Få de bedste tips til vinterens kør selv-ferie

Lokker Alperne mod syd eller fjeldene mod nord? Så er der flere ting, du bør få styr på, inden du pakker bilen og tager på kør selv-ferie. Her er de bedste tips til vinterferien.  

Bil holder foran bjerge, og to personer er ved at tage skitøj og -udstyr på.
Bilist

Efter flere år i skyggen af covid-19 er vinterens kør selv-ferie klar til for alvor at gøre comeback. Men inden du pakker ski, støvler og de lange underbukser, er der nogle ting, som er gode at få styr på.

For der kan være regler i de lande, som du skal køre til eller gennem, som er væsentlig anderledes end dem, vi har i Danmark.

Derfor giver vi dig her et overblik over punkter, som er værd at undersøge, inden du kører afsted.

Hvilke lande kræver mærkater til bilferien?

Flere lande har indført mærkater eller vignetter, som du skal købe, før du lovligt kan køre på f.eks. motorveje eller gennem miljøzoner. Reglerne varierer fra land til land, og nogle mærkater kan du udelukkende købe online, mens andre kan købes i Danmark. Der kan være ventetid på fysisk levering af mærkater bestilt via nettet, og derfor er det vigtigt at bestille i god tid.

Vi har samlet et overblik over reglerne for brug af mærkater og vignetter i de forskellige lande i Europa.

Læs mere: Vejafgifter, miljøzoner og mærkater i Europa - sådan betaler du

Er der udsigt til køkørsel i vinterferien?

I ferieperioder kan der være mange biler på vejene især syd for grænsen i weekenderne. Derfor kan det være smart at holde øje med FDMs køprognose, der løbende opdateres. Den giver et indblik i, om du skal forvente køkørsel, når du er på vej mod din destination. Køprognosen kan også bruges til inspiration, så du har mulighed for at planlægge en alternativ rute uden om de værste trafikpropper.  

Læs mere: Sådan er køprognosen for den kommende weekend

Hvilke dæk er lovlige at køre på vinterferie med?

I Danmark har vi ingen regler om, at bilen skal være udstyret med vinterdæk om vinteren. Anderledes kan det se ud i andre lande, hvor der kan være meget højere krav til dækkene på din bil, før den kan køre lovligt på vejene.

Desuden skal du være opmærksom på, at der også kan være regler om brug af snekæder, som kan være relevante at kende til, hvis du skal køre til områder med store mængder sne. Her kan snekæder være obligatoriske, hvis der skiltes med det.  

Vi har samlet reglerne for brug af dæk og snekæder i andre lande, som kan være relevante at kende.

Læs mere: Regler for vinterdæk i andre lande

Hvilke særlige færdselsregler gælder i udlandet?

Det kan godt være, at du har styr på færdselsreglerne i Danmark, men har du det også, når det gælder i landene omkring os? Der kan være få, men vigtige forskelle, som det er værd at kende. I Tyskland er det f.eks. lovpligtigt at holde vejbanen, indtil vejen fletter sammen ved vejarbejde. I Danmark er det en anbefaling, men i Tyskland kan det være forbundet med bøde, hvis du ikke overholder det.  

Så inden du kører afsted, kan det være godt at undersøge reglerne i de lande, du skal køre til eller gennem. På kortet herunder kan du klikke og få mere information om færdselsreglerne i forskellige lande.

Desuden har flere lande krav til særligt sikkerhedsudstyr i bilen, f.eks. forbindingskasse og sikkerhedsvest.

Derfor skal du huske at få det udstyr med i bilen, når du kører på ferie.  

Læs mere: Her er reglerne for sikkerhedsudstyr til bilen i Europa

Hvilke dokumenter skal med på rejsen?

Det er altid vigtigt, at du medbringer de korrekte papirer. Det gælder naturligvis i forhold til din bil og passagerer. Få overblikket over de vigtigste dokumenter som pas, kørekort, rejseforsikring, registreringsattest, det blå sundhedskort (sygesikringskort) og meget mere.

Læs mere: Her er dokumenterne til kør selv-ferien

Er bilen klar til kør selv-ferie?

Det er vigtigt, at din bil er helt klar til kør selv-ferien og kan holde til en tur, der måske strækker sig over flere tusinde kilometer. Vi har samlet en guide, der i få nemme trin viser, hvad du selv kan undersøge, inden ferien begynder.

Læs mere: Sådan gør du bilen klar til kør selv-ferie

Husk også at få pakket bilen rigtigt. Det er ikke ligegyldigt, hvordan du placerer bagagen, og løse genstande i kabinen kan være til stor fare ved ulykker med høj hastighed.  

Læs mere: Sådan pakker du bilen sikkert

Brug for mærkater til bilen?

Her finder du de motorvejs- og miljømærkater som FDM forhandler i FDMshop.dkKøb mærkat