Sådan bliver du helt klar til kør selv-ferien

Selvom vi er ved at være ude på den anden side af corona, peger flere undersøgelser på, at kør selv-ferie også i år vil være den foretrukne rejseform for rigtig mange danskere. Til gengæld behøver vi ikke kun at holde os til Danmark. Vi klæder dig på til bilferien, uanset om du holder den hjemme eller ude.

Ferietrafik på tysk motorvej
Bilist

Har du planer om at pakke familien i en sommervarm bil og sætte GPS’en på Sydeuropa, er der godt nyt. For efter at udlandsrejserne har ligget i coronadvale i hele 2021, ser det ud til, at restriktionerne for både ind- og udrejse så småt begynder at lette rundt om i Europa.

Re-open Europe
Selvom Danmark har lempet sine rejserestriktioner for flere lande, gælder det ikke nødvendigvis den anden vej. Vær derfor opmærksom på, hvilke regler der gælder i de lande, I skal igennem. 

Med et fælles europæisk coronapas på vej giver det håb om et snarligt gensyn med Kassel-bakker, rastepladser og Sydeuropas badestrande.

Men selvom flere lande er gået fra orange til gult i Udenrigsministeriets rejsevejledning, kan det alligevel være svært at planlægge årets kør selv-ferie og finde ud af, hvor du faktisk kan og må rejse hen. Det skyldes ikke mindst, at flere lande stadig har forskellige restriktioner med alt fra krav til negative PCR-test eller antigentest til registrering ved indrejse.

Der er også forskel på, om man bare kører igennem landet og dermed er i transit, eller om man tager en eller flere overnatninger. I så fald har nogle krav om karantæne og isolation, andre har ikke.

At coronasituationen og restriktioner kan ændre sig dag for dag, både for hele lande, delstater eller regioner, gør ikke planlægningen nemmere.

Vi har derfor samlet nogle tips til, hvordan du undgår, at sommerens kør selv-ferie ender i nødsporet.

Hvordan planlægger jeg min rute?

På EU’s officielle side reopen.europa.eu/da kan du indtaste din rejserute og se, hvilke restriktioner og krav til dokumentation der gælder. Både på destinationen og i de lande I kører igennem.

Det er langt fra alle lande, der har genåbnet lige så meget som Danmark. Der kan derfor være krav om selvisolation, negative PCR-test (også for børn), dokumentation, hvis du tidligere har været smittet med corona. I nogle lande skal man også registrere sig ved indrejse.

Re-open Europe er dog ikke udtømmende, men det bedste samlede og officielle værktøj i øjeblikket.

Re-open Europa
På EU's officielle side Re-open Europe, kan du indtaste din rejserute og se, hvilke restriktioner der gælder i de enkelte lande. Du kan også få et overblik over antal smittede i de forskellige lande og delstater pr. 100.000 indbyggere.

Tag PCR-test hjemmefra

Er du fuldt vaccineret, er du i mange lande undtaget for de fleste restriktioner. Husk, at du først regnes for at være fuldt vaccineret 14 dage efter, at du har modtaget andet stik. Oplysningerne vil fremgå af det fælles coronapas, som EU arbejder på at levere sidst i juni. Er du ikke færdigvaccineret, vil du skulle fremvise en negativ PCR-test eller en antigentest. I nogle lande må den højst være 48 timer gammel, i andre 72 timer. Også børn kan være omfattet af krav om PCR-test eller antigentest. I Tyskland gælder det eksempel alle børn over 6 år, mens det i Italien gælder alle børn over 2 år. Tag også gerne svaret fra PCR-testen med som print for en sikkerheds skyld. Får du brug for en ny coronatest, kan den tages undervejs. Den kan dog nemt koste flere hundrede kroner pr. test.

Hvad så, når jeg skal hjem igen?

Ligesom på udrejsen kan du blive mødt af restriktioner, når turen går hjemad igen. Igen skal du være opmærksom på, at både du og familiens andre medlemmer skal have en negativ PCR-test, antigentest eller gyldigt coronapas ved indrejse i flere lande. Selvom I kører gennem de samme lande som på udturen, kan der være forskel på kravene, fordi landene, I kommer fra, har et højere smittetryk. Det kan have betydning for, hvilke regler der gælder, alt efter om I bare kører direkte eller overnatter. I så fald kan det være, at I skal registrere jer. Igen findes oplysningerne på reopen.europa.eu/da. Her finder du også link til, hvordan I registrerer jer.

Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledning

Udenrigsministeriets rejsevejledning er den officielle danske anbefaling til rejser og opererer med farverne gul, orange og rød. Fra 26. juni ventes alle EU-lande at blive gule. Det er dog ikke givet, at alle lande, delstater eller regioner til den tid har åbnet lige meget. Brug derfor også Re-open Europe.

Det betyder rejsevejledningens farver
  Rejsevejledning Testkrav fly og forud for indrejse Testkrav efter indrejse Isolationskrav efter indrejse
Gul Vær forsigtig Ja Ja Nej
Orange Unødvendige rejser frarådes Ja Ja Ja
Rød Alle rejser frarådes Ja Ja Ja

Kilde: Justitsministeriet - Aftale om en gradvis genåbning for rejseaktiviteter (13. april 2021)

Dækker din rejseforsikring?

Bliver du syg med corona på din ferie, er du dækket med EU’s blå sygesikringskort. Også i såkaldt orange lande. Om din rejseforsikring også dækker her, varierer fra selskab til selskab. Tjek altid med dit forsikringsselskab, inden I tager afsted.

Find udstyr til kør selv-ferien