Det summer langs vejene – og desværre ikke kun af forår. Støjen fra trafikken generer mange danskere – næsten 750.000 boliger er særligt støjbelastede, så beboerne udsættes for støj, som er højere end den tilladte grænseværdi. Det er der grund til at tage alvorligt. Selv ved lavere niveauer kan støj nemlig at gøre os syge. Navnlig den støj, vi udsættes for i vores hjem, når vi sover, vurderes at udgøre den største sundhedsrisiko. Med andre ord har vi et problem, der skal findes effektive løsninger på.
Vejstøj kommer fra mange kilder: køretøjernes dæk, vejbelægningen, tunge køretøjers transmissioner, motorstøj ved acceleration mv. Netop de mange støjkilder gør, at der ikke er én nem løsning.
Lokalpolitikere i hovedstadsområdet og langs Fynske Motorvej er gået forrest i et forsøg på at sætte fokus på problemet. Det er godt, at der er lokalpolitisk initiativ, men desværre har man valgt en meget ensidig løsning: at sænke hastigheden. Der er ingen tvivl om, at en lavere hastighedsgrænse vil give en stor reduktion i den målte støj.
Men det er også en meget dyr løsning. Der investeres store milliardbeløb i at bygge ny infrastruktur, fordi tiden i trafikken har en meget høj samfundsøkonomisk værdi. At sætte hastigheden ned vil svare til at tilbagerulle mange af disse store trafikinvesteringer. Derfor peger vi i FDM på andre tiltag og måske lige så gode løsninger.
Støjdæmpning og fremkommelighed behøver ikke at være hinandens modsætninger. I Holland og Tyskland er man langt med en særlig type støjdæmpende asfalt – en asfalt, man ikke bruger i Danmark, da den er for dyr. Der bruges også langt mere effektive støjværn, som vi i Danmark også mener er for dyre.
Men hvis vi radikalt skal mindske støjgenerne fra trafikken, må der tænkes nyt og bredt. Det er muligt, at støjsvag asfalt og effektive støjværn er dyre, men de kan på længere sigt være billigere end at sænke hastigheden. Bedre støjdæmpning af boliger i de belastede områder med tilskud fra staten kunne også være en del af løsningen. Og så må vi erkende, at mobilitet støjer. I et lille land som Danmark, hvor mange boliger er placeret tæt på store veje, vil man mange steder kunne høre trafikken. Det kan vi ikke løse, men den støj, der gør os syge, skal ned.
FDM mener, at en nedsættelse af hastighedsgrænsen bør være den sidste udvej, når andre tiltag er indført. Og det skal i så fald ske der, hvor effekten for vores sundhed er størst, primært om natten. Endelig skal vi huske, at hvis støjen fra den tunge trafik skal reduceres, så hjælper det ikke med en hastighedsgrænse på 80 km/t. Den skal naturligvis differentieres, så lastbiler og busser også kommer ned i fart og støj. Når vi tillader os at udfordre vanetænkningen og de hurtige løsninger, er det ikke, fordi vi negligerer problemerne med vejstøj. Tværtimod. Vi ønsker blot at dæmpe støjen bedst og billigst.
Hold dig up to date med FDM
Få gode tilbud fra FDM og de seneste bilnyheder direkte i din mailboks