kiær. Han stiftede for tre år siden affaldsnetværket NatureSays#Metoo.

Det holder til i Ballerup, og vi er taget ud for at samle affald i vejkanten på en del af Hold-an Vej, hvor biler ofte parkerer. Det tager ikke meget mere end en halv time at fylde en sæk med affald.

”Det er primært emballage fra fastfood og både plast- og glasflasker. Det er affald fra ting, der typisk er købt på tankstationen eller i supermarkedet. Generelt finder vi også mange cigaretskodder, og det nye er jo, at vi finder mange mundbind," fortæller Claus Kiær, der også fisker en vinduesvisker op med sin tang og lægger den i sækken.

Se, hvor meget affald vi fandt i vejkanten

 

Tre typer vejsvin

Han samler affald mindst én gang om ugen. Enten alene eller med andre frivillige. Når de er flest, kan gruppen være på over 20 personer. De har inddelt bilisterne i tre kategorier, når der gælder det affald, de efterlader.

”Der er almindelige bilister, der smider alle typer affald. Så er der dem, der har bilen som

Private affaldsinitiativer

Du kan læse mere om Claus Kiærs initiativ og se billeder fra affaldsindsamlingerne på naturesaysmetoo.dk eller på Facebook på profilen NatureSays_Metoo.

Her kan du også finde andre private projekter med fokus på at samle affald, bl.a.:

Halsnæs Affaldshelte

Hjælp naturen, saml affald på gåturen

Affaldsfri Middelfart

Dråben i havet – Gør en forskel (Frederiksberg)

Ren By Valby

#skidtogskrald

arbejdsplads og smider affald fra frokostpausen eller tømmer askebægeret på de steder, hvor de holder og spiser. Den tredje gruppe er misbrugsbilister, der typisk er unge, der holder en form for fest på en parkeringsplads og efterlader lattergaspatroner, flasker, emballage fra piller eller sjov tobak og meget andet, som de har med, men ikke tager med hjem,” siger Claus Kiær.

Blev medlem af FDM

Fortsætter med egen kampagne

Han startede sit initiativ for at gøre en forskel, og fordi han mener, at en årlig dag med indsamling af skrald, som nogle organisationer har, slet ikke er nok. Han er ikke bange for, at kommunen sætter sin lid til hans initiativ og nu samler mindre affald ind selv.

”Der er i forvejen alt for meget ophobet affald, som gør, at alle initiativer, både frivillige og offentlige, skal på banen og løse problemet. Men vi har et fint samarbejde, og de støtter os med poser og opsamlingstænger, og de henter affaldet, når vi samler sækkene i bunker,” siger Claus Kiær.

Han og de andre vejer det affald, de samler, og statistikken siger, at de har samlet 51 tons. Foruden at indsamle affald er han også i dialog med bl.a. fastfoodrestauranter for at få dem skubbet i retning af mere bæredygtig emballage.

Når kampagnen fra Vejdirektoratet er slut, fortsætter NatureSays#Metoo i samarbejde med Ballerup Kommune deres egen kampagne, der også vil være synlig for bilisterne.

”Budskabet er egentlig meget enkelt: Lad affaldet blive i bilen, og smid det ud, når du kommer hjem”.