Snart stiger strømprisen endnu mere – se hvorfor

Høje elpriser tvinger netselskaberne til fra årsskiftet at hæve den såkaldte nettarif. Den nye tarif gør det endnu vigtigere at planlægge sin opladning af elbilen, påpeger FDM.

Elmast
Bilist

Som om elprisen ikke er høj nok i forvejen, er der udsigt til, at den nu tager endnu et hop.

Fra 1. januar 2023 sætter landets netselskaber nemlig den såkaldte nettarif op.

Nettariffen er den, man betaler for transporten af strømmen i elnettet og ud til husstanden.

Som mange andre steder på strømmens vej fra vindmøllen eller kraftværket og ud til forbrugerne sker der et strømtab undervejs. Ifølge interesseorganisationen Green Power Denmark forventede elselskaberne, at tabet i 2022 ville beløbe sig til 1,5 milliarder kroner, men med de nuværende høje elpriser ser man i 2023 nu ind i et tab på 4,5 milliarder kroner. Derfor er landets elselskaber nødt til at hæve nettariffen for at få dækket deres tab.

Ud over en højere nettarif kan nogle forbrugere også se frem til, at deres netabonnement, som dækker selskabernes vedligehold af elnettet og elmålere, også stiger hos nogle af netselskaberne.

”Jeg tror, at de fleste elkunder har lagt mærke til, at det de seneste måneder er blevet dyrere at købe elektricitet – blandt andet som en konsekvens af Ruslands krig i Ukraine. Disse prisstigninger slår også igennem på nettarifferne,” udtaler viceadministrerende direktør Mette Rose Skaksen fra Green Power Denmark i en pressemeddelelse.

Modsat elselskaberne er netselskaber naturlige monopoler, og derfor er det for forbrugerne ikke muligt for at skifte imellem dem.

Hvilket netselskab man har afhænger af, hvor man bor

Lavere pris om natten

Nettariffen stiger dog ikke lige meget i løbet af døgnet. Som noget nyt indføres der for almindelige forbrugere nu en endnu mere differentieret tarif, som er højest i tidsrummet kl. 17-21, den såkaldte spidsbelastning, og lavest kl. 24-06. I de øvrige tidsrum vil tariffen være så at sige almindelig.

I dag er nettariffen kun høj i tidsrummet kl. 17-20.

Ifølge elnetselskaberne Radius og Cerius, der forsyner henholdsvis hovedstadsområdet og Sjælland og Lolland-Falster, sker det for at få flere til at sprede deres strømforbrug bedre ud over døgnet.  

Samme melding kommer fra Vores Elnet, som dækker det meste af Fyn, og N1, som dækker det meste af Jylland.

Hvor meget nettariffen vil stige, er forskelligt netselskaberne imellem.

For en gennemsnitlig husstand, der er kunde hos Radius (hovedstadsområdet), betyder stigningen i nettarif og netabonnement følgende pr. måned, som skal lægges oveni i den eksisterende tarif:

  • 65 kr. for lejligheder (elforbrug på 2.000 kWh)
  • 100 kr. for parcelhuse (elforbrug på 4.000 kWh)
  • 170 kr. for parcelhus med elbil eller varmepumpe (elforbrug 8.000 kWh)

Sådan ser de nye nettariffer ud hos Radius og Cerius:

Kilde: Radius og Cerius

FDM: Vigtigt at planlægge sin opladning

”Den nye højere nettarif vil gøre det dyrere at lade sin elbil. Hvor meget afhænger af, hvilket netselskab man er kunde hos,” siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru.

Han anbefaler, at elbilejere og andre sætter sig ind i de nye nettariffer.

”For forbrugerne betyder den kommende stigning, at det bliver endnu vigtigere ikke bare at holde øje med elprisen, men også hvad den nye tarifmodel betyder for prisen, man lader til.

Allerede nu ser det dog ud til, at man helst helt undgår at lade i spidsbelastningen mellem kl. 17 og 21, hvor strømmen oftest er dyrest, og nettariffen topper. I det hele taget betyder den kommende ændring, at de i forvejen store udsving i den samlede elpris kun vil blive endnu større, hvilket igen gør planlægningen af opladning endnu vigtigere,” siger Ilyas Dogru.

 

Har du den rigtige ladeløsning?

Med FDM Ladeløsning få du en pakkeløsning med en fremtidssikret ladeboks, installation og serviceaftale, som sikrer, at du får fuld afgiftsrefusion. Så kan du nemt og trygt lade din elbil eller plugin-hybrid op derhjemme. Vælg FDM Ladeløsning med eller uden elaftale.

Få FDM Ladeløsning