Vildtfløjter: Virker de?

To forsikringsselskaber udleverer vildtfløjter til bilisterne for at forhindre sammenstød med vilde dyr langs vejen. Men virker de? 

Illustration med rådyr, skov og vildtfløjte
Bilist

Ingen har lyst til at brage ind i et dyr på vejen, og både for os mennesker og for dyrenes skyld kunne det være fantastisk, hvis der fandtes en løsning, der kunne forhindre sammenstød. Og det gør der – måske. Man kan klistre en lille vildtfløjte på kofangeren, og når man kører mere end ca. 35-55 km/t., udsender den en højfrekvent lyd, der angiveligt skræmmer dyrene, så de ikke løber ud på vejen. En billig og nem løsning til at nedbringe antallet af sammenstød, døde dyr og ødelagte biler. Især her i efteråret, hvor der sker flest påkørsler af hjortevildt.

To forsikringsselskaber tog derfor initiativ til at afprøve vildtfløjter i praksis. Et af dem, GF Forsikring, delte 10.000 vildtfløjter ud til deres kunder i lokalafdelingen Skive, Thy og Mors. Områderne var valgt, fordi selskabet her havde registreret flest påkørsler af dyr pr. indbygger. Som man kunne læse i Motor i foråret 2022, var initiativet bl.a. inspireret af hjemmeplejen i Morsø Kommune, der havde oplevet et markant fald i påkørsler, efter at der blev monteret fløjter på alle deres biler.

Forsikringskunderne modtog fløjterne i november 2021 med en opfordring om at sætte dem på deres biler og motorcykler. Samme år havde GF Forsikring i Skive, Thy og Mors 160 skader, som kostede selskabet 3,2 mio. kr., hvilket svarer til 20.000 kr. pr. skade i gennemsnit. Tallene for 2022 viser et fald i antal skader på 12,5 procent til 140. Spørgsmålet er så, om det er vildtfløjternes skyld. GF Forsikring vil ikke selv drage en konklusion.

– Det er endnu for tidligt at sige, om der er en positiv effekt af vildtfløjterne. Der er udsving i tallene fra år til år, og vi har ikke tilstrækkeligt med data om den enkelte skadessag til at kunne vurdere effekten af vildtfløjten isoleret. Mange forskellige forhold gør sig gældende, siger Per Haulund, skadesdirektør i GF Forsikring.

Han henviser bl.a. til, at bilisten måske ubevidst får øget fokus på vildt på vejen, efter at vildtfløjten lige er blevet monteret. Desuden kan vejret, bestanden af vildt, trafikken og meget andet påvirke tallene.

Flere fløjter på vej

GF Forsikring fortsætter det lokale forsøg og har bestilt yderligere 2.000 vildtfløjter, men det bliver ikke udbredt til kunder i hele landet.

– Vi er nået frem til den konklusion, at det bliver for bekosteligt på et for spædt og usikkert statistisk grundlag. Vi fortsætter oplysningsindsatsen med gode råd til medlemmerne i hele landet, for der er ingen tvivl om, at bilisterne kan blive bedre til at spotte de potentielle faresituationer. Vi følger området tæt og er fortsat opsøgende og nysgerrige på nye tiltag, der kan gøre det mere sikkert for bilisterne at færdes i områder med vildt på vejene, siger Per Haulund.

Det andet forsikringsselskab, der har valgt at dele fløjter ud til kunderne, er Bornholms Brandforsikring. I 2021 havde selskabet 272 anmeldelser om påkørsler og skader for ca. 4,5 mio. kr.

– Vi kan umiddelbart ikke se af vores tal, om vildtfløjterne har nogen virkning. Der er hverken færre skader eller mindre beløb i erstatning, fortæller selskabets skadeschef, Jakob Storm.

Bornholms Brandforsikring har nu delt flere end 3.000 fløjter ud til kunderne, og reaktionerne er positive.

– Vores kunder fortæller om positive oplevelser, hvor de lægger mærke til, at råvildt stopper op i vejkanten eller skovbrynet tidligere, end de gjorde, inden kunderne havde monteret vildtfløjte. Om det samtidig skyldes en øget opmærksomhed på vildtet fra førerens side, skal jeg lade være usagt, men der er i hvert tilfælde flere, som melder positivt tilbage med deres oplevelser, siger Jakob Storm.

Vil du have vildtfløjter til din bil?

På FDMshop.dk finder du gode produkter til bil og sikkerhedsudstyr til bilen – herunder også vildtfløjter.

Besøg FDMshop.dk