Sådan bliver julens trafik

Juletrafikken ser ud til at blive uden den store trængsel og alarm. Kun én dag er der risiko for længere rejsetid.

Juletrafik på Storebæltsbroen
Bilist

Julen begynder for mange danskere med en tur i bil på tværs af landet. Det gælder også i år.

Da juleaften i år falder på en lørdag og med tidlig juleferie for mange skolebørn, forventer Vejdirektoratet, at juletrafikken vil sprede sig over flere dage.

Som tidligere år vil det store træk gå fra Sjælland over Fyn mod Jylland ad motorvej E20 og i Jylland på motorvej E45 mellem Kolding og Aarhus. Tættest ventes trafikken at være den 23. december kl. 11.00-14.00, hvor der kan være risiko for længere rejsetid.

Til gengæld er der ikke udsigt til nævneværdig trafik ad rute 21 fra Holbæk og op mod Sjællands Odde og færgen mod Aarhus.

190.000 biler over Storebælt

Også på Storebæltsbroen gør man sig klar til nogle af årets travleste dage. I alt 190.000 biler forventes at passere broen mellem den 23. og 27. december. 

Chef for betalingsanlægget, Jens Kjær Nielsen, anbefaler, at man benytter de grønne Ekspresbaner, hvor det både er muligt at betale med Brobizz og nummerplade.

”Det er en god idé at benytte automatisk betaling i de grønne Ekspresbaner, hvor du må køre 50 km/t. Derudover anbefaler vi altid at forberede sig bedst muligt inden turen ved at sørge for, at betalingskortet er opdateret, så man er sikker på, at ens bizz eller nummerpladebetaling virker, og der ikke opstår kø ved anlægget,” siger Jens Kjær Nielsen.

Tæt trafik 2. juledag

Mens juletrafikken op til juleaften fordeler sig over flere dage, er 2. juledag, mandag den 26. december, store hjemrejsedag. Ifølge Vejdirektoratets prognose vil trafikken være tættest i tidsrummet kl. 11.00-15.00.

Modsat op til jul vil det store træk være fra Jylland mod Sjælland og hovedstadsområdet. Igen vil det kunne mærkes på motorvej E45 og E20. Allerede fra tirsdag den 27. december skulle der dog igen være god plads på vejene.

Trafikprognose for julen 2022
Juletrafikken ventes at blive uden den store trængsel og alarm. Kun 2. juledag er der udsigt til længere rejsetid midt på dagen. (Grafik: Vejdirektoratet)

Læs hele Vejdirektoratets trafikprognose 

Pres på lynladere til elbiler

Blandt de bilister, der skal ud at køre i julen, er en del elbilister. Alt efter hvor turen går hen, kan det blive nødvendigt med en ladepause undervejs.

Men selvom lademulighederne er blevet meget bedre bare siden sidste jul, forventer FDM stadig, at der vil blive pres på udvalgte lynladestationer langs motorvejene.

Det gælder eksempelvis hos Clever, som mange elbilister har abonnement hos. Et råd kan derfor være at lade hos en anden udbyder. Det er måske en smule dyrere, til gengæld kan man slippe for at holde i kø og være hurtigt på farten igen.

FDM har samlet fire gode råd til, hvordan du får en god tur hjem til jul. God tur og god jul.

Gør bilen klar – Det er vigtigt, at bilen er klar til vinterens strabadser. Også hvis du i julen skal ud på en lille kør selv-ferie. Sørg for, at alle lys på bilen virker, og mål dæktrykket (du har naturligvis skiftet til vinterdæk) – også i reservehjulet. Skal hele familien og oppakning med, skal dæktrykket evt. hæves en smule. Hvor meget fremgår af bilens instruktionsbog. Hav en sikkerhedsvest liggende i kabinen og en lommelygte, så du kan se noget i mørket, hvis uheldet er ude. Husk også at have nummeret til vejhjælp kodet ind i din telefon.

Pak med omtanke - Det giver næppe mening at opfordre til, at du og familien begrænser jer, for det er ikke populært at efterlade nogle af gaverne hjemme. Læg derfor de tunge ting ne­derst og længst muligt inde i baga­gerummet op mod bagsædet. De lette ting skal ligge øverst, men må ikke ligge på en måde, så de flyver gennem kabinen ved en hård op­bremsning eller et sammenstød. De må heller ikke spærre for ud­synet bagud.

Hav ekstra tålmodighed - Du kommer ikke (ret meget) hur­tigere frem ved at køre derudad i en rasende fart. Til gengæld gør du trafikken usikker for dig selv og andre. Så tag tålmodigheden med bag rattet, hold god afstand til forankørende, over­hold hastighedsgrænserne og kør efter forholdene. Især hvis vejret driller.

Lyt til trafikmeldingerne – Selvom du kan vejen, er det en god idé at bruge en GPS-app med live trafikinformation. Det kan være Google Maps. Så bliver du varslet, hvis du nærmer dig en kø, og du kan vælge at tage en alternativ rute el­ler at holde en pause. Tænd også for tra­fikradioen. Ud over meldinger om knuder i trafikken og uheld for­tæller den også om bl.a. tabt gods, spøgelsesbilister og andet, du ikke altid får oplyst via navigationen.

Har du vejhjælp på bilen?

Med FDM vejhjælp er du på den sikre side døgnet rundt. Er uheldet ude, hjælper vi dig, din bil og dine passagerer hurtigt videre. Både i Danmark og i Europa.

Kontakt rådgivningen