6 begynderfejl du skal undgå, når du køber elbil

Elbiler er blevet populære, både som nye og som brugte. Men ser du dig ikke for og er opmærksom på hvilket udstyr, bilen har, risikerer du at fortryde dit køb.  Se 'fejlene', du skal undgå at få med i købet.

Undgå elbilsfælderne og bliv glad for din kommende bil
Bilist

Elbilerne ruller i en lind strøm ud på de danske veje. Godt hver sjette solgte nye bil i oktober var en ren elbil. Udover de grønne egenskaber er det udstyret, prisen og køreegenskaberne, der har fået danskerne til at tage elbilerne til sig. Men selvom de elektriske biler på de fleste områder giver benzin- og dieselbiler baghjul, er der også punkter, hvor du som bilkøber skal passe på.

For bilens specifikationer og udstyr er nemlig langt fra ligegyldige. De kan have stor betydning for, hvor glad du bliver for bilen i det daglige, men kan på den lange bane også påvirke bilens gensalgsværdi. Har bilen eksempelvis en ’forkert’ stiktype, eller lader den langsomt, så får du et højere værditab!

Vi har lavet en oversigt over de typiske 'begynderfejl', du som ikke-elbilkyndig nemt risikerer at begå, når du køber din første elbil. De fleste af 'fejlene' gælder for importerede brugte elbiler fra andre markeder, især elbiler som kommer fra Sydeuropa. Men der er også nogle af 'fejlene', du kan snuble over, når du køber en ny elbil.

Der er stor forskel på hvor hurtigt elbiler lader. Både derhjemme og når du er på farten.
Der er stor forskel på hvor hurtigt elbiler lader, både derhjemme og når du er på farten. Undgå af købe elbiler, der kun lader på en fase hjemme (3.7 kW). 

Hvor hurtigt kan bilen lade?

Hvor hurtigt en elbil kan lade hjemme hos dig selv, afhænger af hvor mange faser bilen kan lade på. Typisk kan elbiler lade på en, to eller tre faser, og dermed kan elbilen lade med 3,7, 7,4 eller 11 kW, så forskellen i ladehastighed er markant. Af samme årsag bør du gå efter en elbil, der kan lade på tre faser.

I nogle lande kan man lade med 32 ampere på en fase, derfor angives ladeeffekten på nogle elbiler til 7,4 kW. Men det kan du ikke gøre i Danmark. Her vil bilen normalt blot lade med 3,7 kW. Det er især en udfordring på eksempelvis Jaguar i-Pace, der tager over 25 timer for en fuld opladning.

Bilens evne til at lynlade er også interessant. Kører du ofte lange ture, bør bilen mindst kunne lade med op til 100 kW og gerne mere end det. Kan elbilen kun hurtiglade med op til eks. 50 kW, vil du skulle bruge meget tid på at lade, når du er på langtur. Det vil gøre opladningstiden dobbelt så lang, når du bare skal have lidt ekstra strøm på for at kunne komme frem.   

Rækker rækkevidden?

Rækkevidden er for mange et helt afgørende parameter, når det kommer til elbiler. Rækkevidden afhænger primært af tre ting: Hvor hurtigt du kører, udendørstemperaturen og hvor stort batteriet er. Når du køber bil, kan du ikke påvirke de to første parametre, men du kan vælge en elbil med en batteristørrelse, der passer til dine behov.

Til hverdag vil de fleste kunne nøjes med et batteri på omkring 30-40 kWh, hvis bilen kun bruges til lokale ture eller som bil nummer to. På motorvej svarer det til en rækkevidde på 150 til 200 km om sommeren og 100-150 km om vinteren. Men fordi lynladning, navnet til trods, tager lang tid, anbefaler vi, at man køber en bil med et større batteri. Også fordi rækkevidden om vinteren bliver markant kortere.

Batteristørrelsen er i øvrigt ikke altid den samme for en elbil. Dels kan der ske udvikling, så batterierne bliver større, desto nyere bilen er. Dels sælges nogle elbiler med to eller tre forskellige størrelse batterier. Derfor er det vigtigt at finde ud af den præcise størrelse på batteriet, før du skriver under på slutsedlen.

Batterierne ligger i bunden af bilen, men størrelsen kan varierer meget. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvor stort batteriet er i den bil, du er ved at købe
Batterierne ligger i bunden af bilen, men størrelsen kan varierer meget. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvor stort batteriet er i den bil, du er ved at købe. Og ikke mindst hvor lang rækkevidden er. 

Har bilen varmepumpe?

Bilens kabine kan være en kold fornøjelse om vinteren. Derfor er det vigtigt, at den kan blive varmet ordentligt op. I en elbil sker det mest effektivt med en varmepumpe, som bruger mindre strøm fra bilens højvoltsbatteri.

Udover at bruge mere strøm end varmepumpen, kan nogle elbiler heller ikke varme lige så effektivt. Så varmepumpen er udstyr, du bør gå efter. Nogle elbiler kan varme kabinen op, samtidig med at de lader, så du kommer ud til både en varm bil og et opladet batteri, og det giver en længere rækkevidde i praksis.

Har elbilen det rigtige udstyr?

En del brugte importerede elbiler kommer fra Sydeuropa. Der er varmepumpen ikke altid standard, og det samme gælder vinterpakker med udstyr som sædevarme og elvarme i forruden. Tjek også, om der følger et type-2 ladekabel med (det som du bruger på offentlige langsomme (AC) ladere), og om der er en nødlader. Den skal helst kun kunne lade med 6 ampere af sikkerhedsmæssige hensyn. 

Læs også: Hvornår må du bruge nødladeren til elbilen

Generelt er elbiler veludstyret i Danmark, fordi der ikke er afgift på de fleste biler. Derfor proppes bilerne med udstyr, for at gøre dem mere attraktive i forhold til benzin- og dieselbiler. Men de færreste lande i Europa har høje registreringsafgifter. Så benzin- og dieselbiler er generelt billigere end elbilerne i disse lande, og udstyrsniveauet ikke helt så imponerende som i Danmark. Undtagelser er lande, som Tyskland, Frankrig og Sverige med statstilskud samt bilmærker med et 'slankt' modelprogram som Tesla, hvor udstyrsniveauet i store træk er ens på alle deres modeller.

Hvad er garantien på elbilen?

Hvis du køber en importeret elbil, skal du især være opmærksom på garantien. For bilen sælges med de garantibetingelser, som gælder i det land, hvor den er solgt, og det er ikke nødvendigvis de samme, som de danske betingelser - også selvom bilen sælges med fabriksgaranti. Da elbilkomponenter kan være meget dyre at udskifte, er det meget vigtigt, at du sikrer dig, hvordan du er dækket i tilfælde af nedbrud.

Nogle bilmærker sælger modeller med service- og reparationsaftaler i Danmark. Det er ikke sikkert, at disse aftaler også følger med brugte importerede biler. Det gælder især for Audi, Skoda og VW’s elektriske modeller.

Stikket til venstre er et ChaDeMo, det er en japansk standard, der er ved at udgå i Europa på nye biler.
Stikket til venstre er et CHAdeMO, det er en asiatisk standard, der er ved at udgå i Europa på nye biler. Findes blandt andet i Nissan Leaf. 

Gå udenom CHAdeMO-stik

I dag har langt de fleste nye elbiler et såkaldt type 2-ladestik, der er blevet den europæiske standard. Tidligere havde mange asiatiske og især japanske elbiler det såkaldte CHAdeMO-stik, men det er i dag få biler, som har stikket i Europa. Samtidig er det ikke alle ladestandere, der har CHAdeMO-stik, hvilket især gælder for nyopsatte større ladeparker. Det sætter en begrænsning for din brug af bilen. Typisk lader elbiler med CHAdeMO-stik også langsommere end elbiler, der har det mere udbredte konkurrerende lynladestik CCS-Combo, som vi anbefaler du går efter.

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om køb af elbiler.

Kontakt rådgivningen