Transportministeriet slår fast: Ulovligt at eftersende p-afgifter

FDM har længe kæmpet mod eftersendte p-afgifter fra parkeringspladser med digital overvågning. Nu har Transportministeriet præciseret, hvornår og hvordan p-afgifter kan udstedes. Se, hvad det betyder for dig som bilist. 

P-afgift sidder i vinduesviskeren.
Bilist

Fra tirsdag den 1. juli er det slut med at modtage de såkaldte ’usynlige p-afgifter’. Altså parkeringsafgifter som ikke sættes i forruden men eftersendes.

De kontroversielle p-afgifter har de senere måneder mødt stigende kritik fra flere sider ikke mindst fra bilister, som har modtaget dem længe efter, at de har parkeret.

Hidtil har reglerne tilladt p-selskaberne at eftersende en p-afgift i de tilfælde, hvor det ikke har været muligt at pålægge en afgift fysisk på stedet.

Som FDM tidligere har beskrevet, tolker flere og flere p-selskaber det, som at alle afgifter kan sendes elektronisk, og dermed kan selskaberne spare p-vagterne væk.

Transportminister enig med FDM

Men nu skærer transportminister Thomas Danielsen (V) altså igennem med en præcisering af i bekendtgørelsen gældende fra 1. juli 2025.

Konkret betyder det, at p-afgifter kun er gyldige, hvis de gives fysisk på stedet af en p-vagt. Transportministeren understreger, at dette ikke er en regelændring, men blot en præcisering af de gældende regler.

- Vi er meget tilfredse med, at transportministeren ser på reglerne på samme måde som FDM og Forbrugerombudsmanden, og gør det soleklart, at parkeringsselskaberne ikke bare kan sende en p-afgift afsted til intetanende bilister, siger chefkonsulent i FDM Dennis Lange.

Han understreger, at det handler om retssikkerhed for bilisterne, herunder muligheden for for eksempel tage billeder af mangelfuld skiltning eller dokumentere andre forhold i forbindelse med parkering. Det kan man gøre med en fysisk p-afgift, men ikke hvis man modtager en ’usynlig p-afgift’ længe efter parkeringen.

Opkrævning i stedet for afgift

Den nye bekendtgørelse forhindrer ikke parkeringsselskaberne i fortsat at anvende kameraovervågning (ANPR) til at opkræve betaling for parkering – men det kan ikke anvendes til at udstede afgifter.

I stedet skal p-selskaberne sende en opkrævning for manglende parkeringsbetaling til føreren, som parkerede, og ikke til ejeren af bilen. Betales opkrævningen ikke til tiden, kan selskaberne fremsendes rykker med gebyr på 100 kr. helt som i andre tilfælde, hvor en forbruger skylder et firma penge.

- Det er en vigtig og positiv pointe i den opdaterede bekendtgørelse, at en afgift skal gives til føreren af bilen, da det er denne, som er den rette aftalepart. Derfor dur det heller ikke, at man blot har sendt afgiften afsted til bilens ejer, da det langtfra er givet, at det er ejeren, som parkerede bilen, siger Dennis Lange og tilføjer:

- FDM er åbne over for moderne, digitale systemer – også på parkeringsområdet. Men det skal selvsagt være systemer, der ikke giver køb på bilisternes retssikkerhed og i øvrigt holder sig inden for de gældende regler. Man kan ikke se stort på disse forhold, blot fordi man som parkeringsselskab ønsker at maksimere indtjeningen.

FDM opfordrer til, at man som bilist overholder de regler, der gælder på den givne p-plads og betaler for parkeringen, hvis det fremgår af reglerne.

Skulle man modtage en afgift eller en parkeringsbøde, opfordrer vi til, at man klager til p-selskabet, ligesom FDM-medlemmer er velkomne til at kontakte juridisk rådgivning.

Har du brug for hjælp eller rådgivning?

Har du fået en parkeringsafgift, kan du som medlem få vurderet parkeringsafgiften og få rådgivning om det videre forløb. Vi hjælper dig med din klage, og i principielle tilfælde kan vi gå i retten med din sag.

Bliv medlem