Nu stiger prisen på strøm – her skal du undgå at oplade bilen

Mange danskere skal fra 1. oktober betale mere for at få strømmen transporteret igennem elnettet. Det gør det dyrere at oplade elbilen, men kun i nogle dele af landet. Se de nye tariffer her.

Elmast i sollys
Bilist

Landets elbilejere skal fra næste uge planlægge deres opladning af bilen endnu bedre. Alt efter hvor i landet man bor, bliver det nemlig dyrere at sætte ladestikket i – især på det forkerte tidspunkt af døgnet.

1. oktober træder vinterudgaven af den såkaldte nettarif nemlig i kraft hos flere af landets netselskaber. Det er den tarif, man betaler for at få transporteret strømmen igennem elnettet og ud til sin bolig. 

Med vintertariffen bliver det nu – endnu – dyrere at bruge strøm i spidsbelastningen, som er kl. 17.00-21.00. Tanken er at tilskynde forbrugerne til at sprede deres elforbrug ud over døgnet, så elnettet ikke belastes for meget.

Tariffen svinger dog hen over døgnet, så den er lavest fra midnat til kl. 06.00, mens den kl. 06.00-17.00 og igen kl. 21.00-00.00 er på høj takst.

Tarif fordobles på Sjælland

På Sjælland betyder vintertariffen en fordobling eller mere hos de to store netselskaber Cerius og Radius.

– Kunder kommer til at opleve et prishop på tarifferne fra 1. oktober sammenlignet med sommeren, når vi nu igen skifter til vintertariffer, fordi belastningen af elnettet er størst om vinteren i tidsrummet 17-21. (…) Hvis vi udnytter elnettet bedre, bliver den grønne omstilling billigere, og det vil komme alle til gode. Vi kommer til at bruge meget mere strøm de næste mange år – f.eks. køber mange elbiler og varmepumper, og hvis vi kan holde fast i de gode elvaner og undlade at lade elbilen op eller sætte vaskemaskinen i gang i de mest belastede perioder, der er mellem kl. 17 og 21, så er der penge at spare for forbrugerne, siger chef i netselskaberne Cerius og Radius Cäthe Bay-Smidt i en pressemeddelelse.

For elbilejere i for eksempel hovedstadsområdet, som hører under Radius, betyder de nye vintertariffer, at der er godt 50 kroners forskel på, om man lader i spidsbelastningen, eller når priserne er lavest.

Både Cerius’ og Radius’ vintertariffer vil dog ligge et stykke under sidste års høje niveau. Da tarifferne toppede i februar i år, kostede det i spidsbelastningen ca. to kroner pr. kWh. Nu ’slipper’ forbrugerne på Sjælland med ca. 1,30 kr. pr. kWh i samme tidsrum.

Ingen nettarif til jyder

Også på Fyn har forbrugerne udsigt til højere nettarif de kommende måneder. Men selvom der også sker en fordobling hos fynske Vores Elnet, er det stadig kun det halve af, hvad forbrugerne betaler på Sjælland.

Til gengæld slipper forbrugerne i store dele af Jylland helt for at betale nettarif. Frem til årsskiftet betaler kunderne i netselskabet N1, der geografisk er Danmarks største, samt Nord Energi Net nemlig ingen nettarif, uanset hvornår på døgnet de sætter stikket i deres elbil eller tænder for vaskemaskinen. Først på den anden side af nytår vil forbrugerne her igen skulle betale for at få strømmen igennem elnettet.

Årsagen er det, som på jysk hedder ’et godt år’, og som nu kommer kunderne hos N1 til gode. Siden august og frem til årsskiftet betaler de ikke nettarif. Hos Nord Energi Net er situationen, at man i årets første måneder har opkrævet for meget i nettarif, og derfor slipper kunderne her for tarif i årets tre sidste måneder. 

Også i Østjylland omkring Aarhus kan de 230.000 andelshavere hos netselskabet Konstant se frem til en rabat på 20 procent året ud. 

Spar penge på opladningen

Forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru mener, at den kommende højere vintertarif bør være en påmindelse om, at det langtfra er ligegyldigt, hvornår man oplader sin elbil.

– Heldigvis for elforbrugerne er de høje tariffer lavere end sidste vinter, men for elbilejere handler det fortsat om at holde øje med elpriserne inklusive tariffer. Jo mere man som elbilejer kan flytte sit forbrug, desto mindre skal der investeres i elnettet, og det betyder billigere grøn omstilling. Så når elbilejere lader uden for tidsrummet kl. 17-21, er det ikke kun godt for egen pengepung, men også for alle elforbrugere, siger Ilyas Dogru.

De fleste netselskabers vintertariffer løber frem til udgangen af marts 2024, hvor de ventes at overgå til en lavere sommertarif.

Overvejer du en elbil?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Kontakt rådgivningen