Hvad er grønnest? Hvad er billigst? Hvad er bedst for mig? Den slags spørgsmål lyder mange gange hver dag i FDMs medlemsrådgivning.
Derfor har vi sat os for at skabe et overblik over egenskaberne ved de fem teknikker – benzin, diesel, hybrid, plugin-hybrid og el – man i øjeblikket kan vælge, når man skal købe ny bil.
For at det ikke bare skal bero på teori og skrivebordsvurderinger, har vi samlet fem populære repræsentanter for motorteknologierne, og så har vi testet dem i praksis for at finde ud af, hvor godt de i virkeligheden klarer sig.
Vi har kørt dem i by, på landevej og på motorvej, og undervejs har vi holdt styr på forbruget af brændstof og el, så vi kan afgøre, hvilken bil der leverer den mindste klimabelastning.
Du kan få meget at vide om testen i videoen herunder. Men vil du have alle data med, skal du læse artiklen i Motor 5/2023.
Video: Kig med på tekniktesten
Point til dieselbilen
Vi har kørt med alle fem biler lige efter hinanden med skiftende førere, så vi har kunnet sammenligne måleresultaterne direkte. Og vi har kørt bilerne i bymiljø med hastigheder op til 50 km/t., på landevej med op til 80 km/t. og på motorvej med 110 km/t. Herefter har vi for hver vejtype beregnet et gennemsnitsforbrug, en pris for at køre 100 km, og hvor meget CO₂ hver biltype slipper ud pr. km.
Ser man på udgiften til at køre 100 km i de fem biler i hver hastighedskategori, er det tydeligt, at det bliver billigere, jo mere el der er i bilen. Den rene elbil er den helt store vinder i de fleste tilfælde.
Men på motorvej gav vores testresultat lidt af en overraskelse, idet det her var dieselbilen, der var billigst. Den kører simpelthen så langt på en liter af den relativt billige diesel, at det netop her giver pote.
Her skal man dog huske på, at ejere af dieselbiler betaler en ekstra høj årsafgift for at eje bilen, idet den normale ejerafgift forhøjes med en betragtelig tillægsafgift, der skal kompensere staten for den lidt lavere afgift, man betaler ved standeren, når man tanker diesel. Konkret betyder det, at dieselbilen i denne test betaler 2.640 kroner mere pr. år end en benzinbil.
Ellers er det tydeligt, at den „gode gamle“ benzinmotor har det svært. Den er både ret forurenende og ret dyr at køre med, når man sammenligner den med de moderne bilteknologier, der kører på el i varierende grad.
Elbilen vinder alt i alt
På baggrund af vores målinger har vi beregnet et FDM-gennemsnit for forbrug, økonomi og klimabelastning for hver af de fem motorteknologier. Gennemsnittet er baseret på lige dele by-, landevejs- og motorvejskørsel. Elbilen er tydeligt den store vinder i dette regnestykke. Den er billigst at køre med, og den har den suverænt laveste klimabelastning.
På andenpladsen kommer plugin-hybriden, der i vores test er blevet opladet hyppigt, så den har fået en pæn fordel af at køre på el i stedet for benzin i en stor del af tiden. Den er dog ikke tilnærmelsesvis så god som en elbil og kun marginalt bedre klimamæssigt end hybridbilen.
Dieselbilen er samlet set kun marginalt bedre end benzinbilen, når det handler om klimabelastning, mens den økonomisk set næsten kan konkurrere med elbilen, som dog samlet set er billigst.
Hvad skal du vælge?
Mange danskere skal i de kommende år vælge en ny bil, og det valg er bestemt ikke let. Vi har her forsøgt at skabe et overblik, så du bedre kan sammenligne økonomi og klimapåvirkning ud fra sammenlignelige forhold for fem forskellige motorteknologier.
Alt peger i retning af en elbil, og det skal vi være glade for, for udviklingen går stærkt, og om få år kan man stort set ikke vælge andre nye biler end en af dem, der kan lades op. Men om det er nu, du skal stige på den elektriske bølge, eller om du skal vente til næste gang, bilen skal skiftes, er naturligvis op til dig selv.
Nu har vi belyst forskellene og gjort det lidt lettere at vælge på et oplyst grundlag. Se på, hvordan du normalt bruger bilen i hverdagen, og kig på vores resultater her. Så har du et billede af, hvilken motorteknik der passer bedst til dig og din økonomi.
LCA = Det helt store billede
Mens elbilen er alle andre bilteknologier overlegen, når det handler om udslippet af CO2 under kørslen, ser resultatet noget anderledes ud, når man medregner den klimabelastning, der ligger i produktionen af bilen. Derfor taler man om LCA, der er en forkortelse for Livs Cyklus Analyse.
Populært sagt er elbilen til at begynde med mere belastende for klimaet end benzinbilen på grund af batteriproduktionen. Men når den kører, belaster den klimaet mindre, og derfor vil elbilen på langt sigt være mere klimavenlig.
Der findes mange måder at beregne et samlet klimaaftryk, men med den nuværende måde at producere biler på bliver elbilen mere klimavenlig end benzinbilen efter 50.000-80.000 km, afhængig af om strømmen er grønt produceret eller et gennemsnit af CO2-udledningen for europæisk strøm.
I fremtiden vil CO2-udledningen ved produktionen biler og batterier falde i takt med større fokus på mere klimavenlig bilproduktion. Derfor ventes det, at klima-skæringspunktet mellem benzin- og elbilen vil reduceres til 30.000-40.000 km med tiden.
Læs mere: Se Green-NCAPs LCA-analyse for benzin-, diesel-, hybrid- og elbiler.
Elbilen er billigst – diesel er dyrest!
Når man ser på totaløkonomien – og ikke kun udgifterne til brændstof/el – er elbilen det billigste valg, når man ser på biler i samme størrelse. Det er udgifterne til strøm, vedligeholdelse og værditabet, der er lavere end de ved andre motortyper. Plugin-hybriden er den næstbilligste, men der er ikke stor forskel på den og den almindelige hybridbil.
Benzinbilen er derimod noget dyrere end hybridbilen, og er økonomien i fokus, bør man overveje at se mod hybridbilen. Det gælder især, hvis man kører mange kilometer, for det er på brændstofudgiften, at forskellen er størst, og hybridbilen bliver billigere at eje.
Dyrest af de fem motortyper er dieselbilen. Her er det prisen på bilen, som rammer hårdt på værditabet, men man skal også være opmærksom på, at selvom dieselbilen er næstbilligst i brændstofudgift, så er udligningsafgiften så høj, at det rammer dieselbilens totaløkonomi.
Har du brug for hjælp?
Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.