Du tænker måske ikke over det, når du sidder bag rattet i din bil, men faktisk kan din nummerplade til enhver tid blive scannet af politiet, og din bils oplysninger baggrundstjekket.
I politiets værktøjskasse har i en årrække ligget en teknologi, der hedder ANPG – der er en forkortelse for "automatisk nummerpladegenkendelse”. APNG-udstyr findes i mange politibiler og fastmonteret på f.eks. motorvejsbroer.
ANPG er et smart værktøj, der gør politiet i stand til at scanne enhver nummerplade, og hurtigt se om køretøjet er meldt savnet eller stjålet, mangler syn eller ansvarsforsikring, eller evt. er knyttet til en anden form for lovovertrædelse.
Dine data bliver gemt – uanset
Scanner politiet din nummerplade og får besked tilbage om, at alt er i den skønneste orden, så skulle man måske tro, at oplysningerne om scanningen ville blive slettet med det samme. Men sådan forholder det sig ikke. Politiet gemmer de indsamlede oplysninger herunder også information om, hvor din bil var på et givent tidspunkt.
Før har det været lovligt for politiet at holde fast på data om dig i op til 30 dage. Men fra og med 1. februar 2022 har politiet altså fået mulighed for at gemme disse oplysninger i dobbelt så lang tid som før, helt op til 60 dage.
Og det er et skridt i den helt forkerte retning, mener man i bilisternes interesseorganisation FDM.
Overvågning af lovlydige borgere
"Der er ingen tvivl om, at ANPG er et godt værktøj for politiet, når det kommer til bilister, der har brudt loven. Men er der ingen lovovertrædelser knyttet til bilen eller bilisten, er det et skråplan, at oplysningerne gemmes, og endda tilmed gemmes i så lang tid, som det er tilfældet her – så får det i stedet karakter af overvågning af lovlydige borgere, og det hører ingen steder hjemme", udtaler Dennis Lange, chefkonsulent i FDM.
I vores nabolande Sverige og Norge slettes oplysninger indhentet med automatisk nummerpladegenkendelse umiddelbart efter man har konstateret, at loven ikke er brudt. Denne praksis har FDM opfordret til også skulle gælde her i Danmark.
”I stedet for at begrænse opbevaringen af oplysninger til et absolut minimum, som man altså gør i både Sverige og Norge, så er de danske myndigheder i stedet gået i den stik modsatte retning – og har i stedet fordoblet den periode, hvor oplysninger om køretøjer, der ikke er det mindste ulovligt at udsætte på, bliver gemt,” konstaterer Dennis Lange, der ikke lægger skjul på, at man i FDM er bekymret over udviklingen:
”Den enkelte lovlydige borgers ret til egne personlige oplysninger er under angreb fra mange sider i disse år. I FDM mener vi, det er vigtigt, at det offentlige ikke bidrager til at udhule disse rettigheder. Hvad der i dag kan synes som en uskyldig indsamling af oplysninger, kan i morgen vise sig at være grundlaget for decideret overvågning, personforfølgelse, afpresning etc., ligesom hacking altid vil være en risiko.”
Brug for råd og vejledning?
Husk, at du som medlem af FDM kan få bilteknisk rådgivning og juridisk rådgivning om bl.a. om love, regler, nye afgifter og dine rettigheder som bilist og forbruger.