Undgå prischok: Du bør overveje denne finte

Prisen på strøm er lige nu rekordhøj, og det risikerer at ramme elbiler og plugin-hybrider. Ejere af benzin- og dieselbiler går heller ikke fri. Men med en finte kan du slippe for en for høj elregning.

Finger klikker på skærmen på en mobiltelefon.
Bilist

Den seneste tid er prisen på strøm steget så markant, at den lige nu er rekordhøj. Især ejere af elbiler og plugin-hybrider har derfor udsigt til at blive hårdt ramt.

Hvis der primært lades hjemme, vil det være markant dyrere at fylde strøm på bilernes højvoltsbatterier end for et år siden.

Men også bilister, som endnu ikke har anskaffet sig en elbil eller en plugin-hybrid, kan forvente at blive ramt af de stigende priser på strøm.

Ifølge dr.dk risikerer en almindelig familie i et parcelhus at få en elregning i 2021, som er over 5.000 kroner højere end i 2020. Prisstigningen kan blive endnu større for de familier, som har en elbil, der bliver ladet op via en ladeboks koblet til huset. Her kan priserne alene for opladning af elbil stige med tusindvis af kroner om året. 

Hvor meget stiger priserne på en opladning?

I priseksemplerne herunder kan du se, hvor meget det koster at lade elbilen op, hvis strømprisen for 1 kWh går fra 1,7 til 2,2 og 2,7 kroner.

Der tages udgangspunkt i to kørselsbehov på 17.000 og 34.000 kilometer om året, og det er med 100 procent opladning hjemme. I alle tilfælde kan det blive tusindvis af kroner dyrere om året med stigende elpriser, og det gælder også flatrate-abonnement, hvis tilbagebetalingssatsen ikke ændrer sig.

Grafik med priser over opladning af elbil.​​
​I priseksemplerne regnes der med, at elbilen har en energieffektivitet på 4,85 km/kWh. Desuden er afgiftsrefusionen sat til 1,95 kroner pr. kWh for et flatrate-abonnement, mens den er 1,12 kroner per kWh med en serviceaftale. Abonnementet er sat til en månedspris på 749 kroner, mens serviceaftalen er sat til 99 kroner om måneden.

Hvorfor stiger prisen på strøm?

Der er flere årsager til, at elpriserne lige nu stiger voldsomt. Lange perioder med vindstille vejr i Nordeuropa har ført til mindre elproduktion end normalt.

Samtidig har vores nordiske naboer, som producerer el ved vandkraft, manglet regn til deres produktion.

Manglen på grøn strøm har ført til, at elproducenterne i højere grad har benyttet dyrere naturgas eller kul til at skabe strøm.

Hvad skal du gøre for at undgå høj elregning?

Selv om priserne på strøm stiger, er der ingen grund til at betale for meget. Derfor er det ifølge Ilyas Dogru, som er forbrugerøkonom hos FDM, en god idé at undersøge, om du egentlig har en fornuftig strømaftale i dag.

- Mange danskere er ikke klar over, de kan spare mange penge på elregningen ved at skifte eludbyder. Vi opfordrer til, at man ofte tjekker sin elregning for at se, om prisen nu er fornuftig, siger Ilyas Dogru.

Det kan ske ved at besøge en uvildig hjemmeside med priser på strøm: elpris.dk. Her kan priserne fra forskellige udbydere sammenlignes, og du har mulighed for at finde den laveste pris.   

Flere elbydere har introtilbud med nogle af markedets laveste priser. Tilbuddene varer typisk et halvt år, og det er samme periode, hvor man som forbruger er bundet til aftalen.

Derfor er det muligt at skifte til en anden elbyder, der også har et introtilbud, når der er gået seks måneder.

Finten med at skifte eludbyder ofte kan vise sig at give en besparelse på tusindvis af kroner om året. Det gælder især, hvis du bor i en husstand, som har et højt elforbrug i dag og ikke er kunde i et af de elselskaber, der har de laveste priser.

Hvornår er strømmen dyrest?

Hvis du vælger et introtilbud, er det vigtigt at undersøge, hvad strømprisen er, efter introperioden udløber. Den kan være markant højere, og du kan derfor risikere at skulle betale væsentligt mere for din strøm, når introtilbuddet er udløbet. Hvis du vel at mærke fortsætter som kunde.

Ud over at skifte udbyder kan du også sørge for at mindske strømforbruget i de perioder, hvor strømmen er dyrest, hvis du har variabel strømpris/prisaftale. Det er typisk i tidsrummet mellem klokken 17-20.

Derfor anbefaler FDM, at du oplader din elbil eller plugin-hybrid så sent som muligt uden for dette tidspunkt og gerne om natten.

Med fastpris på strømaftalen betaler du typisk den samme pris pr. kWh i løbet af døgnet. Undtagelsen er mellem klokken 17-20, hvor dit netselskab kan opkræve højere tarif for at transportere el fra producenten til din stikkontakt.

Hvor nemt er det at skifte eludbyder?

Det kan måske virke som en bøvlet og uoverskuelig opgave at skifte eludbyder, men det kræver faktisk ikke den store indsats.

- Det er nemmere at skifte eludbyder, end man måske tror. Man kan sammenligne det med at skifte mobilselskab. Det hele kan klares online, forklarer Ilyas Dogru.  

Hvis du tilmelder dig en ny strømaftale hos en eludbyder, bliver det din nye leverandør af el, som står for processen med at få din oprindelige strømaftale opsagt. Derfor skal du i princippet blot tilmelde dig en ny aftale.    

Det tager lidt længere at skifte eludbyder, end hvis du valgte at skifte mobilselskab.

En ny strømaftale har ingen praktisk betydning for den el, som leveres til din bolig. Det kræver derfor intet teknikerbesøg at skifte eludbyder. Den store forskel er, at du betaler din elregning til et firma frem for et andet. Og din elregning bliver måske ikke så høj, som den var før.

Er du tvivl om valg af ladeløsning?

Husk, du kan prøve FDMs beregner til ladeløsninger. Den hjælper med at finde frem til en ladeløsning, som matcher dine behov. 

Prøv beregner