Vildtfløjter: Er det synd for kæledyrene?

Klart svar på, om de såkaldte vildtfløjter rent faktisk virker, blæser fortsat i fartvinden. Men hvis vildtfløjterne virker, er de så til gene for vores kæledyr? Vi har spurgt en række eksperter.

Silhuet af hundelufter i skov
Bilist
Hvis vildtfløjterne rent faktisk virker, må de være en plage for kæledyrene, påpegede flere medlemmer af FDM, da vi i vores medlemsmagasin Motor spurgte til deres erfaringer med at køre med fløjterne.
 
Det må naturligvis være en pine for vores kæledyr at høre lyden hele tiden, hvis de f.eks. er med i bilen, mener en læser. Eller hvad med dem, der bor i nærheden af en vej, hvis samtlige biler fløjter om kap? For slet ikke at tale om dyrene på marken. En læser mener også, at den ellers sikre ridehest, hun sad på, kan have reageret på en vildtfløjte, så hun blev smidt af.

Spørgsmålet er, om den for mennesker lydløse fløjte skaber mislyde for dyrene. Og måske udsætter man dem helt unødvendigt for en pine, hvis fløjterne alligevel ikke virker?

– Med det forbehold, at jeg ikke kender til test eller undersøgelser af vildtfløjter, så er der tidligere gjort flere forsøg på at holde vildt væk fra vejen, bl.a. med lugte og spejle, og det hjælper i en periode, indtil dyrene har vænnet sig til dem. Det er det samme med kæledyr. De reagerer måske i starten, men ikke efterfølgende, forklarer Björn Forkman, professor i dyreadfærd på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Løber væk og savler

Han mener ikke, der er beviser for, at det er synd for dyrene:

– Den bedste måde er at prøve det af. Kør forbi hunden med en fløjte, eller tag hunden med i bilen, og se, om den reagerer. En kvinde skrev faktisk til mig om samme emne, og hun sagde, at hendes hund ikke reagerede, men hunde kan reagere forskelligt.

For dyr uden for bilen kommer lyden fra fløjterne desuden ikke pludseligt, men langsomt, efterhånden som bilen kommer nærmere.

– Så de bliver formentlig ikke forskrækkede på samme måde, som hvis man stiller sig og pludselig fløjter lige foran dem. Her kan de få et chok, der er ubehageligt for hunde og måske især for heste, forklarer professoren.

En hund, der bliver bange, kan reagere ved at løbe væk, ved at gemme sig bag sin ejer eller ved at gabe og savle. En hest reagerer typisk mere voldsomt. Motor har været i kontakt med Dansk Kennel Klub, der har fået meget få henvendelser om lyde fra fløjter og lyde fra elbiler, og Dansk Ride Forbund har ikke hørt noget fra hesteejere om vildtfløjter.

Ikke en pinefuld lyd

Fløjterne udsender en lyd med en frekvens, der er højere end den øvre grænse for, hvad menneskers ører kan opfatte. Den er på 20 kHz, og den højere ultralyd udsendes ifølge producenternes sparsomme oplysninger, når bilen når en fart på 35-55 km/t. og derover.

Man skal dog ikke være bange for, at dyrene lider, mener Mads F. Bertelsen, der er zoologisk direktør og dyrlæge i København Zoo.

– Dyrene hører lyden, men den generer dem ikke. Formålet er, at dyrene skal kigge op og tænke „hov, der kommer noget“. Den er altså ikke en pine for dem, men den kan advare dem, og der er grund til at tro, at det virker, selvom vi reelt ikke ved det, siger Mads F. Bertelsen.

Han sammenligner det med en hundefløjte, der er lydløs for mennesker.

– Den er heller ikke en pine for hunden, men bruges som et signal om, at hunden skal gøre et eller andet. Det er ikke en straf, og der følger som regel en godbid med, siger han.

Man bør heller ikke være nervøs for at have hunden med i en bil, der har en vildtfløjte.

– Det er lidt, som når vi kan høre motoren eller vindstøj. Lyden er der, men den generer os ikke.

Kan skræmme andre dyr væk

På Aarhus Universitet er professor på Institut for Biologi – Zoofysiologi Peter Teglberg Madsen udfordret af, at der er meget få specifikationer på fløjterne angående frekvens og lydstyrke:

– Men hvis de laver lyd ved 35 kHz, er jeg skeptisk over for, om hjortevildt kan høre dem, og hvis de kan, om de så kan det på tilstrækkelig afstand, til at fløjterne kan gøre en forskel. Vi kender ikke høretærskler for rådyr og krondyr, men de fleste af de hjortearter, man har testet, hører dårligt ved 35 kHz, og det vil sige, at fløjten skal være ekstremt højlydt, for at de kan høre den og det måske kan trigge en skræmme-effekt.

Som han læser den ene rapport, han har læst om emnet, er der ikke fundet bevis for, at vildtfløjterne virker på hjortevildt.

– Jeg er til gengæld ikke i tvivl om, at rovdyr som ræv, mår, ilder og lækat sagtens kan høre fløjterne og dermed måske ikke løber ud på vejen, siger Peter Teglberg Madsen.

Som flere af dem, FDM har talt med, påpeger, er der ikke vildt meget viden på området, og man må derfor holde øje med, om ens kæledyr reagerer, hvis man monterer en fløjte på bilen, eller det opholder sig tæt på en trafikeret vej.

Vil du have vildtfløjter til din bil?

På FDMshop.dk finder du gode produkter til bil og sikkerhedsudstyr til bilen – herunder også vildtfløjter.

Besøg FDMshop.dk