FDM-medlem Tom Wilkki var ikke i tvivl, da han sidste efterår skulle have ny bil. Det skulle være en Skoda Enyaq.
Den 76-årige pensionist fra Falster havde forinden prøvekørt flere elbiler, men endte med at falde for den populære Skodas design, interiør og instrumentbord. Med anhængertræk landede prisen på 388.000 kr.
– Det var virkelig den bedste, fortæller han om bilen, som han ironisk nok fik nøglerne til på en mandag sidst i september sidste år.
Bilen skulle nemlig hurtigt vise sig at være en sand „mandagsbil“. Efter tre uger ville den en dag pludselig ikke starte. Skodas vejhjælp kunne ikke få liv i den, og så måtte den med fejeblad til den lokale Skoda-forhandler i Nykøbing Falster.
Efter en uge fik Tom Wilkki bilen retur, men allerede tre dage senere var den gal igen, og sådan fortsatte det. Bilen var på værksted i fire uger, ude at køre i 14 dage og så igen på værksted.
– Det var frustrerende og påvirkede mig meget. Ikke mindst fordi jeg ikke kunne få svar på, hvad fejlen var, og hvorfor værkstedet ikke kunne løse problemet, fortæller Tom Wilkki, som er afhængig af en bil i hverdagen og i stedet måtte låne sin datters bil.
Køreklar om to måneder
Da kalenderen viste marts 2025, brød bilen ned for fjerde gang. Denne gang blev den efter en uge på det lokale Skoda-værksted sendt til forhandleren i Nordsjælland, hvor Tom Wilkki havde købt bilen.
– Helt ligesom mit lokale Skoda-værksted tog de problemet med min bil seriøst og var i kontakt med Skodas teknikere i Tjekkiet. De kørte også ned til mig med en lånebil. Jeg har ikke noget at klage over der, fortæller han.
Problemet med Tom Wilkkis egen bil trak imidlertid ud, og efter et par uger lød beskeden, at der ville gå mindst to måneder, inden den kunne være køreklar igen. Og så slap hans tålmodighed op.
– Jeg sagde, at jeg ønskede at hæve købet, og at de skulle købe min bil tilbage, hvilket de afslog. Jeg kontaktede derfor FDM, og så kom der skred i sagen, og pludselig blev forhandleren mere snakkesalig. En dag ringede den danske Skoda-importør og spurgte til sagen. Jeg forklarede, at min bil havde været på værksted i fire ud af seks måneder, og at jeg derfor ville have mine penge igen. To dage senere meddelte forhandleren så, at den ville købe min bil tilbage, fortæller Tom Wilkki, der fik 375.000 kr. for sin Skoda Enyaq.
Udskiftede Skodaen med en Skoda
At en bil kan slå så mange knuder, at man som Tom Wilkki til sidst ønsker at hæve købet, er en velkendt problemstilling i FDMs rådgivning. Det forklarer advokat Steen Krabbe-Sørensen, der kørte Tom Wilkkis sag.
– Af købeloven fremgår det, at sælger skal afhjælpe fejl og mangler inden for rimelig tid og uden beregning. Ellers er det, at man kan hæve handlen. Hvad rimelig tid er, kan afhænge af fejlens kompleksitet, og om der er særlige forhold som eksempelvis reservedelsmangel, der gør sig gældende. Får man stillet en lånebil til rådighed, kan det også have betydning for længden af afhjælpningsperioden, siger Steen Krabbe-Sørensen.
Ifølge ham var Skoda og forhandleren i Tom Wilkkis tilfælde dog langt ude over, hvad der kan siges at være rimelig tid.
Vil man hæve købet, skal man dog nøje overveje, hvad man får for bilen. Dels trækkes der en pris fra pr. kørt kilometer efter praksis for Ankenævn for biler, dels kan der være omkostninger til eksempelvis finansieringen, som man mister.
– Man skal altså ikke forvente, at man får den pris, man selv gav for den, siger Steen Krabbe-Sørensen.
Trods et tab på 13.000 kr. for kørte kilometer er Tom Wilkki godt tilfreds med sagens udfald.
– Jeg er ikke i tvivl om, at uden FDM var sagen ikke endt, som den gjorde, og jeg ville have mistet meget mere, fortæller han. I stedet for sin Skoda Enyaq har Tom Wilkki købt sig en Skoda Elroq, og den kører endnu.
Har du brug for hjælp?
Husk, at du som medlem af FDM kan få rådgivning af juridiske eksperter om dine rettigheder som forbruger.