Politiet opruster med endnu flere scannere i trafikken

Hos politiet er der gang i den helt store udvidelse af antallet af ANPG-kameraer, der kan scanne nummerplader og overvåge dig og resten af trafikken.

Politiet opruster med endnu flere scannere i trafikken
Bilist

Politiet får nu endnu bedre mulighed for at overvåge bilister og udvalgte vejstrækninger, når yderligere 246 ANPG-enheder tages i brug i løbet af det kommende år.

ANPG er en forkortelse for automatisk nummerpladegenkendelse, og kameraerne, der kan scanne nummerplader, blev taget i brug i Danmark i 2016 med 24 stationære af slagsen og 48 på politiets biler. I dag har politiet ca. 400 ANPG-kameraer til rådighed, og det antal bliver nu mere end 50 procent større.

Kameraerne er enten placeret langs veje og ved grænseovergange, midlertidigt på trefod eller de sidder på politiets køretøjer. Herfra kan kameraerne lynhurtigt scanne bilernes nummerplader og se, om ejeren af bilen er registreret for en forseelse i de databaser, politiet har adgang til.

Det f.eks. være, at bilen ikke er synet eller forsikret, eller hvis bilen er meldt stjålet.

Opgraderingen forventes afsluttet om et år

Rigspolitiet oplyser i et svar til Folketingets Retsudvalg, at ”opgraderingen og udvidelsen forventes at kunne ske løbende frem mod ultimo 2024, mens test og andre projektafsluttende aktiviteter fortsætter ind i 2025. Projekterne forventes afsluttet medio 2025.”

FDM ser positivt på, at politiet tager flere kameraer i brug.

– Der er ingen tvivl om, at ANPG-kameraer er et nyttigt værktøj i politiets arbejde, der gør det lettere at standse lovbrydere. Alt andet lige vil en udvidelse af antallet af kameraer forbedre denne indsats, siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.

Data om uskyldige bør slettes med det samme

Til gengæld er FDM ikke begejstret for, at data om uskyldige bilister gemmes i længere tid.

Da scannerne blev indført, måtte politiet gemme data om bilen og bl.a. dens placering i 30 dage. Fra 2022 blev det forlænget til 60 dage. I andre lande slettes data med det samme, hvis der ikke er noget at komme efter på den enkelte bil.

– Det er vigtigt at huske på, at også et voldsomt stort antal uskyldige borgere dagligt scannes, og endnu værre, at oplysningerne om disse borger, der intet har gjort galt, gemmes i uforholdsmæssigt lang tid. FDM så gerne, at hvis den pågældende bil ikke kan kobles til en lovovertrædelse, blev oplysningerne slettet umiddelbart derefter, siger Dennis Lange.

Hold dig up to date med FDM

Få gode tilbud fra FDM og de seneste bilnyheder direkte i din mailboks

Få FDMs nyhedsbreve