Slut med gratis søndagsparkering i København: Så meget skal du betale

Fra 1. april kan du ikke længere parkere din bil gratis lørdag aften og på søndage og helligdage i hovedstaden. Se, hvad det koster at parkere i betalingszonerne.

Nu skal du også betale for at parkere om søndagen i København
Bilist

Nu skal du betale alle ugens dage for at parkere i betalingszonerne i Københavns Kommune. Fra 1. april er det ikke længere gratis at parkere, hvis du benytter en af kommunens p-pladser lørdag aften og på søndage og helligdage.

Første time er dog gratis fra lørdag kl. 17.00 til mandag kl. 8.00. Du skal registrere din parkering via app eller p-automat, også selvom du parkerer under en time.

– Biler fylder rigtig meget i gadebilledet, når de holder parkeret, og pladsen er begrænset i en by som København. Derfor skal pladsen helst gå til dem, der bor i byen og har brug for en bil. Biler udgør også en stor kilde til luftforurening, så ved at begrænse biltrafikken kan vi skabe en by med renere luft, og vi kan frigøre plads, som kan bruges til rekreative byrum, som alle har glæde af. Jeg håber derfor, at vi med timebetaling hele weekenden kan få besøgende til at lade bilen blive hjemme og i stedet benytte offentlig transport eller cykel, siger Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Line Barfod (EL) i en pressemeddelelse.

Prisen for at parkere i alle fire parkeringszoner med betalingsparkering er 17 kr. i timen om aftenen (kl. 18-23) og 6 kr. i timen om natten (kl. 23-08).

I dagtimerne (kl. 08-18) er timeprisen 44 kr. i henholdsvis rød og grøn zone, 26 kr. i blå zone og 16 kr. i gul zone.

FDM: Udbud skal passe til efterspørgsel

Hos FDM er man ikke begejstret over, at søndagsparkering, der har været gratis i årtier, nu bliver sløjfet.

– Det skal ikke være nogen hemmelighed, at FDM helst så, at det bliver billigere at parkere, og at kommunerne rent faktisk havde et parkeringsudbud, der passer til efterspørgslen. Derfor er vi naturligvis ærgerlige over, at man nu også skal betale for at parkere i København lørdag aften og søndag, siger Dennis Lange, der er chefkonsulent i FDM.

Samtidig køber han ikke teknik- og miljøborgmesterens argument om at indføre mere betalingsparkering for at skabe renere luft.

– Den øgede betalingsparkering kommer kun til at have meget begrænset effekt på luftforureningen København, for den kommer primært fra andre kommuner og lande. Ser man på for tidlige dødsfald i København på grund af luftforurening, er det kun 2,7 procent af disse, der kan tilskrives vejtrafikken i Københavns Kommune, der vel at mærke dækker over meget andet end personbiler, siger Dennis Lange.

Han opfordrer bilister til at være opmærksom på de nye regler, se de ikke risikerer en parkeringsafgift.

Betalingsparkeringen omfatter de godt 72.000 offentlige parkeringspladser inden for betalingszonen i København.

De nye regler gælder ikke for bilister, der i forvejen har betalt for en beboerlicens.

Har du brug for hjælp? 

Husk, at du som medlem af FDM kan få rådgivning af juridiske eksperter om dine rettigheder som forbruger.

Få rådgivning