Dyrere at lade ude: Strømmen stiger overalt

Energiprisernes himmelflugt smitter af på prisen for at lade sin elbil. Stort set alle ladeselskaber og brændstofkæder – med to undtagelser – har hævet priserne de seneste uger. E.ON er nu fulgt med, og senest har Tesla givet lynladeprisen et voldsomt hak opad. Få det store overblik over priserne og de seneste prisstigninger.

Prisen for at lade er steget i takt med, at danske strømpriser i det hele taget er vokset.
Bilist

Landets største ladeselskab, Clever, har pr. 1. oktober atter hævet sine priser for både abonnementer og strøm i løs vægt. Men Clever står langt fra alene. I sidste uge annoncerede landets næststørste ladeselskab, E.ON, også en væsentlig stigning. Og i denne uge er det Tesla, som hæver prisen på lynladning.

FDM har gennemgået priserne for de gængse ladeselskaber, inkl. brændstofkæderne, og der er prisstigninger over stort set hele linjen. Bl.a. har tankstationerne hævet deres pris fra typisk ca. 5 kr. pr. kilowatt-time til nu ofte 6,50 kr.

To undtagelser her er Uno-X og Shell, som endnu ikke har hævet strømpriserne. Direkte forespurgt oplyser DCC Energi, som driver de danske Shell-stationer, at selskabet i begyndelsen af oktober kommer med en stigning. Hvor stor den bliver afhænger af, hvordan elprisen udvikler sig den kommende tid.

Der er stor forskel på prisstigningerne, og selv om det er blevet dyrere at lade ude, er der også meget større muligheder for at få en god pris, end hvis man har en benzin- eller dieselpris.

Der er penge at spare på ude-ladning, hvis man ser sig lidt for.
Der er penge at spare på ude-ladning, hvis man ser sig lidt for.

FDM: Tjek priserne før ladning

- Som elbilist, der skal lade ved offentligt tilgængelige ladestandere, skal man orientere sig for at lade billigst, siger forbrugerøkonom og chefkonsulent i FDM, Ilyas Dogru.

- Apps er generelt elbilistens bedste ven. Derhjemme skal vi tjekke strømprisen, inden vi lader, og ved offentlig opladning anbefaler vi, at man har flere lade-apps på sin telefon. For at finde den laveste pris før opladning bør man kigge tre-fire apps igennem, og der er ofte overraskende stor forskel på, hvad det koster, siger han.

I forhold til at tanke benzin eller diesel er der helt andre og bedre muligheder for at spare.

– Hvis man førhen gerne kørte en ekstra kilometer for at finde billigere benzin, bør man som elbilist tjekke nogle apps, før man betaler for strøm til elbilen. Hvor man tidligere måske kunne spare 50 øre pr. liter og dermed 25 kr. på 50 liter benzin, kan man ofte spare to til fem kroner pr. kWh ved at vælge den rigtige app. Det er op til 250 kr. for 50 kWh, siger Ilyas Dogru.

Stor forskel på samme ladestander

Baggrunden er, at markedet for opladning ved offentligt tilgængelige ladestandere groft sagt kan deles op i to. Der findes ladeoperatører, som sætter ladestanderne op og ejer det fysiske ladepunkt, og her kan man bruge den pågældende operatørs app til opladning.

Men derudover findes der opladningstjenester, hvor man kan betale med deres respektive apps hos ladeoperatørerne. De mest kendte er Plugsurfing, Shell Recharge, Northe og Spirii Go. Og ret ofte kan prisen være lavere hos opladningstjenesten end hos ladeoperatøren.

- Her er der ikke kun én pris på en kilowatt-time. Ved samme ladestander kan prisen gå fra to kroner til otte kroner alt efter, hvilken app du betaler med, fortæller FDM’s forbrugerøkonom, Ilyas Dogru. Der findes over 275.000 af den slags ladestandere i Europa.

Han understreger, at sparetippet især gælder elbilejere, der ikke har abonnement hos f.eks. Clever. Hvis de lader, hvor de har en aftale, kan det typisk ikke gøres billigere.

 

Få FDM-rabat på dit brændstof og el

Husk, du som medlem af FDM kan få Danmarks højeste rabat, når du tanker eller lader bilen hos Shell. Du kan også nemt skifte til det nye mobilitetskort, der giver adgang til 275.000 ladestandere i Europa.

Se, hvordan du får rabat