Helte bag rattet: Forhindrede farlige ulykker og fik dusør

Nogle sørger for at komme væk fra situationen, andre ringer efter hjælp, og så er der dem, der griber ind, når noget er helt galt i trafikken. Mød tre bilister, der gjorde en indsats ud over det sædvanlige og er blevet hædret for det.

Illustration med tre kappeklædte superhelte
Bilist

Hvad ville du selv gøre, hvis du kunne se en ulykke true foran dig på vejen? Mød tre bilister, der valgte at gribe ind og blev hædret for det.

Sådan hædres heltene

Midt- og Vestsjællands Politi ud­delte i oktober sidste år dusører til 19 borgere som påskønnelse for deres resolutte og modige handlinger. Dusøren er på 1.000 kr., og man får overrakt et di­plom. Politiinspektør hos Midt og Vestsjællands Politi Paw Kal­toft forklarer, hvornår man har gjort en ekstraordinær indsats.

Hvordan vælger I, hvem der skal have en dusør?

– Det er vores kolleger, der er ude ved hændelserne, der indstiller personer. Den øverste ledelse foretager så en vurdering og ud­vælger folk. Det er min opfattelse, at det er langt de fleste, der ender med at få en dusør. Det ligger ikke fast, hvornår vi uddeler dusører, men det sker en til to gange om året.

Hvilke kriterier er der?

– Modtagerne har typisk gjort en ekstraordinær indsats, og de har været med til at redde liv. Mange har givet førstehjælp, hvor man vurderer, at den har været afgø­rende for, at personen overleve­de. Vi er glade for muligheden for at påskønne folk, som udviser heltemod og hjælper borgere.

Hvorfor vælger folk at gribe ind?

– Typisk ser folk en situation og handler, fordi de vurderer, at de kan bidrage med et eller andet og gøre en forskel. Mange kan førstehjælp, og det dækker jo over mange ting, f.eks. at sørge for, at folk ikke bliver underafkø­lede. Det gennemgående er, at de handler, fordi de er i stand til det.

Er der tidspunkter, hvor folk ikke skal gribe ind?

– Vi kan ikke sætte firkantede rammer op for, hvornår man skal gribe ind. Det afhænger af den enkeltes evner og den situation, der udspiller sig. Hvis man vurde­rer, at man har evnerne, og man kan gøre det uden fare for sig selv, så kan man gribe ind. Men vi vil hellere have en hurtig anmeldelse og et godt vidne frem for endnu en tilskadekommen eller foruret­tet. Så overordnet skal man ringe hurtigt til politiet, der så kan gribe ind, og generelt bør man afholde sig fra selv at forsøge at tilbage­holde folk.

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve