Vejsvin slipper billigt i trafikken

Det er noget svineri, men alligevel ender masser af affald i naturen – også langs vejene. Politiet snupper stort set ingen syndere, så kampagner er vejen frem. Men det allerbedste er, at du selv tager affaldet med hjem.

Affald ligger i vejside
Bilist

Det er dårlig stil og i øvrigt også forbudt, men nogle af os gør det alligevel – smider affald i
naturen. Måske endda helt åbenlyst ud ad et bilvindue, og det er stort set omkostningsfrit. Bøden er ganske vist på op til 5.000 kr., men politiet fanger sjældent synderne.

FDM har bedt landets politikredse oplyse, hvor ofte de i de seneste tre år har sigtet bilister for at smide affald i naturen. Tallet ligger ikke lige for at få fat i, da sigtelserne for at efterlade affald i naturen skal gennemgås manuelt for at finde de sager, hvor affaldet er kastet ud fra en bil.

Men samler man tallet for de seneste tre år, viser det samlede tal fra de 12 politikredse, at 150 gange om året sigtes en person for at smide affald i naturen. Blandt de politikredse, der har opgjort, hvor mange gange det er smidt ud fra en bil, er det godt en fjerdedel af gangene – altså i alt knap 40 gange om året, eller ca. hver niende dag.

Der er ellers nok af affald derude. Vejdirektoratet opsamler ca. 700 ton affald om året langs de danske statsveje. I den årlige Affaldsindsamling, som Danmarks Naturfredningsforening står bag, blev der i år indsamlet 100.000 kg affald – bl.a. 392.000 stykker engangsemballage, heriblandt 55.000 øl- og sodavandsdåser og 26.000 engangskopper.

Dertil kommer alt det, som kommuner og andre initiativtagere indsamler. Så sandsynligheden for at blive opdaget er ganske lille.

Skal tages på fersk gerning

For politiet er det en udfordring at fange og sigte synderne.

– Hvis vi skal sigte en person for at kaste affald ud ad vinduet på en bil, så kræver det typisk, at vi fanger personen på fersk gerning, eller at vi har oplysninger om gerningsmanden og kan bevise, at det har været en forsætlig handling, forklarer vicepolitiinspektør Martin Frank Rasmussen fra Østjyllands Politi.

Synderne bliver altså opdaget, når politiet kører på vejene og ser det ske. Fra 2020 til 2022 har politikredsen i alt sigtet 54 personer for henkastet affald. Heraf var 23 for affald kastet fra bil.

– I nogle sager med en større mængde henkastet affald i f.eks. en skov kan der være genstande, der kan føre frem til en gerningsmand. Men medmindre der er tale om en større mængde affald eller noget særlig forureningstruende, så er henkastet affald ikke noget, vi bruger mange efterforskningsmæssige ressourcer på. Det kommer vi heller ikke til fremadrettet, siger Martin Frank Rasmussen.

Meget affald på indfaldsvejene

Nonprofitorganisationen Hold Danmark Rent anerkender, at politiet har travlt med andre ting og kun kan bruge begrænset tid på affaldssyndere. De opfordrer bilister og alle andre til at tage samfundshatten på og tage ansvar for eget affald.

Organisationen laver årligt en analyse af affald i naturen – bl.a. ved at lave optællinger.

– Et af de steder, vi finder allermest affald, er på indfaldsveje til byer. Der ligger både store og små ting og rigtig mange cigaretskod og nikotinposer. Vi er forundrede over, at der findes så meget affald netop dér, for folk kører jo ikke derhen for at smide affald. Det må være, fordi folk bruger vinduet som skraldespand, siger direktør i Hold Danmark Rent Anette Juul.

Det lugter i bilen

På affaldet kan de se, at det typisk er emballage fra fødevarer samt dåser og flasker.

– Det er svært at vide, hvorfor folk vælger at gøre det, for alle ved, at det er forkert. Når vi spørger folk, så siger langt de fleste, at de aldrig kunne finde på at smide affald i naturen, men vi kan jo se, at det ligger der. Når folk indrømmer det, så undskylder de det ofte med, at det lugter, og at de ikke vil have det liggende i bilen, eller at de ikke lige havde en pose med, eller at der ikke var en skraldespand i nærheden, forklarer Anette Juul.

Hun peger også på, at indfaldsvejene er mere ramt, fordi folk måske tænker, at det trods alt er mindre slemt der end i åbent land.

– Og så kan det også skyldes, at hvis man ikke har tilknytning til området, så er man mindre hensynsfuld og smider affaldet der i stedet for i sit eget område, hvor man helst ikke vil svine, siger Anette Juul.

Kampagner er vejen frem

Hun understreger, at mange af os heldigvis gør det rigtige, og at Danmark generelt er pænt og rent i forhold til mange andre lande.

– Men det er synligt og grimt for alle, når der ligger affald, så det er vigtigt at appellere til folk om ikke at smide det i naturen. Det er umiddelbart svært at nudge folk til at droppe affaldet på netop indfaldsveje, for man kan ikke lige stille skraldespande op. Så kampagner og oplysning er vejen frem, så alle lige får den der „hov, vi skal ikke smide affaldet ud ad vinduet“. Det rykker især ved dem, der har de dårlige undskyldninger, mener Anette Juul.

Tak for ingenting

Vejdirektoratet har senest i 2021 lavet kampagnen „Tak for ingenting… i vejkanten“ for at minde folk om, at de ikke skal smide affald.

– Vi kan ikke se, om kampagnerne virker på mængden af affald, for den kan svinge, så forskellen er ikke målbar. Men vi tror på, at vi kan påvirke trafikanterne og bidrage til adfærdsændring over tid. Vi ved også, at hvis vi hele tiden beder folk om ikke at smide affald eller om at sætte farten ned, så virker det ikke, så det skal komme med intervaller, forklarer Jens Kofoed, projektleder for vejdrift i Vejdirektoratet.

Umuligt at samle alt op

Man kan ikke samle alt det op, som bilister smider langs vejene. Her er oprydningen sat til et bestemt niveau, så der samles stort set det samme op hvert år.

– Vi samler langt det meste op, og altid de store ting. Vi satte niveauet op sidste sommer, og så har vi defineret, hvor meget der skal samles på bestemte arealer. F.eks. må skraldeposer på rastepladser ikke være helt fulde. Der skal altid være plads til mere, for folk skal kunne komme af med affaldet, ellers ender det måske i naturen, siger Jens Kofoed.

Vejdirektoratet overvejer endnu en kampagne om bilister og affald i starten af 2024, men det er endnu ikke fastlagt.

Denne artikel er en opdateret version af artikel bragt i Motor 05/2023. Inden magasinets deadline havde vi ikke modtaget tal fra alle politikredse, men de er nu inkluderet online. Derfor varierer bl.a. tal for affald smidt fra bil. 

Husker du at bruge alle dine medlemsfordele?

Som medlem af FDM har du adgang til en lang række fordele. Blandt andet kan du tilknytte dit Visa/Dankort eller Mastercard til FDM og få rabat, når du handler hos vores fordelspartnere.

Tilknyt kort