Det er blevet nemmere for landets forsikringsselskaber at beregne prisen for nye kunder. Siden februar har de nemlig kunnet udveksle bilisternes skadeshistorik fem år tilbage. Selskaberne kan nu også spørge hinanden til potentielle kunders aktive forsikringer helt automatisk.
Tidligere skulle kunderne ved kundesamtale og tro og love-erklæring oplyse om skadeshistorik, ligesom forsikringsselskaberne efterfølgende skulle indhente evt. historik fra kundernes tidligere forsikringsselskab.
– Oplysninger om risiko i forbindelse tegning af forsikringer er fast procedure, og her kommer man ikke uden om skadeshistorikken, som en del af det samlede billede. Derfor er vi glade for, at vi har fået udviklet en løsning, som gør arbejdsgangen mere smidig selskaberne imellem. Samtidig får forsikringsselskaberne bedre mulighed for hurtigt at kunne give nye kunder det rigtige tilbud, hvilket igen er godt for konkurrencen, siger Thomas Brenøe, der er direktør for forsikring og digitalisering i forsikringsselskabernes brancheorganisation, F&P.
Han understreger, at udvekslingen af skadeshistorik sker med kundernes samtykke.
Vigtigt med gennemsigtighed
Den nye udveksling af data er også til kundernes fordel. For eksempel bærer forbrugeren ikke længere ansvaret for eventuelle forglemmelser eller fejl ved oplysninger om tidligere skader. Tidligere kunne en glemt skade få store konsekvenser. Det ansvar er nu selskabernes.
Til gengæld mener FDM, at man som kunde skal være opmærksom på, hvordan oplysninger om tidligere skader vægtes og spiller ind i den pris, man får af forsikringsselskabet.
– Vi kan godt være bekymret for den manglende gennemsigtighed. Hvis det afgivende selskab ikke oplyser skadestypen præcist, overlades det til det nye selskab at tolke om skadetypen – og det åbner for forskelligartede vurderinger. I værste fald risikerer bilister at blive urimeligt ramt af tillæg eller afslag, fordi en skade, der burde være undtaget, alligevel tæller med. Det understreger behovet for en fælles og gennemsigtig skadeklassifikation på tværs af hele branchen, siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.
FDM: Indhent flere tilbud
Spørgsmålet er også, om dataudvekslingen fremover vil gøre det sværere eller helt umuligt for bilister med en ’tung’ skadeshistorik at skifte forsikringsselskab.
– Prisen på en forsikring afhænger af en lang række faktorer, der alle handler om risikovurdering og kundeprofil. Mange småskader kan i nogle tilfælde tolkes som et større risikoelement end én enkelt stor skade. Og hvis kategoriseringen er uklar, kan det føre til, at flere bliver afvist, betaler højere forsikringspræmier eller bliver tvunget til at blive i det samme selskab, siger Ilyas Dogru og uddyber:
– Helt konkret er det vores bekymring, at skaderne ikke registreres ens på tværs af selskaberne. Derfor bør bilister, der overvejer at skifte forsikringsselskab, være særligt opmærksomme på, hvordan skaderne fremgår i systemet. Det er vigtigt at få indblik i, hvordan skaderne er registreret, og hvordan de fortolkes af det nye selskab. Man bør altid indhente tilbud fra flere selskaber. Samtidig bør både myndigheder og brancheorganisationer holde et vågent øje med udviklingen og sikre, at systemet forbliver retfærdigt, gennemskueligt og til forbrugernes bedste.
Ifølge F&P bygger den nye online-udveksling på datastandarder af skader.
– Men det er klart, at har man mistanke om, at man har haft en skade, som ikke er registreret korrekt, er det vores opfordring, at man spørger ind til det hos sit forsikringsselskab, så det eventuelt kan blive rettet, siger Thomas Brenøe.
Brug for forsikring?
Husk, at du som medlem af FDM kan få adgang til forsikringer, der dækker bil, hus, indbo og meget mere.
Få forsikring